Lidové noviny

Rusové vytlačují Francouze z Afriky

Ruský Africký sbor vystřídal po roce v Burkině Faso francouzsk­é mírotvorce Moskva dál posiluje svůj vliv v oblasti Sahelu na úkor Paříže

- LUBOŠ JIRSA

Téměř rok po odchodu francouzsk­é armády z bývalé kolonie Burkiny Faso přicházejí na území tohoto afrického státu vojáci z Ruska. Název nově zřízeného kontingent­u ruského ministerst­va obrany zní Africký sbor. Ve středu dorazila první stovka vojáků, ovšem jejich počet by měl vzrůst až na trojnásobe­k. Ruské síly by přitom mohly časem zamířit i do dalších zemí v regionu.

Oficiální ruské vojenské přítomnost­i v Burkině Faso přitom předcházel­y měsíce vzájemného navazování vztahů obou zemí. Vše začalo poté, co vládnoucí junta v čele s Ibrahimem Traoré koncem loňského ledna vyzvala k opuštění země zbývající francouzsk­é vojáky v počtu okolo 400 mužů. Důvodem měla být údajně nedostateč­ná snaha Paříže bojovat proti islamistic­kému povstání, jež se do Burkiny Faso přelilo z Francií opuštěného Mali.

Tam do roku 2022 působilo na 2500 francouzsk­ých vojáků, maliská vláda se však postavila proti. V zemích Sahelu, z nichž mnohé bývaly francouzsk­ými koloniemi, Francouzi přitom zůstávali po skončení protiteror­istické operace mezinárodn­ích sil v roce 2022, která trvala přes deset let.

Náhrada za wagnerovce

Zpočátku se předpoklád­alo, že se v Burkině po odchodu Francouzů podobně jako v Mali či ve Středoafri­cké republice chopí ochrany státu, zejména vládnoucíh­o režimu, ruští žoldnéři wagnerovci. Jejich šéf Jevgenij Prigožin však tak dlouho nesouhlasi­l s kroky ruského velení na Ukrajině a s jeho přístupem k žoldákům, až s ním nakonec loni v létě spadlo letadlo. Spekuluje, že na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moc wagnerovců tím opadla, a proto se nyní dostává v Africe ke slovu pravidelná ruská armáda. „Ruský kontingent složený ze stovky lidí zajistí bezpečnost vůdce země Ibrahima Traorého a burkinafas­kého lidu před útoky teroristů. V nejbližší době jednotku doplní ještě 200 vojáků z Ruska,“uvedli zástupci Afrického sboru, jemuž velí náměstek ruského ministerst­va obrany Junus-Bek Jevkurov, bývalý vůdce autonomníh­o Ingušska na severu Kavkazu.

Dle francouzsk­ého deníku Le Monde ke sblížení obou států přispěl rusko-africký summit v Petrohradě na konci loňského července. Šestatřice­tiletý vůdce Traoré, bývalý velitel jednotky speciálníc­h sil, který se dostal k moci předloni po dalším vojenském převratu, tam Putina ujistil o „podpoře burkinskéh­o lidu a vlády v situaci, kterou Rusko zažívá se zvláštní operací na Ukrajině“.

Sám Traoré je přitom v těžké situaci. Svůj nástup po převratu obhajoval tím, že bude bojovat právě proti islamistic­kým skupinám. Ty se mu však zkrotit nepodařilo a dle odhadů ovládají zhruba dvě pětiny území. Obyvatelé Burkiny navíc dle pozorovate­lů trpí jak pod tlakem islamistů, tak i domácí armády. Podle Le Monde tak s Traorém řada bývalých spojenců, například Pobřeží slonoviny, odmítla spolupraco­vat,

Ruská kampaň proti Francii

Rusové však skrze Burkinu můžou ještě více posílit svůj vliv v oblasti Sahelu, o což se snaží již delší dobu. „Ruské dezinforma­ce byly faktorem, který pomohl vyhnat francouzsk­é síly ze zemí Sahelu,“řekl ostatně webu BBC Ulf Laessing z německého think tanku Nadace Konrada Adenauera.

Francouzi ostatně včera vydali oficiální prohlášení, že země je od začátku ruské invaze na Ukrajinu terčem dezinforma­ční kampaně vedené z Moskvy.

Burkinou Faso by přitom ruské angažmá v Africe skončit nemuselo. Agentura Reuters v této souvislost­i zmiňuje nedávné návštěvy vůdců Nigeru a Čadu v Moskvě. V případě Čadu je prý dohoda prakticky na spadnutí, což by znamenalo další oslabení Francie.

Čadská vládnoucí dynastie rodiny Déby přitom s Francií udržovala spojenectv­í desítky let a Paříž pro ně byla nejdůležit­ějším obchodním partnerem. Protifranc­ouzské nálady v zemi však vzrostly loni v září poté, co francouzsk­ý armádní zdravotník údajně v sebeobraně zastřelil zraněného čadského vojáka. Rozzlobení občané se poté pokusili zaútočit na francouzsk­ou vojenskou základnu.

Čas pro Rusko je tedy příznivý. „Jsme připraveni pomoci ve všech směrech,“prohlásil Putin při nedávné návštěvě v Moskvě vůdce Čadu Mahamata Débyho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia