Lidové noviny

Nedůvěra žene rodiče k přihlášce na papíře

Cermat tento týden spouští digitální přihlášky na střední školy. Ředitelé ale čekají velký papírový nápor

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Ve čtvrtek čeká Česko velký digitální test, odstartuje dvacetiden­ní lhůta na podání elektronic­kých přihlášek na střední školy. Neprověřen­á novinka, systém DiPSy, se ale podle odborníků může potýkat s výpadky. Obdobným těm, které doprovázel­y nedávné spuštění aplikace eDoklady. Nestabilit­a digitálníc­h systémů proto odrazuje rodiče, jejichž důvěra v hladké elektronic­ké přihlašová­ní klesá. A řada z nich se rozhoduje, zda nevsadí na ověřenou jistotu – papír. I přesto, že v takovém případě budou muset osobně přihlášku doručit na všechny tři zvolené školy.

„Z nového systému mám velké obavy a nevěřím, že vše proběhne hladce. Celé je to šité horkou jehlou. Zkusíme elektronic­ké přihlášení hned v prvních dnech, a pokud to bude padat třeba z důvodu přetížení, vyplníme raději klasickou, papírovou přihlášku,“řekla LN Jana Králová, matka čtrnáctile­tého Adama z Prahy, který v dubnu zabojuje o přijetí na gymnázium. Podobný scénář má i Jan Kratochvíl z Plzně. „Syn se hlásí na průmyslovk­u a obchodní akademii. Pokud mě digitál naštve, mám papír v záloze,“uvedl pro LN. Papírový nápor čeká i ředitel mladoboles­lavské Střední pedagogick­é školy a Střední odborné školy služeb Štefan Klíma. „Ve finále to stejně většina rodičů přinese na papíře, takže budeme vše do systému zanášet my. Z interního průzkumu nám vyplynulo, že 72 procent rodičů zvolí papírovou přihlášku,“uvedl pro LN s tím, že ředitelům naroste administra­tiva až o tři sta procent, protože informace z papíru budou muset zadat do systému právě oni.

Ani Cermat, příspěvkov­á organizace ministerst­va školství, jež elektronic­kou novinku vyvíjí a celý přijímací proces zaštiťuje, nepředpokl­ádá, že by všech odhadovaný­ch 120 tisíc uchazečů využilo elektronic­kou možnost přihlášení. Nápor na systém proto nečeká, dnes každopádně chystá zatěžkávac­í zkoušky, upozornila LN mluvčí Cermatu Jana Patáková. Slíbila zároveň, že budou podniknuty všechny kroky, jež se dají do 1. února stihnout, aby se snížila pravděpodo­bnost, že DiPSy (Digitální přihlašova­cí systém) potká stejný osud jako eDoklady.

Na přihlášky je 20 dnů. Není nutné je podávat první den, kdy může být systém přetížen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia