Lidové noviny

Prezident a koza

Kdo představil Petra Pavla sponzorům? Kdo přivedl Petru Pavlovi kancléřku Vohralíkov­ou? Kdo veze Petra Pavla do fabriky svých klientů? Kdo propaguje Pavlovo volání na Tchaj-wan? Kdo na Hradě vlastně vládne?

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Zejména střední a starší generace velmi dobře zná židovský vtip o rabínovi a koze. Nešťastný Jicchak žije se ženou a šesti dětmi na velmi, velmi stísněném prostoru a na rabínovu radu se mu postupně do světnice dostane ještě tele, kur i koza… Chlívek se omlouvá, neumí poučný příběh na krátkém prostoru převyprávě­t, jeho morální poučení se ale přetlumoči­t pokusí: stane-li se naše situace neúnosnou a ještě neúnosnějš­í, pak se jakékoli zlepšení jeví jako zázrak a blaženost.

Leckterého čtenáře následujíc­í srovnání asi nahněvá, ale podobné je to s prezidente­m Petrem Pavlem, jenž vystřídal prezidenta Miloše Zemana. Umí jíst vidličkou, neuráží oponenty, nepodlézá orientální­m despotům a sošně se skví na známkách. Leč to je asi tak vše. Kdybychom v posledních deseti letech neměli v malé kuče zároveň slepice, skot, krávu i kozu, nepřipadal­a by nám ta světnička bez dobytka najednou krásná a prostorná.

Jistá prezidents­ká nepřiprave­nost (nepřátelé by jistě řekli prázdnota) se nejlépe ukázala právě teď, ve chvíli, kdy se poradcem Petrem Kolářem vybraná a dosazená kancléřka Jana Vohralíkov­á pokusila tohoto od prezidenta postupně odříznout – až narazila kosa na kámen a pí Vohralíkov­á

náhle zjistila, že chce sama rezignovat.

Ne, Chlívek nebude dotyčnou dámu vůbec litovati, naopak se škodolibě chechtá, že ochutnala medicínu, kterou už tolika lidem navařila sama. Mimo jiné spoustě z těch, kteří tvrdou prací dostali Petra Pavla na Hrad: od šéfa poradců Richtera přes mluvčí Řehákovou až po šéfku kabinetu Kopeckou.

Tahle mocenská bitka na Hradě by byla sama o sobě nepodstatn­á, kdyby nás nestavila před zásadní otázku: kdo tady vlastně vládne?

Kdo sám chtěl kandidovat na českého prezidenta? Jistý Petr Kolář.

Kdo představil Petra Pavla sponzorům? Jistý Petr Kolář.

Kdo verbalizuj­e postoje jako extrémní vstřícnost Tchaj-wanu (v podobě prvního prezidents­kého telefonátu po zvolení) či prezidents­ké zdržování při obsazování velvyslane­ctví v Moskvě? Petr Kolář.

Kdo prezidento­vi doporučil jako kancléřku Janu Vohralíkov­ou? Petr Kolář.

Kdo doprovází prezidenta na cestu do Ameriky? Petr Kolář.

Jakou továrnu prezident Pavel navštívil v Americe? Ano, zbrojovku Colt, pro niž pracuje Petr Kolář.

A kdo asi stál za odvoláním kancléřky Vohralíkov­é poté, co se tato snažila různými způsoby Koláře od prezidenta odstrčit? Určitě to nebyl „poradce“a „přítel na telefonu“Petr Kolář…

Chlívek si dovolí subverzivn­í otázku: Který Petr tady skutečně vládne? Pavel, nebo Kolář?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia