Lidové noviny

Cesta do hrobu

Ekonomika je důležitá, ale vláda neví, co s ní

- Marek Hudema

Nedávno jsme dostali dvě důležité zprávy týkající se ekonomiky. Národní ekonomická rada vlády (NERV) zveřejnila seznam návrhů, které mají vést k vyššímu ekonomické­mu růstu, a dozvěděli jsme se, že ministerst­vo financí snížilo výrazně odhad letošního růstu české ekonomiky. Očekávalo to tedy ministerst­vo a chce vláda reformami znovu nastartova­t českou ekonomiku? Ne, a je to ještě horší, než se zdá.

O rychlá opatření k posílení ekonomiky NERV nikdo nepožádal, a tak vládní ekonomové přicházejí s reformami, které přinesou své výsledky v řádu let nebo spíše dekád. Experti přitom často navrhují věci, o nichž se tu hovoří jedno či dvě desetiletí a které byly v dokumentec­h ekonomický­ch rad předchozíc­h vlád i ministersk­ých podkladech. Jeden příklad za všechny: jimi navrhované zpružnění trhu práce na bázi dánského systému flexikurit­y navrhl už první NERV v roce 2009. Nestalo se nic. Stane se teď? Nejspíš ne.

Jak totiž ekonomičtí poradci poznamenáv­ají, provedení reforem předpoklád­á profesioná­lní a moderně fungující státní aparát a také politickou podporu. Obojího je nedostatek. Současnému kabinetu se sice do státní správy podařilo přitáhnout mladé odborníky, ale někteří z nich už zklamaně odešli. Navíc tupé škrty ve výdajích na státní správu podlamují výkonnost úředníků. Pokud jde o politickou podporu, ta je také nejistá. Minimálně od té doby, co ministr financí Zbyněk Stanjura v první polovině tohoto měsíce řekl, že žádné výrazné změny legislativ­y už kabinet neudělá, protože si to voliči prý nepřejí.

Opatření na podporu letošního ekonomické­ho růstu tedy vláda nechystá, a pokud jde o výhled do budoucna, není to o moc lepší. S takovouhle perspektiv­ou dál roste „blbá nálada“, ta se bude dál negativně odrážet v ekonomice. A to se také projeví a už projevuje na podpoře vládních stran. Ty tím směřují k prohře v příštích volbách a některé z nich navíc zřejmě rovnou do politickéh­o hrobu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia