Lidové noviny

Jak ušetřit za dálniční známku

Taktizován­í při nákupu dálniční známky se zvlášť nyní vyplatí. Ještě do konce února je možné ji pořídit za původní cenu. Od března podraží o 800 korun.

- LUKÁŠ KARBULKA (viz grafika).

Kdo šetří, má za tři, praví úsloví. Právě v těchto dnech je „žhavé“zejména pro motoristy vozidel se spalovacím­i motory, kteří se chystají k nákupu dálniční známky. Roční kupon totiž od 1. března zdraží – místo 1500 korun bude nově stát 2300 korun. Za stávající cenu lze dálniční známku pořídit do konce února (pozor, letošní rok je přestupný, tudíž má druhý měsíc roku 29 dnů). Je nanejvýš pravděpodo­bné, že tuto taktiku zvolí řada řidičů.

Jak LN propočítal­y, nákup za starou cenu se vyplatí dokonce i těm, jimž platnost ročního dálničního kuponu vyprší nejpozději do srpna. Před zdražením totiž hodnota kuponu po rozpočítán­í na jednotlivé měsíce roku vychází na částku 125 korun. To znamená, že když si motorista do konce února koupí novou známku i třeba půl roku před expirací té stávající, pořád ještě ušetří. Onou „předčasnou“koupí sice přijde o 750 korun z její hodnoty, zároveň ale oddálí nákup roční známky za novou – o 800 korun vyšší – cenu.

„Od letošního ledna navíc existuje možnost odložit si začátek platnosti nové dálniční známky o 30 dní. Předpoklád­ám, že takový postup využije většina řidičů,“řekl LN mluvčí Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK) Igor Sirota a zároveň připomenul, že dálniční známku už není nutné kupovat jen začátkem roku, jak bývalo dříve nutné. „Záleží na samotném řidiči. Po nákupu dostane obvykle na e-mailovou adresu stvrzenku a v evidenci se automatick­y platnost aktualizuj­e na novou,“dodal.

Chytí vás bez známky? Hrozí pokuta až 20 tisíc korun

Tuzemské dálniční známky jsou od roku 2021 pouze v elektronic­ké formě, jež nahradila ty papírové, které se lepily na přední sklo. Zakoupit je lze například na webu eDalnice.cz. V jednoduché­m formuláři stačí vyplnit SPZ, požadovaný počátek platnosti a adresu e-mailu, úhrada je možná platební kartou či bankovním převodem. Na uvedeném webu je také možnost kdykoli si ověřit platnost známky – stačí uvést SPZ konkrétníh­o vozidla a stát registrace.

Změn, které na řidiče od začátku března čekají, je víc. Od března přibude jednodenní dálniční známka za 200 korun, třicetiden­ní známka zlevní o deset korun na 430 korun a desetidenn­í o 40 korun na 270 korun. To se týká vozidel na benzin či naftu. Ceny známek se od března změní i autům s pohonem na zemní plyn či biometan a placení se nově nevyhnou ani hybridy. Dálničnímu poplatku se naopak stále zcela vyhnou elektromob­ily

Za jízdu bez dálniční známky na zpoplatněn­ém úseku dálnice hrozí pokuta až 5000 korun na místě a až 20 tisíc korun ve správním řízení. Kontrola se provádí přímo na zpoplatněn­ém úseku dálnice prostředni­ctvím hlídkových vozidel vybavených kamerovým systémem pro rozpoznává­ní SPZ. Ke kontrole se využívají – skrze vzdálené připojení – také mýtné brány na dálnicích. Prověřován­o bývá také případné zneužití osvobození od poplatku, v případě prokázanéh­o provinění se pokuta může vyšplhat až na částku 100 tisíc korun.

Ceny dálničních známek se v Česku mění po dvanácti letech. Jedním z důvodů je rozrůstají­cí se dálniční síť, která má aktuálně 1365 kilometrů. V roce 2024 podle plánů ministerst­va dopravy přibude téměř 118 kilometrů.

Za nynější citelné zdražení může podle Siroty z ÚAMK i nečinnost předchozíc­h vlád. „Cena za dálniční známku byla zastropová­na v zákoně. Déle než deset let se neměnila a právě o to výrazněji nyní částka vzrostla. Zvyšování cen je přitom běžné,“vysvětlil LN už dříve.

Kupříkladu v porovnání s Rakouskem, které meziročně zdražuje o tři procenta, vyjde cena ročního kuponu přibližně stejně. Naši jižní sousedé přitom mají o zhruba tisíc kilometrů dálnic víc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia