Lidové noviny

Král v šoku: Nic mi nevyšlo

Novak Djokovič absolutní grandslamo­vý rekord zatím netrhne. Opět padl s Jannikem Sinnerem

- MARKÉTA PLŠKOVÁ

Po hodině a čtvrt prohrával už 0:2 na sety a napjatí diváci v Rod Laver Areně tušili, že se schyluje k obrovské senzaci. A o dvě hodiny později ji skutečně viděli. Novaku Djokovičov­i utnul na Australian Open neskutečno­u šňůru vítězství italský mladík Jannik Sinner, jenž srbského velikána v semifinále zdolal 6:1, 6:2, 6:7 a 6:3.

„Naprosto zaslouženě, totálně mě přehrál, až jsem byl šokovaný z toho, jak špatně hraju. V prvních dvou setech jsem nepředvedl skoro nic,“uznal pak Djokovič na tiskové konferenci.

Jeho prohra je jedním z největších překvapení turnaje.

Vždyť 36letý Srb v Austrálii posbíral deset grandslamo­vých trofejí, před pátkem měl fantastick­ou bilanci 10:0 v semifinále i finále. Jenže proti Sinnerovi se sesypal. „Tohle byl jeden z nejhorších grandslamo­vých zápasů, jaké jsem kdy hrál. Alespoň co si pamatuju,“smutnil.

„Melbourne mám rád, je to speciální město, získal jsem tu nejvíc grandslamů. Snad se sem ještě vrátím. Moje série byla neskutečná, ale někdy skončit musela.“

Po utkání se však vyloupla další, mnohem bláznivějš­í statistika.

Pamatujete na Djokovičov­u prohru ve finále loňského Wimbledonu? Jiný mladík Carlos Alcaraz ukončil na travnatém majoru jeho neporazite­lnost, která trvala 2195 dní.

Mužská světová jednička v posledních letech vládla i na Australian Open, dlouhou šňůru vítězství mu stopnul až Sinner.

Víte po kolika dnech? Bylo jich 2195.

„Absolutně nevím, co na to říct,“divil se Ital. „Kéž by nám výhry vycházely bez snahy jen podle takových čísel,“smál se.

Sinner si samozřejmě v úvodu utkání Djokovičov­y herní nepohody všiml a hned od prvního míčku se ho snažil trápit. „Netrefoval balony, špatně se pohyboval a přišlo mi, že ani není tak soustředěn­ý. Když máte v tenise špatný den, je těžké odejít ze zápasu jako vítěz,“podotkl 22letý Ital.

V utkání využil šest z jedenácti brejkbolů, zatímco Djokovič si příležitos­t k zisku soupeřova servisu nevybojova­l ani jednou. „Jannik byl na podání absolutně dominantní. Když víte, že nečelíte brejkbolům, můžete pak víc riskovat na returnu, což on dost často

dělal, a dařilo se mu. Já byl ve všech směrech podprůměrn­ý,“přiznal Djokovič.

Srb byl na servisu stoprocent­ní jen ve třetí sadě, kterou kvůli absenci brejku rozhodoval až tiebreak. Rozjetý Sinner si dokonce vybojoval mečbol a sahal po vítězství 3:0 na sety, jenže rázný forhend napálil jen do sítě. Djokovič následně využil příležitos­ti a zápas poslal do čtvrtého dějství.

„Není to snadné, jste tak blízko a najednou hrozně daleko. Ale myslel jsem na to, že pořád vedu 2:1, a soustředil se na svůj výkon,“popsal Ital.

„Ve třetím setu jsem trošku zvedl úroveň, bojoval jsem, ale ve čtvrtém to zase nebylo ono. Snažil jsem se být klidný a zároveň zlepšit svou hru, což nevyšlo,“litoval Djokovič. „Ale musím přiznat, že jsem se necítil sám sebou už v předchozíc­h kolech.“

Sinner porazil Djokoviče už ve třetím střetnutí z posledních čtyř. Loni ho na podzim přemohl ve skupině Turnaje mistrů, v boji o titul mu v Turíně podlehl, ale o pár dní později ho znovu překonal v důležitém semifinálo­vém zápase Davis Cupu, v němž s italským týmem nakonec slavil titul.

„Pro mě bylo obrovské privilegiu­m, že jsem proti němu na konci minulého roku hrál za deset dní

hned třikrát,“líčil Sinner nadšeně. „Můžete s ním trénovat, ale zápas je prostě něco jiného. Asi mi to dost pomohlo, ale přece jen grandslam je psychicky mnohem náročnější. O to víc jsem rád, že jsem utkání zvládl.“

Djokovič umění svého soka několikrát vyzdvihl, před novináři chválil Sinnerovo zlepšení. „Je agresivní, zpřesnil podání. Dobře točí míčky a zvýšil i rychlost. On byl vždy velmi klidný a vyrovnaný na kurtu, ale myslím, že se možná až moc snažil vyhrát velké zápasy. Teď se všechno spojilo.“

A tak tenisový velikán věří, že by 22letý Ital mohl v neděli nad hlavu zvednout svou první grandslamo­vou trofej.

On sám bude jen smutně sledovat zítřejší finálový duel Sinnera s Daniilem Medveděvem, jenž včera famózně otočil utkání proti Němci Alexandru Zverevovi.

Rus v semifinále ztratil první dva sety, zvládnutým tiebreakem ve třetím se však nastartova­l k vítězství 5:7, 3:6, 7:6, 7:6 a 6:3. O titul v Melbourne zabojuje potřetí, předešlé dva pokusy nezvládl.

Král Djokovič tak z Austrálie letos překvapivě odcestuje bez trofeje. Přitom útočil na 25. grandslamo­vý titul, kterým by se odpoutal od Margaret Courtové a vytvořil absolutní rekord.

 ?? FOTO REUTERS ?? Otřesený tenisový fenomén. Novak Djokovič prohrál na Australian Open po 33 zápasech, sérii vítězství držel v Melbourne od roku 2019.
FOTO REUTERS Otřesený tenisový fenomén. Novak Djokovič prohrál na Australian Open po 33 zápasech, sérii vítězství držel v Melbourne od roku 2019.
 ?? FOTO ČTK ?? Pořád se lepší. Jannika Sinnera čeká první grandslamo­vé finále.
FOTO ČTK Pořád se lepší. Jannika Sinnera čeká první grandslamo­vé finále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia