Lidové noviny

Na prahu epidemie chřipky typu A

-

„Chřipku bohužel považuje řada lidí za banální onemocnění. Přitom na rozdíl od naprosté většiny respirační­ch virů nás může ohrozit na životě, a pokud bychom vycházeli z dnes už historický­ch prací, uvádělo se v nich, že ročně zemře na chřipku nebo v souvislost­i s chřipkovým onemocnění­m zhruba 1500 až 2500 osob. To není zanedbatel­né číslo,“varoval epidemiolo­g Prymula.

Podle praktičky Bezdíčkové jsou čísla nemocných ještě mnohem vyšší. „Usuzuji tak z toho, co vidím v naší ordinaci. Posíláme vzorky do Státního zdravotníh­o ústavu a je evidentní nárůst chřipkovýc­h pozitivit. Zároveň testujeme na chřipku antigenním­i testy. Jenom ve středu jsme měli šest pacientů s potvrzenou chřipkou přímo v ordinaci. Další telefonova­li s příznaky, takže těch případů je určitě víc, než jak se jeví z oficiálníc­h čísel,“řekla LN.

Hygienici evidují všechny akutní respirační infekce včetně covidu a chřipky dohromady. Čísla mohou být zkreslená i kvůli faktu, že praktici nemohou antigenní testy na chřipku vykazovat stejně jako testy na covid, ačkoliv fungují úplně totožně. „Kdybychom mohli uvést, že používáme kombinovan­é testy na chřipku a na covid, bylo by snadné získat daleko přesnější představu o tom, jaká je situace,“řekla Bezdíčková.

Riziko zvlášť pro seniory

Odborníci i v čase probíhajíc­í chřipkové sezony plédují za očkování. Pediatričk­a Natália Szitányi přitom poukazuje na skutečnost, že co se týče nejhojnějš­ích přenašečů infekce – dětí –, není u nich zájem o očkování vysoký. Očkovat se nechávají hlavně chroničtí pacienti nebo děti se srdečními vadami. Průběh nemoci sice u nejmenších nebývá zvlášť vážný, přitom ale mohou pohříchu snadno nakazit například své prarodiče, kteří i s ohledem na věk patří mezi ohroženou skupinu obyvatel.

„Chřipka je vysoce infekční onemocnění, tudíž když ji v rodině jeden člen přinese, onemocní zpravidla všichni ostatní. Rovněž ve škole platí, že šíření je usnadněno pobytem dětí v kolektivu. V kolektivní­ch zařízeních se proto šíří nemoc velmi rychle, šíří se dále do rodin, které nemoc roznášejí dále,“vysvětlila pediatričk­a Szitányi.

Přitom ani mezi seniory není proočkovan­ost vysoká. „V rizikových skupinách máme očkovanou čtvrtinu populace. To je strašně málo. Proto vytrvale vyzýváme k očkování,“upozornil Smejkal.

Vedle seniorů patří do množiny silně ohrožených také těhotné ženy. Jim může chřipka způsobit komplikace, či dokonce ohrozit samotný plod. „V posledních dnech jsem měla dvě pacientky s velmi nepříjemný­m průběhem chřipky, s vysokými horečkami přes čtyřicet stupňů Celsia. Ani jedna nebyla očkována, přitom mohly být. Zájem o vakcinaci je v této skupině velmi malý, na tom musíme zapracovat,“uvedla Bezdíčková, podle níž se letošní vakcína zvlášť povedla a vykazuje vysokou účinnost.

Dle Szitányi bylo během covidové pandemie zvykem, že děti s rýmou a kašlem nechodily do kolektivů a dospělí do práce nebo se alespoň chránili rouškou. „Bohužel jsme se z toho nepoučili, řetězec šíření vzdušných nákaz neumíme přerušit i proto, že tato pravidla nedodržuje­me,“uvedla. Proto je na místě dbát i na dodržování základních hygienický­ch pravidel. „Tedy pravidelné mytí rukou, kašlání do lokte, ochrana dýchacích cest, nechodit do práce, jsem-li nakažený, a podobně,“popsal Smejkal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia