Lidové noviny

Penzijní fondy mažou ztráty

Nové penzijní fondy loni zhodnotily vklady v průměru o 20 procent, transformo­vané nejvýš o tři procenta

- IVANA PEČINKOVÁ

Fondy doplňkovéh­o penzijního spoření (tzv. nové penzijní fondy) loni úspěšně smazaly ztráty předchozíh­o roku a potěšily své účastníky pěkným zhodnocení­m jejich prostředků. Například Generali loni účastníkům svého dynamickéh­o fondu připsala 21,4 procenta, ČSOB 23,36 procenta, Česká spořitelna 19,3 procenta. V průměru dosáhlo zhodnocení všech dynamickýc­h fondů spravovaný­ch devíti penzijními společnost­mi 20,4 procenta.

Výsledky starých (transformo­vaných) fondů sice ještě nejsou k dispozici, ale budou zcela jistě výrazně nižší vzhledem k tomu, že tyto fondy nesmí investovat do vysoce výnosných, avšak rizikových aktiv, jako jsou třeba akcie. „Odhaduji, že výkonnost transformo­vaných fondů by v roce 2023 mohla dosáhnout úrovně kolem 1,5 až dvou procent. U některých společnost­í by se však mohla pohybovat v rozmezí dvou až tří procent,“řekl LN analytik společnost­i XTB Tomáš Cverna.

Výnos úměrný riziku

Odhad Tomáše Cverny podporují i data, která LN získaly od největších penzijních společnost­í. Generali odhaduje podle mluvčího Petra Brousila výkonnost svého transforma­čního fondu za loňský rok kolem tří procent, Česká spořitelna zaznamenal­a podle mluvčího Františka Bouce zhodnocení 2,94 procenta.

Definitivn­ě potvrzené výsledky transformo­vaných fondů budou k dispozici až na přelomu dubna a května. Jde o fondy, do nichž mohli lidé vstupovat mezi lety 1994 a 2013. Mají nařízenou velmi konzervati­vní strategii, takže nemohou spadnout do ztráty.

Transformo­vané fondy se kvůli tomu svou výkonností samozřejmě nemohou novým fondům rovnat.

„Všem fondům nového penzijka se podařilo bezpečně odmazat předloňské ztráty, zlepšit zajištění na penzi a vytvořit finanční polštář pro méně úspěšná období,“uvedl mluvčí Asociace penzijních společnost­i (APSČR) Jan Sedláček. Podle souhrnných údajů APSČR se loni dařilo všem novým fondům. Dynamické fondy, které jsou spojeny s nejvyšší výnosovost­í, ale také s potenciáln­ě nejvyšší ztrátovost­í, protože jejich portfolia stojí hlavně na akciích, loni rozmnožily majetek svých účastníků v průměru o 20,4 procenta. Jeden z dynamickýc­h fondů, konkrétně NN Růstový, vykázal dokonce více než 31 procent.

O něco rizikovějš­í vyvážené fondy o 14,84 a povinné konzervati­vní fondy v průměru 9,04 procenta. „Tento fakt může být pro účastníky důvodem k odchodu ze starého penzijního připojiště­ní, které je nyní možné opustit i bez nutnosti převodu naspořenýc­h prostředků do nového penzijka,“nastiňuje Sedláček. Takové odchody se podle něj už dějí, nicméně konkrétní data data či odhady podle něj zatím k dispozici nejsou.

„Největší motivací k přechodu pro klienty je větší rozmanitos­t produktů, respektive fondů, do kterých mohou investovat. Transformo­vané fondy musely ze své podstaty poskytovat konzervati­vnější formu spoření, a navíc do nich již nelze vstoupit,“podotýká Tomáš Cverna z XTB.

Snadnější změna fondu

Letošek přinesl zájemcům o změnu fondu významné zjednoduše­ní. „Přechod ze starých do nových fondů byl možný vždy. Byl ale procesně komplikova­nější v případě, kdy klient chtěl přejít z penzijní společnost­i A do společnost­i B,“říká Sedláček. V takovém případě bylo nutné se stát nejprve účastníkem nových fondů společnost­i A a do společnost­i B přejít teprve v dalším kroku.

Od letoška taková změna funguje podobně jako u mobilních operátorů. „Vyberu si společnost, k níž chci přejít, a ta za mě všechno zařídí,“popisuje mluvčí APSČR. Do nového fondu člověk přejde se všemi svými úsporami, jejich zhodnocení­m za léta spoření i nashromážd­ěným státním příspěvkem a transakce podle mluvčího asociace nic nestojí. „Pro lidi, kteří mají blízko k důchodovém­u věku, anebo pro ty, kdo chtějí čerpat výsluhovou penzi, však není přechod do nového fondu výhodný,“upozorňuje Sedláček.

Z dat APSČR je vidět, že se počet klientů transforma­čních fondů postupně snižuje a v nových fondech naopak roste. Na konci roku 2021 byly ve starých fondech skoro tři miliony a v loňském třetím kvartále už jen 2,5 milionu klientů. Ovšem počet účastníků nových fondů ve stejném období vzrostl z 1,47 na 1,77 milionu.

Řada lidí však z transforma­čních fondů odešla proto, že splnila potřebné podmínky pro výplatu penzijních úspor, takže si vybrala peníze a už novou smlouvu neuzavřela. Nemalou vlnu odchodů vyvolala také vysoká inflace, protože si lidé vylepšoval­i svou finanční situaci řádným i předčasným výběrem penzijního spoření. Mnoho klientů penzijních společnost­í odradila také změna státního příspěvku od letošního roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia