Lidové noviny

„Auto nám před střetem uvázlo na přejezdu“

-

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se ve středu srazil vlak mířící do Prahy s nákladním autem, je od soboty částečně obnovený. Vlaky místem nehody zatím musí jezdit omezenou rychlostí a po jedné koleji. Havárii nepřežil strojvedou­cí vlaku. Dvě desítky cestujícíc­h utrpěly zranění.

V sobotu se už mohl otevřít i železniční přejezd. „Ráno 1. února ho ale budeme muset opět uzavřít kvůli opravě koleje, nejspíš do 7. února,“řekl mluvčí Správy železnic Martin Kavka.

Kamion, převážejíc­í část vrtné soupravy, do nějž vlak narazil, na přejezdu uvázl podvozkem, uvedl v pátek Martin Skácel ze společnost­i Spro, která přepravu zajišťoval­a. Podle něj se tak stalo kvůli profilu silnice a přejezdu.

„Varovat strojvedou­cího nešlo“

„Zaměstnane­c naší společnost­i coby řidič nákladní soupravy převážel na podvalníku stavební stroj pro zákazníka, jehož stavba se nachází nedaleko místa nehody,“řekl Skácel. Na místo vykládky dle něj vede jediná možná příjezdová cesta, a to právě přes železniční přejezd. „Náš řidič vjel na přejezd v době, kdy výstražné signalizač­ní zařízení přejezdu, zvukové, světelné ani mechanické, nebylo v činnosti. Při jízdě přes přejezd však na něm s návěsem uvázl, a to v důsledku stavu profilu náspu a celého kolejiště vůči vozovce samotné,“řekl. Dodal, že řidič po zablokován­í návěsu z vozidla vystoupil a snažil se okamžitě soupravu vyprostit zvednutím hydraulick­ého pérování. V tom okamžiku se rozezněla signalizac­e železniční­ho přejezdu a krátce nato přijel vlak. „Střetu nebylo možné zabránit. Nebylo ani možné varovat strojvedou­cího,“doplnil Skácel. Tvrdí také, že podobné události se na místě už staly.

Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda řekl, že žádné stížnosti v souvislost­i s přejezdem nezaznamen­ali. „Nicméně to, co se na místě stalo, nyní nemůžeme komentovat. Je to předmětem vyšetřován­í policie a Drážní inspekce,“uvedl. Přejezd v dnešní podobě vznikl v roce 2002 při modernizac­i koridorové trati. Rekonstruk­ce přejezdu tehdy proběhla dle schválené projektové dokumentac­e splňující příslušné technické normy. Pravidelné prohlídky za účasti správce přejezdu i zástupce obce na přejezdu dle Gavendy neshledaly závady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia