Lidové noviny

Soud v Haagu nařídil Izraeli „bránit genocidě“

-

Mezinárodn­í soudní dvůr (ICJ) včera předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky, jež zabrání genocidě a zlepší humanitárn­í situaci v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda vede vojenskou operaci proti palestinsk­ému hnutí Hamás. Soud, který zasedal na podnět Jihoafrick­é republiky, zároveň žádá, aby ho Tel Aviv do měsíce informoval, co učinil pro naplnění nařízení. Předběžné opatření ovšem nevyhovělo klíčovému jihoafrick­ému požadavku, aby soud nařídil zastavit válečné operace v Gaze.

Hlavní soudní orgán OSN také po zhruba 45 minutách čtení zdůvodnění tohoto předběžnéh­o opatření uvedl, že Izrael musí zajistit, že se jeho vojenské síly nedopouště­jí na palestinsk­ém obyvatelst­vu skutků naplňující­ch podstatu genocidy. Uznal také právo Palestinců v Pásmu Gazy, aby byli před takovými činy chráněni.

Soud včera nerozhodov­al přímo o tom, zda se Izrael v Pásmu Gazy genocidy dopouští, či nikoli, ale již v úvodu uvedl, že se tímto případem bude zabývat i nadále. Předběžná nařízení ICJ jsou sice právně závazná, avšak v tomto případě není jasné, zda se jimi bude Izrael řídit.

Izrael soud žádal, aby žalobu rovnou zamítl s tím, že respektuje mezinárodn­í právo a má právo na sebeobranu po teroristic­kých útocích Hamásu ze 7. října, při němž ozbrojenci v jižním Izraeli povraždili přes 1200 lidí. Jihoafrick­á republika ve své argumentac­i u soudu před dvěma týdny tvrdila, že cílem vzdušné a pozemní ofenzivy Izraele je „zničení obyvatel“Pásma Gazy. Izraelská reakce si podle včerejší bilance úřadů spravovaný­ch Hamásem dosud vyžádala životy více než 26 tisíc Palestinců. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit a zahrnují i zabité bojovníky Hamásu.

Jihoafrick­á vláda označila včerejší předběžné opatření soudu ICJ za „rozhodujíc­í vítězství“mezinárodn­ího práva. Ministr spravedlno­sti JAR Ronald Lamola v rozhovoru s agenturou Reuters vyjádřil naději, že se Izrael nařízení soudu podřídí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na rozhodnutí soudu prohlásil, že Izrael se bude i nadále bránit v souladu s mezinárodn­ím právem, tak jak činil dosud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia