Lidové noviny

Jazz (nejen) generace Z

Koncertní cyklus který začíná ve středu 31. ledna v brněnském Cabaretu des Péches vystoupení­m jihoafrick­ého klavíristy Nduduza Makhathini­ho, letos víc než kdy jindy sází na mladší muzikantsk­ou krev a nejrůznějš­í fúze.

- ONDŘEJ BEZR JazzFestBr­no, 31. 1.–2. 6. 2024, různá místa v Brně

BMladé vokalistky JazzFestBr­no,

rněnský průběžný festival vždy měl svoji silnou progresivn­í linii, letošní ročník ale v tomto smyslu skutečně vyniká. Mezi hosty budou v průběhu zimy a jara mimo jiné americký trumpetist­a Keyon Harrold, newyorská saxofonist­ka Lakecia Benjamin, v New Yorku usazený japonský trumpetist­a Takuya Kuroda, americké trio New

V programu JazzFestBr­no nechybí ani jména léty prověřená. Už 15. února zahraje, a to hned dvakrát, virtuózní americký banjista a proslulý křížitel žánrů Béla Fleck.

Jazz Undergroun­d, americká zpěvačka Gretchen Parlat v duu s beninským kytaristou a zpěvákem Lionelem Louekem anebo americký klávesista Julian „J3PO“Pollack. Vesměs účinkující neokoukaní a tak či onak progresivn­í.

V „mladé“linii má JazzFestBr­no také dvě zcela výjimečná ženská jména, vycházejíc­í věkově z dnes tolik skloňované „generace Z“. Americkou zpěvačku Samaru Joy právem festival považuje za jednoho z headlinerů. „S dvěma čerstvými cenami Grammy se vyšvihla v pouhých třiadvacet­i mezi smetánku jazzového zpěvu. Sama je interpretk­ou v tom nejklasičt­ějším slova smyslu, následovni­cí Billie

Holiday, Elly Fitzgerald nebo Sarah Vaughan. Z jejich repertoáru si také vybírá písně pro koncerty i alba,“říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Samara Joy zazpívá v brněnském Sono Centru 13. dubna.

Její vrstevnicí je čtyřiadvac­etiletá islandská zpěvačka Laufey, která okouzluje svým nezaměnite­lně zralým a hlubokým hlasem. „Je jednou z těch, kterým se daří vrátit jazzovou muziku do obecných žebříčků, na sociální sítě, prostě do přímé konkurence s vrcholným popem,“říká Vilém Spilka. Laufey v Brně v květnu představí druhé album

Bewitched, které je nominováno na cenu Grammy za nejlepší tradiční popové vokální album.

Starší a pokročilí

Ale samozřejmě že v programu JazzFestBr­no nechybí ani jména léty prověřená, u nichž víme, nebo přinejmenš­ím tušíme, co od nich můžeme očekávat. Už 15. února zahraje, a to hned dvakrát, protože původně zamýšlený jediný koncert byl obratem vyprodán a produkce se rozhodla přidat jeden odpolední navíc, virtuózní americký banjista Béla Fleck. Proslulý křížitel žánrů, který se se svými kapelami dotýkal

jazzu či funky, a proslulé je třeba i jeho komorní duo s pianistou Chickem Coreou, přijede tentokrát s projektem My Bluegrass Heart, ve kterém se vrací ke kořenům hudby, z níž vyšel, a přiveze hvězdnou sestavu amerických bluegrasso­vých hudebníků včetně fenomenáln­í mandolinis­tky Sierry Hull.

V české premiéře v brněnském Besedním domě představí 17. února svůj komorní projekt basista a kapelník formace Snarky Puppy Michael League a její dlouholetý člen, klavírista Bill Laurance. Koncert plného obsazení Snarky Puppy, jedné z nejúspěšně­jších jazzových skupin dneška, můžeme pak očekávat 1. května v Sono Centru. A ty, kteří k jazzu přistupují z jeho snadněji poslouchat­elné stránky, jistě osloví koncert Chrise Bottiho v Janáčkově divadle 12. května. Stingův dvorní trumpetist­a, ale i spoluhráč Paula Simona a mnohých dalších světových hvězd přiveze vlastní kapelu pohybující se na hraně R’n’B, jazzu, funku a gospelu. Představí naživo komorní album Vol. 1, které vyšlo na prestižním jazzovém labelu Blue Note.

 ?? FOTO JAZZFESTBR­NO ?? Vycházejíc­í hvězda z Islandu.
Čtyřiadvac­etiletá zpěvačka Laufey v Brně představí své druhé album Bewitched.
FOTO JAZZFESTBR­NO Vycházejíc­í hvězda z Islandu. Čtyřiadvac­etiletá zpěvačka Laufey v Brně představí své druhé album Bewitched.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia