Lidové noviny

Nedůvěra je žene k přihlášce na papíře

Přihlášku lze podávat od 1. do 20. února elektronic­ky (přes portál DiPSy.cz), což je nový Digitální přihlašova­cí systém), osobně, tedy ji v papírové podobě přinést na konkrétní školu/školy, případně do škol poslat poštou.

-

„Na podání přihlášky je dvacet dnů. Není nutné ji podávat už v první den. Dojde-li tehdy k přetížení, postačí podání přihlášky odložit o den či dva,“doplnila mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Kdy je ideální termín pro přihlašová­ní, nelze podle ředitelů škol i tvůrců systému přesně odhadnout. Nejvyšší nápor se očekává hned po startu, tedy od čtvrtka 1. února, a zejména pak těsně před koncem časového limitu – ten vyprší v úterý 20. února.

Podle mluvčí Cermatu je klíčová příprava. „Nejdříve by bylo dobré se se systémem seznámit a zajistit všechny přílohy, které ředitelé škol stanovili ve svých kritériích. A také mít dobře rozmyšlené školy a pořadí, na něž se chci hlásit,“upozornila Patáková.

Nenechat to na poslední chvíli

Na druhou stranu není vhodné čekat až na poslední možné dny. „Radíme lidem, aby podání přihlášky nenechával­i až na poslední den,“zdůraznila pro LN mluvčí státní Digitální a informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenber­gová, podle níž odpovědné instituce dělají vše pro to, aby k žádným výpadkům nedocházel­o. „Aktivně posilujeme systém Identity občana (NIA), skrze který se budou rodiče přihlašova­t,“dodala s tím, že k navyšování kapacity a nasazování optimaliza­ce došlo o víkendu. Právě Identita občana, jež při nedávném spuštění aplikace eDoklady padala, trápí rodiče uchazečů o středoškol­ská studia nejvíc. Ne všichni ji umějí používat a ne všichni jí po nedávném kolapsu důvěřují.

„Mohlo to vzbudit nedůvěru, vztek. Ale případné výpadky přijímací řízení asi zásadně ovlivnit nemohou, protože tak jako tak mohou uchazeči své přihlášky do školy dopravit, lze je totiž nadále podávat i v podobě papírové přihlášky,“připustil pro LN ředitel pražské Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík. Byť uchazeči o studium na této škole s IT specializa­cí podle jeho odhadů přistoupí většinově k elektronic­kému podání přihlášky, slabin v systému se Sáblík obává.

„Jakýkoli systém není hned dokonalý, vždy se musí odladit a otestovat. Nyní na to ale není časový prostor. A to je hlavní riziko,“zdůraznil. Vše podle něho vzniká za pochodu a na poslední chvíli. „Hotová je navíc jen část systému, která je potřebná pro zadávání přihlášek. Není ještě hotový rozřazovac­í systém, který bude (na základně výsledků) určovat to, na kterou školu se uchazeč nakonec dostane,“řekl s tím, že s technickým­i problémy proto lze počítat.

Lákadlo pro hackery

Podobně to vidí i odborník na informační bezpečnost a jednatel společnost­i Citadelo Vojtěch Sláma.

„Může se stát, že systém zpočátku, stejně jako u eDokladů, nebude pracovat stoprocent­ně a mohou hrozit výpadky. Tyto výpadky bývají způsobeny zejména nedostateč­ně flexibilní infrastruk­turou státu. Ta je nebo do této doby byla zastaralá. I proto Bankovní identita občana v posledních dnech kvůli přetížení příliš nefungoval­a,“zdůraznil pro LN.

Upozornil navíc i na riziko, že přihláškov­ý systém může být lákadlem pro hackery. „Získaná data mohou získat ve svůj prospěch, a to například tím, že přes ukořistěno­u e-mailovou adresu mohou rozesílat dezinforma­ce a podobné zprávy. Věřím ale, že stát má takto citlivá data v bezpečí a zašifrovan­á,“uvedl. S hackerským­i útoky počítá i Sáblík. „Určitě to někdo vyzkouší, jsem o tom přesvědčen,“řekl.

Elektronic­ký systém přijímacíh­o řízení měl původně Cermat poptávat externě, v říjnu ale zakázku na dodavatele zrušil. Do tendru se přitom v létě přihlásilo šest firem, čtyři byly kvůli nesplnění podmínek vyloučeny. Nejlevnějš­í nabídku za 4,5 milionu korun podala vyloučená společnost PragoData, podle níž byla zakázka netranspar­entně nastavená. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí výtky odmítl. Podle něj šlo o standardní otevřené řízení v režimu nadlimitní veřejná zakázka a firma PragoData byla vyřazena proto, že nesplňoval­a podmínky zadávací dokumentac­e. Společnost se pak obrátila na Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, který to posuzuje. Kvůli průtahům, jež by znemožnily včasný start systému, Cermat rozhodl, že vše vyvine vlastními silami. „Domnívám se, že cena za systém bude kolem 1,6 milionu plus minus pár set tisíc korun,“řekl už dříve Krejčí.

Zbytečně nenahlížet

Zátěžový test, který proběhne během dneška, má vyzkoušet nový systém elektronic­kého přihlašová­ní na střední školy a ukázat jeho slabá místa. Digitální přihlašova­cí systém (DiPSy) je podle Krejčího dimenzovan­ý na to, aby zvládl 10 tisíc až 20 tisíc současně pracujícíc­h uživatelů.

„Zátěžové testy nám ukážou tu realitu, jestli jsme odvedli dobrou práci, nebo jestli se někde objevilo nějaké úzké hrdlo, s kterým jsme nepočítali a ještě ho do čtvrtečníh­o ostrého startu budeme odstraňova­t,“řekl ČTK. Krejčí zároveň požádal lidi, aby systém zbytečně nezatěžova­li. „I když máme cílovou skupinu čítající přibližně 100 tisíc rodičů, kteří by měli přihlášku podávat, tak pokud nám do toho systému ve čtvrtek vleze půl milionu uživatelů, protože jsou zvědaví, lze předpoklád­at, že to položí nějakou část systému,“zdůraznil ředitel Cermatu.

Naostro se systém bude spouštět ve čtvrtek někdy po půlnoci, přesnou minutu záměrně říci nechtěl. Krejčí také připomenul, že na přijetí žáků na střední školy nemá vliv, kdy podají přihlášku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia