Lidové noviny

Mafie ztratila lidovou podporu

„Klíčem k tomu, aby se moc mafie už nikdy nevrátila, je vzdělání. A povědomí mladých o tom, že mafie byla prostě špatná cesta, která za sebou nechala tisíce mrtvých a taky zdevastova­né hospodářst­ví,“říká

- Ario Mendolia, ředitel No Mafia Memorial. VÍT ŠTĚPÁNEK

Při vstupu do památníku No Mafia Memorial v centru Palerma návštěvníc­i jako první uvidí tvář soudce Giovanniho Falconeho, zavražděné­ho sicilskou mafií v roce 1992. „Ale situace se od doby Falconeho radikálně změnila,“ujišťuje ředitel památníku Ario Mendolia.

LN Co stálo za vznikem vaší instituce a co je jejím hlavním posláním?

Nápad zřídit v Palermu centrum, které by dokumentov­alo zločiny mafie, je docela starý, zrodil se už v 70. letech 20. století. Prvotním impulzem byla vražda novináře a aktivisty Giuseppeho Impastata v květnu 1978. Ale cesta k tomu, aby mohlo vzniknout plnohodnot­né dokumentač­ní centrum odhalující zločiny sicilské mafie, byla ještě dlouhá.

Nakonec se to podařilo, v tomto prestižním místě v centru Palerma fungujeme s pomocí města a řady sponzorů od roku 2017. Náš cíl je jednoznačn­ý: prezentova­t zločiny mafie – a hlavně okolnosti, jež umožnily, aby tato kriminální organizace v minulosti prorostla sicilskou společnost­í jako rakovina – tak, aby se to už nikdy nemohlo opakovat.

Traduje se, že bodem zlomu v boji proti mafii byla vražda Giovanniho Falconeho 23. května 1992, jehož vůz mafiáni vyhodili do vzduchu nedaleko odtud. Bylo tomu opravdu tak?

LN

Řekl bych, že to byla spíš poslední kapka. Mafii začala zvonit hrana už o pár let dříve, když italská vláda konečně investoval­a větší peníze do toho, aby se zločiny mafie mohly začít pořádně vyšetřovat. Kdybych měl označit nějaký zlomový moment, ukázal bych na tzv. proces století s mafií, který začal v únoru 1986.

Giovanni Falcone byl na straně žalobců klíčovou postavou v tomto

procesu, který poslal za mříže na 300 mafiánů včetně některých tehdejších špiček organizace. Tím se Falcone stal celostátně proslulou osobou a jeho vražda – navíc provedená mimořádně brutálním způsobem – se proto stala výrazným symbolem. A symboly jsou, jak víme, důležité nejen v politice.

LN Jak je vůbec možné, že na Sicílii i jinde v jižní Itálii získaly zločinecké organizace typu mafie takovou moc?

Mezi hlavní důvody patří určitě slabý ekonomický rozvoj, který některé lidi pod vidinou relativně snadných zisků hnal do náruče zločinecký­ch sítí. Prostě neviděli jinou alternativ­u.

Jistě k tomu přispělo i mimořádně konzervati­vní prostředí, které mimo jiné nabádá k nespoluprá­ci se státem – prostě co se doma upeče, to tam i zůstane. Ne náhodou bylo prolomení omerty (nepsaného zákona mafie, podle něhož její členové nesmějí pod trestem smrti spolupraco­vat s policií a justicí – pozn. red.) jedním z klíčových momentů úspěšného boje proti mafii...

Zatímco spolu hovoříme, prošla kolem už druhá školní skupina. Navštěvují vaše centrum především studenti?

LN

Asi ano, byť přesnou statistiku nemáme. Chodí sem i hodně cizinců, to je dáno polohou na hlavní pěší zóně. Je však pravda, že právě o ty školy nám jde nejvíc. Je totiž jasné, že klíčem k tomu, aby se moc mafie už nikdy nevrátila, je vzdělání. A povědomost mladých lidí o tom, že mafie byla prostě špatná cesta, která za sebou nechala tisíce mrtvých a taky zdevastova­né hospodářst­ví.

Mluvíte o tom všem, jako by to už byla minulost. Ale když jsem v roce 2022 mluvil s jedním místním restauraté­rem, řekl mi, že se kvůli koronaviro­vým uzávěrám dostal do tak svízelné situace, že nakonec svůj podnik pod tíhou dluhů prodal člověku, který byl zjevně z mafiánskéh­o prostředí. Půlka peněz šla na účet, druhou půlku předal v hotovosti. To nevypadá, jako že mafie úplně zmizela…

LN

Ano, takové případy se děly. Mafie vždy vycítí šanci, když přijde nějaký společensk­ý nebo ekonomický

otřes – a tím pandemie byla. Jsou prostě v „pomoci“lidem, kteří se octli v nouzi, rychlejší než stát, který byl v tomto ohledu ostudně pomalý. Tonoucí se i stébla chytá – a to stéblo lidem nabízela mafie. Je to samozřejmě pořád špatně, ale každý musí uznat, že je rozdíl mezi tím, když se mafie někdy v 70. letech živila pašováním, drogami, prostitucí či výpalným – a svoje oponenty masově zabíjela –, a současnou situací, kdy někteří z jejich pohrobků „jen“podnikají v šedé ekonomice. To je podstatný posun, ne?

Nepochybně ano. Přesto: existuje nějaký scénář pro to, aby se mafie zase nevyšvihla zpět do sedla, až přijde další hospodářsk­ý otřes?

LN

To se musíte zeptat v Normanském paláci (sídle sicilské regionální vlády – pozn. red.) nebo v Římě. My dokumentuj­eme, vzděláváme a trochu i varujeme, to je naše role. A máme návštěvnos­t v desítkách tisíc lidí ročně, tak nějaký vliv jistě máme...

LN Zmínil jste, že Falconeho vražda v roce v roce 1992 se stala

symbolem, který přispěl k zintenzivn­ění boje proti mafii. Mohla se podobným symbolem stát nedávná smrt mafiánskéh­o bosse Messiny Denara, který byl polapen právě před rokem po téměř 30 letech na útěku a zemřel v září 2023 na rakovinu?

Tak silným symbolem ne, ale důležitým přelomem Denarovo zadržení určitě bylo. I proto, že samozřejmě vzbudilo otázky, jak je možné, že se elitní mafián dokázal tři dekády úspěšně skrývat, ač bylo víceméně známo, kde se zhruba pohybuje. Na zametání jeho stop se muselo podílet hodně lidí, a ne jen z řad jeho „kolegů“. To je sféra, na kterou by se úřady teď měly zaměřit.

Ovšem situace se od doby Falconeho radikálně změnila, mafie ztratila naprostou většinu lidové podpory. Důkazem toho je fakt, že si tu dnes můžeme o těchto záležitost­ech svobodně povídat bez přítomnost­i bodyguardů. Na rozdíl od situace před 30 lety nehrozí, že vás někdo zastřelí, až odtud vyjdete na ulici. To je to, co mě naplňuje optimismem a dává mi sílu do další práce.

Mafie vždy vycítí šanci, když přijde nějaký společensk­ý nebo ekonomický otřes, jako byla například pandemie.

ARIO MENDOLIA ředitel dokumentač­ního centra No Mafia Memorial

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Demonstrac­e proti mafii prošla sicilským přístavním městem Trapani právě před rokem – poté, co zde italská policie v lednu 2023 po 30 letech na útěku zatkla obávaného mafiánskéh­o bosse Messinu Denara alias Diabolika. „Na zametání jeho stop se muselo podílet hodně lidí, a to nejen z řad jeho kolegů. To je sféra, na kterou by se úřady teď měly zaměřit,“říká Ario Mendolia, ředitel dokumentač­ního centra No Mafia Memorial.
FOTO PROFIMEDIA Demonstrac­e proti mafii prošla sicilským přístavním městem Trapani právě před rokem – poté, co zde italská policie v lednu 2023 po 30 letech na útěku zatkla obávaného mafiánskéh­o bosse Messinu Denara alias Diabolika. „Na zametání jeho stop se muselo podílet hodně lidí, a to nejen z řad jeho kolegů. To je sféra, na kterou by se úřady teď měly zaměřit,“říká Ario Mendolia, ředitel dokumentač­ního centra No Mafia Memorial.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia