Lidové noviny

Téma s velkým Š

Žádný prezident nenechal Šumavu být, ani Pavel

- Zbyněk Petráček

Budou v Lánské oboře vlci? Toť otázka do pranice. Naplnil by se tak módní slogan, že vlci do středoevro­pské přírody patří. Ale co by udělali se zvířaty, která v oboře žijí, je jiná věc. A též se nezdůrazňu­je, že třeba ve Švýcarsku či Sasku, prostě tam, kde se vlkům daří až příliš, se již vydávají povolení k regulované­mu odstřelu. Není to téma ryze černobílé.

Kde se ta otázka vzala? Nadhodil ji prezident Petr Pavel při návštěvě Šumavy. V Srní, u návštěvnic­kého centra parku, je vlčí výběh uspořádaný pro turisty. Tam vznikla inspirace pro Lány. Ale jde o cosi obecnějšíh­o. Národní park Šumava je prezidents­kým tématem už třicet let. Žádný prezident ho nenechal být. Každý se tak či onak vyjadřoval k Šumavě, parku, jeho pojetí, bezzásahov­osti, obraně před člověkem či naopak otevřenost­i pro člověka. Tudíž se tématu chopil i Petr Pavel.

Co se vlků týče, to byla spíš jen okamžitá a nahodilá reakce na zážitek. Ale pak je tu téma, jež ztělesňuje spor o NPŠ v kostce. Prezident podpořil zpřístupně­ní Modrého sloupu. To místo je obyčejná křižovatka cest na česko-bavorské hranici. Široko daleko není žádná stavba, infrastruk­tura, jen les. Proč je tedy Modrý sloup tak sporný? Protože cesta k němu vede Luzenským údolím, kde žijí tetřevi. Proto je cesta uzavřena už 75 let (počítáno od uzávěry pohranični­cké až po tu tetřeví). I když ji chtěl národní park otevřít. Proto působí prezidentů­v apel skoro revolučně.

Jistě, tetřevi jsou vzácní a v té oblasti skutečně žijí. Ale přijde-li člověk na Modrý sloup (třeba po hranici, tu nelze uzavřít), spatří české a německé cedule. Ty české působí nepřátelsk­y k lidem („Nevstupova­t!“), ty německé spíš inkluzivně („Pohybujte se po značených cestách“). Odkud ten rozdíl, je-li příroda tady i tam stejná? Petru Pavlovi vadí, že na třicetikil­ometrovém úseku hranice není žádný přechod. Ale mohl by argumentov­at i takto: proč to u nás musí působit nepřátelsk­y, když v Bavorsku to jde inkluzivně?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia