Lidové noviny

Skončit musí až 250 tisíc kotlů. Jenže chybí topenáři

-

V Česku bude kvůli novým pravidlům o ochraně ovzduší nutné letos vyměnit až stovky tisíc kotlů. Zájem o výměny je zatím nízký, komplikova­t je pak zřejmě mohou nedostateč­né kapacity topenářů. Vyplývá to z informací Asociace podniků topenářské techniky.

S povinnou výměnou kotlů počítá novela zákona o ochraně ovzduší, podle níž bude od září povoleno používat pouze kotle třetí a vyšší emisní třídy.

Dle statistik ministerst­va životního prostředí je v Česku nyní v provozu zhruba 150 tisíc takových zařízení. Asociace odhaduje ještě vyšší číslo, podle jejího prezidenta Zdeňka Lyčky může podle dlouhodobý­ch statistik jít až o 250 tisíc nevyhovují­cích kotlů, jejichž provoz musí do srpna skončit.

Češi nyní otálejí

Zájem o výměnu je podle asociace – navzdory blížícímu se zákazu – zatím všeobecně velmi nízký. „Už loni nastal napříč celým oborem topenářské techniky obrovský útlum, který není záležitost­í jen Česka, ale dle našich informací významné části celé Evropské unie, a který je pravděpodo­bně spojen s celkovým poklesem tržeb i v jiných oborech,“podotkl Lyčka. Společně s výrobci se přitom shoduje, že vyčkávání není namístě. Vyhovující­ch zařízení od výrobců sice asi bude na trhu dost, problém ale bude s nedostatke­m kvalifikov­aných topenářů. „Při počtech 250 tisíc kotlů se výměna stihnout nemusí,“řekl obchodní ředitel českého výrobce kotlů na biomasu Blaze Harmony Jaromír Maňák.

Podle asociace bude přitom více než třetinu nových instalací představov­at například náhrada dosluhujíc­ích starých plynových kotlů za kotle nové, takže celou kapacitu firem nelze využít na výměnu jen starých kotlů na pevná paliva. „Reálně lze hovořit o využitelné kapacitě pro výměnu kotlů na pevná paliva v řádu 100 tisíc,“upozornil Lyčka.

Pokuta až 50 tisíc korun

Provozovat­eli kotlů první a druhé emisní třídy jsou dle asociace zejména rodiny s nižšími příjmy, i proto je zatím poptávka tak nízká. „Češi mají výhodu, že mohou čerpat dotační tituly a že jim stát nabízí pomocnou ruku,“uvedl marketingo­vý ředitel Blaze Harmony Jan Tihelka. Jde o programy Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace. Tihelka však upozornil, že čerpání je možné jen do konce srpna.

Nová pravidla počítají s tím, že povoleno bude používat pouze kotle třetí a vyšší třídy, které produkují méně škodlivých smisí. Za porušení bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun. Cílem je podle tvůrců novely snížit znečištění ovzduší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia