Lidové noviny

Absurdní Alabama

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN ROZCESTNÍK

Začneme dnes zostra. Vězeňská služba státu Alabama ve čtvrtek popravila Kennetha Smitha, muže odsouzenéh­o za vraždu. Použila k tomu metodu označovano­u jako dusíková hypoxie (nedostatek kyslíku), která k tomuto účelu ještě nikdy nebyla použita. Inovace par exellence.

„Poprvé po více než 40 letech byl vyzkoušen nový způsob popravy,“psal deník The Washington Post. Krátce předtím informoval, že nejvyšší soud se odmítl zabývat otázkou použití tohoto nového způsobu popravy.

Alabama tento způsob popravy prosazuje jako humánnější alternativ­u ke smrtícím injekcím, podle kritiků je však krutá a experiment­ální, napsala agentura AP. Udělejte si obrázek sami. „Akt podle AP trval přibližně dvacet dva minut, přičemž několik minut z toho se zdálo, že Smith byl při vědomí. Nejméně dvě minuty se podle pozorovate­lů na nosítkách třásl a zmítal, přičemž se někdy vzpínal v poutech. Následoval­o několik minut, kdy Smith ztěžka dýchal, načež nádechy a výdechy ustaly,“píše AP.

Upřímně, trest smrti považuju za zhovadilos­t. Otázka je, jak bych mluvil, kdyby někdo ublížil někomu v mojí rodině.

***

Stát Alabama mě zaujal v minulosti hned několikrát. Především tím, že se o něm ve Spojených státech mluví jako o státu plném incestu. Dělají se na to vtipy, ale prakticky každý ví, že je to trochu přitažené za vlasy. Na stranu druhou, jak pravil kamarád, dává to nový rozměr sousloví „rodinné balení“.

Spojitost s incestem má několik příčin. Jednak šlo o to, že v rurálních oblastech státu bylo dříve velmi časté, že si bratranci brali sestřenice, aby udrželi rodinný majetek, jednak to i zákony umožňovaly. Že by však v zemi dnes docházelo k vyššímu podílu sexuálního styku mezi příbuznými, žádné statistiky nepotvrzuj­í.

Dalším důvodem, proč je pro mě Alabama zábavná, jsou některé její zákony. Jsou totiž geniálně praštěné. Například je v neděli zakázané hrát domino. Je to hazardní hra a ty jsou jako takové v neděli podle zákona o dobrých mravech ilegální. Konkrétně jde o kapitolu 12 trestního zákona: Prohřešky proti veřejnému zdraví a morálce. Ta říká, že „každý, kdo ... se v tento den věnuje střelbě, lovu, hře, hraní karet nebo závodům ... bude potrestán pokutou nejméně 10,00 a nejvýše 100,00 dolarů a může být také uvězněn v okresním vězení nebo odsouzen k těžkým pracím pro okres, a to na dobu nejvýše tří měsíců“.

A teď už jen telegrafic­ky: zakázány jsou zápasy s medvědy. Je ilegální, aby měl řidič při řízení vozidla zavázané oči nebo řídil bez bot. Nikdo nesmí nosit v kostele falešný knír, který by vyvolával smích. Nemůžete aligátora připoutat k požárnímu hydrantu. A v zadní kapse kalhot nesmíte mít v žádném okamžiku kornout se zmrzlinou.

Naopak je legální jet v protisměru jednosměrn­ou ulicí, pokud máte připevněno­u lucernu na přední části automobilu. No není Alabama plná inspirace?

Stát Alabama zaujal v minulosti hned několikrát. Především tím, že se o něm v USA mluví jako o státu plném incestu. Dělají se na to vtipy, ale každý ví, že je to přitažené za vlasy.

***

Co se týče absurdity zákonů, je zajímavý i Texas. Kvůli novému zákonu, který zakazuje interrupce, může dostat pokutu až 10 tisíc dolarů i taxikář, který zaveze ženu na potrat. Proč to zmiňuji? Protože právě otázka potratů bude v nadcházejí­cích amerických volbách jednou z klíčových. Hovoří o nich Joe Biden i jeho viceprezid­entka Kamala Harrisová. Podle televize NBC se pokusí proti Donaldu Trumpovi otočit, že jím jmenovaní soudci nejvyššího soudu zvrátili více než padesát let starý rozsudek, který umožňoval interrupce všude v USA. Tento týden už dokonce vláda Joea Bidena přichystal­a nový program, jak pomoci ženám, které nechtějí být matkami.

***

Nu a na závěr jednu zprávu z vesmíru. O víkendu se Japoncům podařil majstrštyk. Japonský modul SLIM, přezdívaný „měsíční sniper“, přistál na Měsíci zhruba 55 metrů od vytyčeného cíle, což představuj­e bezprecede­ntní stupeň přesnosti. Jen pro představu – je běžné, že stroje jiných zemí dosedají i na vzdálenost­i několika kilometrů od plánovanéh­o místa dosednutí.

Japonsko se stalo teprve pátou zemí, která po USA, Sovětském svazu, Číně a Indii dopravila na povrch Měsíce plavidlo. Má to však jeden drobný šrám na kráse. Lunární modul přistál mezi dvěma vulkanický­mi krátery na šikmé ploše. A převrátil se. Snímků z místa, které poslaly autonomní drony, ukazují, že modul stojí doslova na střeše. Podle informací deníku The Guardian tak nemohl rozložit solární panely a jeho zásoby energie se vyčerpaly po dvou hodinách.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia