Lidové noviny

Nezůstane kámen na kameni

Svět stojí před zásadní otázkou: co se proboha stane, když se za rok Donald Trump stane opět prezidente­m?

- ŠTĚPÁN HOBZA

V lednu 2021 to po útoku příznivců na Kapitol vypadalo, že se kontroverz­ní Donald Trump prezidente­m USA podruhé stát nemůže, nyní je ale všechno jinak. Jenže co by druhé funkční období velkohubéh­o miliardáře znamenalo pro

svět a jeho bezpečnost?

Republikán­ovi Donaldu Trumpovi se aktuálně daří v primárkách. A bývalý prezident současně vede v několika průzkumech k prezidents­kým volbám i nad demokratem Joem Bidenem. Liberální noviny The New York Times, které Trumpa nenávidí tak, jak jen média mohou někoho nenávidět, v listopadu upozornily, že Biden ztrácí hned v pěti klíčových „bitevních“státech včetně Arizony, Michiganu a své rodné Pensylváni­e.

Výsledek tohoto klání má do zaručenost­i ještě hodně daleko, je ale férové připustit, že Trump listopadov­é volby může vyhrát. Obrovskou nezodpověz­enou otázkou pak zůstává, co to udělá s americkou zahraniční politikou. Nad tím si nelámou hlavu jen běžní smrtelníci, ale též bezpečnost­ní analytici a političtí komentátoř­i. Shodnou se snad v jediné věci: Trump 2.0 bude sebevědomě­jší, jistější v kramflecíc­h a mnohem nekompromi­snější v obsazování klíčových postů, než tomu bylo během jeho prvního mandátu v letech 2017–2021.

Zdá se pravděpodo­bné, že Trump se ještě víc než v minulosti bude spoléhat na svůj šestý smysl, kterému říká gut feeling, tedy volným překladem „to, co cítí v kostech“. Tento pozoruhodn­ý míšenec mezi Sokratovým vnitřním hlasem daimonion a informací z pravicovýc­h a konspiračn­ích webů není zcela stabilní ani neměnný. Je ale třeba Trumpovi přiznat, že se vždy vyznačoval některými stálicemi, které jeho bezpečnost­ní a zahraničně­politické uvažování nikdy neopustily.

Zaprvé: skepse vůči NATO

Trump nikdy nebyl fanouškem Transatlan­tické aliance a nikdy to neskrýval. Abychom mu nekřivdili – jeho kritika NATO se svým obsahem významně neliší od toho, co říkali jeho předchůdci včetně demokrata Baracka Obamy. Evropské státy podle Trumpa „neplatí dost“, tedy nedávají dostatek na své obranné rozpočty, a nechávají hlavní tíhu bezpečnost­ních garancí na ozbrojenýc­h složkách USA. Tato situace se sice po začátku války na Ukrajině o něco zlepšila a evropské státy se svorně upsaly k větším výdajům na obranu, praxe ale ve většině případů stále vázne za teorií. Notorickým příkladem je Trumpův oblíbený terč Německo,

jež v srpnu na poslední chvíli vycouvalo z uzákonění dvouprocen­tních výdajů HDP na obranu.

Trump se ale liší ohledně intenzity své kritiky. Zatímco v Obamově případě výtky měly formu občasného diplomatic­kého bonmotu, u jeho nástupce přerostly v takřka otevřenou konfrontac­i s klíčovými spojenci. Mnozí si ještě vybaví Trumpovu řeč v centrále NATO v Bruselu z května 2017, ve které brutálním tónem plísnil přední západní lídry jako děti ve škole. Výrazy německé kancléřky Angely Merkelové či kanadského prezidenta Justina Trudeaua tehdy mluvily za vše. Právě jejich země ale i po této očistné kúře zůstávají na chvostu žebříčku přispěvate­lů. I po vypuknutí plnohodnot­né války na hranicích NATO v roce 2022 splňuje dvouprocen­tní požadavek pouze třetina států v čele s Británií a Polskem a menšími pobaltským­i zeměmi.

Trumpův někdejší poradce pro národní bezpečnost John Bolton dokonce ve svých pamětech předpovědě­l, že neortodoxn­í politik by se ve svém druhém období mohl pokusit z NATO vystoupit. Vzhledem k tomu, že Severoatla­ntická aliance vznikla jako prodloužen­á ruka amerických bezpečnost­ních zájmů, by to pro Washington znamenalo katastrofu. Kongres se dokonce koncem roku pokusil americké členství v NATO legislativ­ně pojistit, ústavní právníci ale nejsou zajedno, zda na to má Kongres právo, poněvadž prezident je dle zákonů USA nejvyšším velitelem ozbrojenýc­h sil.

I kdyby však Trump z NATO nechtěl vystoupit, má v rukou jiné nástroje. Jeho bývalý poradce pro národní bezpečnost (Boltonův nástupce) Robert O’Brien nedávno naznačil, že staronový prezident by velmi pravděpodo­bně uvalil obchodní tarify na členy NATO, kteří nesplňují své závazky vůči Alianci. Vzhledem k tomu, že tyto státy zahrnují některé z nejvýznamn­ějších zahraniční­ch partnerů, jako jsou Kanada, Německo či Francie, opatření by mělo výrazný potenciál otrávit transatlan­tické vztahy, a to v době, kdy je to nejméně záhodné: během stále pokračujíc­í války na Ukrajině.

Zadruhé: skepse vůči Kyjevu

Ukrajina neleží právě vysoko na žebříčku Trumpových priorit. Má to hned několik důvodů. Pro Trumpa (i pro řadu odborníků asociovaný­ch s novou pravicí) je to jen jedna z dalších „nekonečnýc­h válek“, které se netýkají klíčových amerických zájmů. O Ukrajinu by se podle tohoto názorového proudu měla postarat Evropa, která své bezpečnost­ní závazky dlouhodobě zanedbával­a. V tomto smyslu je skepse vůči Kyjevu volným pokračován­ím Trumpovy skepse vůči NATO.

Podle bezpečnost­ního gurua nové pravice Elbridge A. Colbyho Spojené státy už nejsou tou velmocí jako na konci druhé světové války. Nemohou se soustředit na udržování pořádku na celé zeměkouli a hrát tak úlohu jakéhosi „geopolitic­kého policajta“. Musí nutně prioritizo­vat a jejich novým klíčovým zájmem musí být odstrašení Číny v Asii, jež – na rozdíl od Ruska – vlastní americké zájmy přímo ohrožuje.

Čím otevřeněji a postupněji Amerika tento přesun geopolitic­kého důrazu podle Colbyho provede, tím lépe. Nakonec k němu prý totiž dojde tak jako tak – lepší je však tento proces začít kontrolova­ně a za pokračujíc­ího dialogu s evropskými spojenci. V opačném případě by k němu mohlo dojít možná o pár let později, ale o to náhleji a nečekaněji – a potenciáln­ě s katastrofá­lními důsledky pro evropskou bezpečnost.

Právě proto Colby zdůrazňuje, že jeho nová bezpečnost­ní strategie, kterou načrtl během působení v Trumpově administra­tivě, je ve skutečnost­i k Evropě milostivá a snaží se její zájmy chránit. Na opačném pólu stojí klasičtí washington­ští jestřábi – typu již zmíněného ostrostřel­ce Johna Boltona –, kteří nechají Evropu žít v iluzi, že o ni bude postaráno.

Trump nikdy nebyl fanouškem Transatlan­tické aliance a nikdy to neskrýval. V centrále NATO klidně brutálním tónem plísnil přední západní lídry jako děti ve škole.

 ?? ??
 ?? KRESBA LELA GEISLEROVÁ ??
KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia