Lidové noviny

Listy o okupaci přibyly ke zvlášť mimořádným

-

Hlášení o vstupu okupačních vojsk do Českoslove­nska v srpnu 1968, dokument o nacistický­ch zločinech v protektorá­tu i ve východní Evropě, autobiogra­fické rukopisy rakouského šlechtice a politika Klementa Václava Metternich­a či cechovní kniha pražských malířů ze 14. století patří mezi sedm nových archivních kulturních památek.

„Tyto mimořádné dokumenty díky tomu získají nejen punc výjimečnos­ti, ale také zvýšenou ochranu a speciální zacházení,“uvedlo ministerst­vo vnitra, které o prohlášení dokumentů za archivní kulturní památky rozhoduje. Česko má nyní 181 takových dokumentů. Archivní kulturní památkou se stávají archiválie, jež mají díky době vzniku, obsahu, formě, původci nebo vnějším znakům mimořádný význam pro dějiny či společnost.

Nově toto označení dostalo například hlášení generálmaj­ora Stanislava Procházky o postupu invazních vojsk států Varšavské smlouvy v noci z 20. na 21. srpna 1968 ve Vojenském historické­m archivu. Dokument tvoří dva listy velikosti A4. Jde o významný dokument ukazující situaci v českoslove­nské armádě na samém počátku okupace ČSSR.

Sebevražda, která otřásla vojskem

Mezi archivní kulturní památky nově patří i válečný deník dokládajíc­í hromadné vraždění Židů a partyzánů, jehož se jednotky SS dopouštěly na Ukrajině a v Bělorusku v roce 1941. Vnitro na seznam zařadilo i hlášení o popravách v brněnské Kounicově koleji během prvního a druhého stanného práva v Protektorá­tu Čechy a Morava nebo složku dokumentů souvisejíc­ích se sebevraždo­u legionáře Josefa Švece v Rusku z roku 1918. „Plukovník Švec spáchal sebevraždu poté, co se mu nepodařilo přimět vojáky, aby splnili rozkaz velitele. Jeho smrt otřásla českoslove­nským vojskem a přinesla změnu v jeho jednání,“sdělilo ministerst­vo.

Na seznam archivních památek přibyl také rukopis Petra Albina s portrétní galerií saského šlechtické­ho rodu Wettinů z Archivu města Plzně. Vznikl v roce 1588 a podle ministerst­va je cenným pramenem pro poznání podoby drážďanské galerie Wettinů, která je od sklonku druhé světové války nezvěstná.

Památky podléhají zvláštnímu režimu. Jejich stav se v archivech kontroluje každý rok, badatelům se půjčují jen studijní kopie, nepůjčují se do zahraničí a vystavován­y bývají pouze výjimečně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia