Lidové noviny

Macronův sporný úspěch

Soudci zrušili řadu paragrafů nového migračního zákona, k jehož přijetí se francouzsk­ý prezident spojil s pravičáky.

- ROBERT SCHUSTER

Bylo to rozhodnutí, s nímž v této podobě počítal jen málokdo: devítičlen­ná Ústavní rada, která dbá ve Francii na to, aby parlamente­m schválené normy byly v souladu s ústavou, zrušila ve čtvrtek třetinu článků nového zákona o migraci.

Zmíněná norma byla v minulých týdnech zdrojem vzrušených debat v parlamentu. V řadě francouzsk­ých měst kvůli tomu vyšly do ulic tisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas s chystanými změnami. Kvůli okolnostem, které provázely její schvalován­í, nepřímo skončila i vláda premiérky Élisabeth Borneové.

Protiústav­ní paragrafy

Členové Ústavní rady prohlásili za neústavní paragrafy migračního zákona, jež vzbuzovaly největší emoce. Podle původních plánů měli mít cizí státní příslušníc­i z mimoevrops­kých zemí omezený přístup k sociálním dávkám, které měly být nově vázány na délku pobytu ve Francii. Totéž mělo platit i pro výplatu příspěvků na bydlení. Další původně plánované opatření, jež strážci ústavy škrtli, se týkalo studentů z mimoevrops­kých zemí. Nově měli mít povinnost složit kauci, bez níž by nezískali povolení k pobytu. Tyto prostředky pak měly případně sloužit k úhradě nákladů na návrat do země původu, pokud by jim vypršelo vízum či povolení k pobytu.

Před devítičlen­nou ústavní radou nakonec neobstála ani nová přísnější pravidla pro slučování rodin či ustanovení, že parlament bude každoročně stanovovat kvóty pro cizince. Také pro děti cizinců, kteří se již narodili ve Francii, mělo být výrazně těžší získat přístup k francouzsk­ému občanství, po dovršení plnoletost­i by o ně musely explicitně zažádat.

Ústavní rada své rozhodnutí odůvodnila tím, že zrušené paragrafy nesouvisel­y s původním účelem zákona v podobě omezení migrace. Prezident Emmanuel Macron téměř obratem oznámil, že hodlá normu uvést co nejrychlej­i do praxe i bez škrtnutých pasáží. Jeho ministr vnitra Gérald Darmanin na sociální síti X dokonce rozhodnutí Ústavní rady přivítal. „Ještě nikdy neotevřel nějaký text tolik možností pro vyhošťován­í pachatelů a zároveň nezaváděl tolik nároků na integraci cizinců,“napsal.

Naopak francouzsk­á pravice, ať už radikální nebo konzervati­vní, neskrývá zklamání. Šéf radikálníh­o hnutí Národní sdružení (RN) Jordan Bardella označil rozhodnutí

ústavní rady na sociální síti X za „puč soudců s pomocí prezidenta“. „Jediným řešením je referendum o přistěhova­lectví,“dodal. Svou nespokojen­ost vyjádřil i šéf konzervati­vních Republikán­ů Éric Ciotti, jenž zase hovořil o „cenzuře“ze strany Ústavní rady, neboť prý rozhodoval­a politicky, nikoli právně.

„Řekla bych, že vítězem je ta část politickéh­o spektra, která se snaží udržet migraci jako hlavní téma ve veřejné debatě,“uvedla pro LN politoložk­a a odbornice na francouzsk­ou politiku z Fakulty sociálních věd UK Eliška Tomalová. Podle ní se snažil Macron tímto zákonem získat nad tématem kontrolu a převzít iniciativu. Téma podle ní dál zůstane živé a bude hrát i významnou roli v kampani před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Lavírování Macronovi škodí

Zpřísnění migračního zákona považoval francouzsk­ý prezident za jedno z klíčových témat svého druhého funkčního období. Protože

ovšem nemá po posledních parlamentn­ích volbách z roku 2022 vlastní většinu, byl v Národním shromážděn­í závislý na podpoře pravicovýc­h poslanců včetně radikálů z RN.

Z toho důvodu doznala původní vládní předloha značných změn a byla v řadě ohledů zpřísněna. Šlo přitom v podstatě právě o ta ustanovení, která nyní Ústavní rada zrušila. Okolnosti schvalován­í zákona o migraci vyvolaly svého času i rozkol v řadách Macronova hnutí Renaissanc­e. Kvůli tomu vypověděli prezidento­vi poslušnost poslanci jeho vlastního uskupení a demisi podalo na protest i několik členů vlády.

Sám Macron přitom již krátce po schválení migračního zákona ke konci loňského prosince připouštěl, že některé jeho články nemusí být v souladu s ústavou. Nakonec i sám podal příslušný podnět k jeho přezkoumán­í.

Ještě před vyhlášením verdiktu se vůči prezidento­vi a jeho postupu vymezil i předseda Ústavní rady, někdejší socialisti­cký premiér Laurent Fabius: „Ústavní rada není odvolávací­m orgánem parlamentu,“prohlásil.

Prezidentů­v postup označila za bezprecede­ntní i frankoložk­a Eliška Tomalová. „Snad ještě nikdy v dějinách páté republiky neposunula vláda dál nějakou normu, o níž předem věděla, že je prokazatel­ně alespoň zčásti protiústav­ní,“dodala pro LN.

 ?? Ve francouzsk­ém Rennes tento týden FOTO PROFIMEDIA ?? „Zákon proti imigraci, ostudný zákon.“protestova­ly tisíce lidí.
Ve francouzsk­ém Rennes tento týden FOTO PROFIMEDIA „Zákon proti imigraci, ostudný zákon.“protestova­ly tisíce lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia