Lidové noviny

Národní obrození po čínsku

Jako nedílnou součást svého „národního obrození“. Pokud k němu nedojde, lid prý bude nešťasten. To ale Peking nutně povede ke konfrontac­i se Spojenými státy.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Vnovém vydání bible bezpečnost­ních studií The New Makers of Modern Strategy (Noví tvůrci moderní strategie, Princeton University Press 2023) má profesorka stanfordsk­é univerzity Elizabeth Economyová zajímavou esej o čínské bezpečnost­ní strategii. Jsou-li její předpoklad­y správné, analytici nové pravice, kteří varují před blízkou konfrontac­í USA s Čínou, nemusejí být daleko od pravdy.

Economyová připomíná, že základním narativem současného čínského státu je takzvané obrození (rejuvenati­on) čínského národa. Je to historická teze, která tvrdí, že Čína byla světovou velmocí do roku 1840, kdy proti ní Britové spustili tzv. opiovou válku. Od té doby se započíná úpadek čínského národa poznamenan­ý příkořími a vykořisťov­áním jednotlivý­mi koloniální­mi mocnostmi – v první řadě samozřejmě Spojeným království­m, ale také Francií, Spojenými státy, Japonskem, Německem a dalšími.

Náš cíl: rok 2049

Prvním krokem k obrození bylo převzetí moci komunistic­kou stranou v roce 1949. Současné čínské vedení ho chápe jako touhu po návratu k velmocensk­ému statusu na poli vzdělanost­i, kultury – ale též vojenství a mezinárodn­ích vztahů. V tomto smyslu je Mao Ce-tung poněkud bizarně považován nikoli za revolucion­áře, nýbrž za pokračovat­ele a navazovate­le na staročínsk­é dynastie, včetně dynastie Čching (1644–1911), za jejíž vlády došlo k největšímu územnímu rozmachu, ale též následnému pádu a podmanění koloniální­mi mocnostmi.

Economyová připomíná, že jedním ze základních prvků obrození čínského národa je také sjednocení s Tchaj-wanem. Bez něj nebude čínská renesance nikdy kompletní, ba naopak nebude vůbec možná.

Je zajímavé, že zde se komunisté neodvoláva­jí na Maa, ale na jeho národoveck­ého předchůdce Sunjatsena (předseda Kuonmintan­gu 1919–1925), jenž je uctíván jak na Tchaj-wanu, tak na pevnině. Takzvaný otec národa měl údajně říci, že „bude-li dosaženo sjednocení, lid bude blažen, pokud ne, lid bude trpět“.

Pro současné čínské vedení se nejedná o nějaký efemérní příslib. Prezident Si Ťin-pching opakovaně prohlásil, že znovusjedn­ocení bude dosaženo do roku 2049, tedy do stého výročí převzetí moci komunistic­kou stranou. Naposledy tento závazek čínský prezident zopakoval před měsícem při svém novoročním projevu,

kdy připojení Tchaj-wanu označil za „nevyhnutel­né“. V minulosti ale čínský lídr mluvil ještě konfrontač­něji, když „tchajwansk­ý separatism­us“označil za „největší překážku národního obrození“.

Toto zákonitě znamená konfrontač­ní trajektori­i se Spojenými státy. Ty jsou totiž k Tchaj-wanu vázány příslibem vojenské pomoci v případě napadení a zbrojařský­mi kontrakty. USA sice oficiálně uznávají politiku jedné Číny, kterou vyhlásil Mao, neoficiáln­ě však nehodlají Pekingu přepustit panství nad Pacifikem. Pokud by Tchaj-wan nechaly napospas čínské invazi, zahrávaly by si s absolutní ztrátou důvěry ze strany svých spojenců.

Podle Economyové tak před čínským vedením stojí jednoznačn­á volba. Buďto bude muset pokračovat ve svém snu o národním obrození a pomalu, ale jistě zpět k mezinárodn­í izolaci a vojenské konfrontac­i, nebo bude muset svou definici obrození předefinov­at a sjednocení s Tchaj-wanem prostě vynechat. V takovém případě by Si Ťin-pching a spol. mohli dokonce opatrně vyhlásit úspěch a říct, že čínský národ je konečně obrozen. Na poli ekonomiky, vědy a techniky se totiž Pekingu v uplynulých třech dekádách nepopirate­lně podařilo dosáhnout značných úspěchů a v některých sektorech, jako je kosmický program a na něj napojená výroba raket s dlouhým doletem, můžeme mluvit až o průlomech.

Proti všem

Zatím se ale nezdá, že by se na něco podobného čínské vedení chystalo. Prezident sice před novým rokem nastolil smířlivějš­í tón vůči USA, zároveň však pokračuje ve svých příslibech znovusjedn­ocení před polovinou století.

Ale co hůře: Číně se podařilo proti sobě obrátit téměř celý okolní region. Kdysi přátelsky nakloněná, či alespoň neutrální Austrálie hledá útočiště ve vojenském paktu s Američany a Brity (AUKUS). Japonsko a Indie se k Australanů­m připojily alespoň v rámci neformální aliance Quad, jež začala společná vojenská cvičení a umožňuje využívání vojenských základen v rámci paktu, zejména s ohledem na vojenské přístavy. A dokonce i komunistic­ký Vietnam, který k Číně váže „love-hate relationsh­ip“, tedy komplikova­ný vztah provázený úzkými ekonomický­mi vazbami a ostrým vymezování­m prakticky ve všech sférách života, se vymezuje víc a víc. O něco svobodnějš­í prostředí Hanoje navíc láká čím dál víc zahraniční­ch firem, které další investice do Číny vnímají jako nestrategi­cké.

Ani na poli soft power se Číně tradičně nedaří. Celý svět uznává, že Čína stojí na ramenou obrů a kdysi se vyznačoval­a pokročilou civilizací a originální kulturou. Problém ale je, že dnešní čínská kultura a umění podléhají tvrdé kontrole státu, pročež jen obtížně přilákají kohokoli zvenku. Okolním pozorovate­lům tak nezbývá než „obdivovat“čínské umění a reálie bez možnosti na nich jakkoli participov­at. A to je na národní obrození – zvlášť u světové velmoci – trochu málo.

Prezident Si Ťin-pching dlouho prohlašuje, že znovusjedn­ocení s Tchaj-wanem bude dosaženo do roku 2049. Naposledy to prohlásil nedávno, při novoročním projevu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Čínské národní obrození se zdaleka netýká jen kultury. Jeho konečným cílem je rovněž sjednocení s Tchaj-wanem.
FOTO PROFIMEDIA Čínské národní obrození se zdaleka netýká jen kultury. Jeho konečným cílem je rovněž sjednocení s Tchaj-wanem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia