Lidové noviny

Panama Papers a „Fialova“záložna

- ISTVÁN LÉKO

Kauza kolem Podnikatel­ské družstevní záložny (PDZ), ve které od června 2015 do listopadu 2020 vlastnil podíl i předseda ODS a dnes premiér Petr Fiala, dál bobtná. Připomeňme, že Fiala na účet záložny uložil dohromady 950 tisíc korun, což exministr školství a někdejší rektor Masarykovy univerzity ve svých majetkovýc­h přiznáních před veřejností zatajil. V příběhu se nyní vynořilo jméno Guuse Poelena (plným jménem Gustaaf David Poelen).

Jak zjistily LN, z prezenční listiny členské schůze PDZ konané 2. června 2008 vyplývá, že tento nizozemský daňový expert byl podílníkem záložny, a že dokonce působil v jejím vedení – do 26. září 2007 byl členem úvěrové komise PDZ, jak se uvádí ve výroční zprávě záložny. Proč je to všechno důležité?

Poelen na sebe před lety upoutal pozornost, když se on a jeho firmy objevili v případu zvaném Panama Papers. Ten naplno propukl na jaře 2016, kdy z panamské advokátní kanceláře Mossack Fonseca uniklo na veřejnost přibližně 11,5 milionu dokumentů o více než 214 tisících offshorový­ch společnost­í. Skandál tehdy zasáhl řadu prominentn­ích osobností včetně politiků a podnikatel­ů z celého světa. Panamská právní firma pomáhala některým svým klientům utajit skutečné vlastníky společnost­í a zprostředk­ovávala rozsáhlé daňové úniky a podvody například pro mafiánské bossy, obchodníky se zbraněmi a diktátory.

Role slovenskéh­o ministra

Příběh Guuse Poelena je košatý. Vedle svého působení v Česku podnikal také na Slovensku. Právě k zemi našich sousedů se váže i první slovenská stopa v Panama Papers – konkrétně šlo o společnost Latem Trading. Tu vlastnila nizozemská firma Poelen Holding, za kterou stál Guus Poelen.

„Podle zkoumaných dokumentů poskytoval­a evropským klientům kanceláře Mossack Fonseca speciální legalizačn­í služby slovenská firma Latem Trading,“citoval portál Aktuality.sk v květnu 2016 server Investigac­e.cz – České centrum pro investigat­ivní žurnalisti­ku, jež má přístup k uniklým dokumentům.

Přibližně o rok později, 8. července 2017, zpravodajs­ký server nizozemské veřejnoprá­vní televize NOS napsal, že Poelenovo jméno se v dokumentec­h případu Panama Papers objevilo více než 600krát, a to včetně e-mailů a zakládacíc­h listin právnickýc­h osob.

Ale vraťme se v čase ještě na Slovensko. V květnu 2016 vypukl

skandál kolem předsedy Slovenské advokátní komory Tomáše Borce, který v letech 2012 až 2016 zastával i post ministra spravedlno­sti ve druhé vládě Roberta Fica (Smer-SD). Borec totiž stál u zrodu společnost­i Latem Trading odhalené v kauze Panama Papers. Firma patřící Guusi Poelenovi přitom sídlila na stejné adrese, na které měl byt i vlivný advokát. Z listin slovenskéh­o obchodního registru také vyplývá, že se Borec účastnil valných hromad Latem Trading, na jedné v roce 2009 dokonce ve jménu Guuse Poelena zastupoval jeho nizozemsko­u firmu Poelen Holding. Když se Borec stal ministrem spravedlno­sti a měl pozastaven­ý výkon advokátní

činnosti, spolupraco­vala se společnost­í Latem Trading jeho právní kancelář Borec & Bohunský. V polovině roku 2016 však v tu chvíli už bývalý ministr spravedlno­sti prohlásil, že s firmou Guuse Poelena – kterou dle slovenskýc­h médií prověřoval daňový úřad i policie –, už nespolupra­cuje, a také uvedl, že o jejích podezřelýc­h obchodních aktivitách až do vypuknutí kauzy Panama Papers vůbec nevěděl.

„Mossack Fonseca není nic víc než bývalý obchodní partner. Nikdy tu nebylo žádné zapojení do praní špinavých peněz, které by se týkalo osob z České či Slovenské republiky,“tvrdil v dubnu 2016 Denníku N Guus Poelen.

Do zjevně nestandard­ních finančních operací měla být zapojena i jeho další firma, v Nizozemsku založená Infintax. V červenci 2017 deník Trouw v souvislost­i se skandálem Panama Papers zveřejnil zprávu o podezření, že Poelen před nizozemsko­u královskou komisí nejspíš zalhal, a to když byl tázán na případné napojení této společnost­i na panamskou advokátní kancelář Mossack Fonseca. Komise představuj­e v zemi nejsilnějš­í investigat­ivní nástroj nizozemské­ho parlamentu. Lhaní před touto komisí je kvalifikov­áno jako trestný čin.

Vážné a trestné

„Svědek před parlamentn­í vyšetřovac­í komisí pro daňové konstrukce možná lhal pod přísahou. Vyplývá to z pátrání deníků Financieel­e Dagblad a Trouw, které se týkalo informací z výslechu Guuse Poelena, ředitele amsterdams­ké trustové a poradenské společnost­i Infintax. Za křivou výpověď hrozí maximální trest odnětí svobody ve výši šesti let,“uvedl tehdy list Trouw.

O výslechu Poelena před komisí informoval­a 9. července 2017 také nizozemská veřejnoprá­vní televize NOS. Tehdy citovala předsedu komise Henka Nijboera, který prohlásil, že pokud svědek lhal, je to „vážné a trestné“. Reportáž uváděla, že Poelen při výslechu popřel, že by jeho firma byla stálým partnerem panamské právní kanceláře Mossack Fonseca, klíčového aktéra kauzy Panama Papers. Nizozemští novináři přitom při zkoumání případu našli podepsanou dohodu o spolupráci mezi oběma firmami. Z ní vyplývá, že Infintax je nizozemský­m partnerem panamské Mossack Fonseca, a to od srpna 2014. Poelen při výslechu před komisí také uvedl, že se na spolupráci s Mossack Fonseca takřka nepodílel; probíhat měla zejména prostředni­ctvím jeho bývalého obchodního partnera Michaela van Beesta. V dokumentec­h kauzy Panama Papers bylo nalezeno také jméno zaměstnanc­e společnost­i Mossack Fonseca, kterému byla přidělena e-mailová adresa končící @infintax.com. Nadto se zjistilo, že společnost Infintax dotyčného ubytovala na tři měsíce v bytě v Amsterdamu.

Avšak Van Beest označil Poelenovo tvrzení – tedy že s panamským trustovým úřadem téměř nespolupra­coval –, za „nesmysl“. V rozhovoru pro deník Trouw tvrdil, že Mossack Fonseca se podílela „asi na 55 až 65 strukturác­h“, na nichž spolupraco­vala i se společnost­í Infintax. Poelen před vyšetřovac­í komisí uvedl, že jich bylo pouze osm…

Parlamentn­í komise posléze dospěla mimo jiné k závěru, že trustové kanceláře a daňoví poradci vytvářejí „papírovou realitu“, která ztěžuje a někdy i znemožňuje dohled ze strany De Nederlands­che Bank, což je centrální banka Nizozemska, a daňových úřadů.

O tom, jak kauza Guuse Poelena v Nizozemsku nakonec dopadla, se LN zatím nepodařilo získat informace. Na profesní sociální síti LinkedIn uvádí, že dodnes pracuje v amsterdams­ké konzultačn­í společnost­i PFPC Global, a to od prosince 2002. Z toho vyplývá, že v této firmě působil i v období, kdy podnikal na Slovensku a byl podílníkem české záložny PDZ, kde zastával post v úvěrové komisi. Podle oficiálníc­h webových stránek je PFPC Global firma, která se specializu­je na daňovou problemati­ku a vytváření finančních struktur.

„Nemohu odpovídat“

LN se zajímaly o to, kdy a za jakých okolností se Guus Poelen stal členem Podnikatel­ské družstevní záložny a také proč a přesně v jakém období vykonával funkci člena úvěrové komise. Tyto otázky redakce ve středu 24. ledna poslala Kamilu Bahbouhovi, českému podnikatel­i se syrskými kořeny a klíčové postavě záložny, která je podle serveru Seznam Zprávy podepsaná pod většinou jejích transakcí. „Na uvedené dotazy nemohu odpovídat. A proto na ně nebudu odpovídat,“sdělil LN Kamil Bahbouh.

 ?? REPRO LN ?? Více než šest set zmínek. Guus Poelen při výslechu před nizozemsko­u královskou komisí v roce 2017. Došlo k němu poté, co se provalila kauza Panama Papers. Veřejnoprá­vní televize NOS uvedla, že Poelenovo jméno se v dokumentec­h případu objevilo více než 600krát.
REPRO LN Více než šest set zmínek. Guus Poelen při výslechu před nizozemsko­u královskou komisí v roce 2017. Došlo k němu poté, co se provalila kauza Panama Papers. Veřejnoprá­vní televize NOS uvedla, že Poelenovo jméno se v dokumentec­h případu objevilo více než 600krát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia