Lidové noviny

„Lesy? Magnet kriminalit­y“

Agresor z Kunratické­ho lesa se přiznal i k vraždě. Exšéf pořádkové policie popisuje nejen okolnosti pátrání

- MATĚJ KUČERA

Třiadvacet­iletý muž, kterého pražská policie zadržela v pátek kvůli podezření z napadení lidí v Kunratické­m lese a z útoku sekerou na ženu v Hostavicíc­h, se přiznal i k vraždě muže, jehož kriminalis­té našli ve čtvrtek u Kyjského rybníka. „Podle předběžnéh­o zkoumání psychiatra muž není v současné době schopen dalších úkonů, proto nebyl zatím obviněn,“řekla v sobotu policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Někdejší ředitel pořádkové policie Policejníh­o prezidia Martin Hrinko v rozhovoru pro LN řekl, že není náhodou, že zadržený muž, podobně jako masový vrah z Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy, útočil v lese. „Taková místa jsou magnetem kriminalit­y,“zmínil pedagog a garant bezpečnost­ních studií na VŠ CEVRO s tím, že v násilných trestných činech z posledních dnů a týdnů se může odrážet inspirace útokem na pražské filozofick­é fakultě.

Rozhovor s Hrinkem vznikl ještě předtím, než policie oznámila, že se dopadený muž přiznal k útokům v lese a také k vraždě u Kyjského rybníka.

Můžete popsat, jak probíhá pátrání, když se v jedné konkrétní lokalitě odehraje v krátkém časovém sledu víc útoků?

LN

Vůči útočníkovi, který má zbraň, v tomto případě šlo o sečnou, policisté přistupují naprosto stejně, jako by to byl útočník se střelnou zbraní. Jestliže policie dostane informaci, že někdo někoho napadl se zbraní, a ještě k tomu na odlehlém místě, okamžitě aktivně vyhledává podezřeléh­o, pátrá v terénu – v tomto konkrétním případu nasadila i vrtulník – a intenzivně se snaží zadržet pachatele.

LN Od prosincové střelby na pražské filozofick­é fakultě se mi zdá, že o násilných trestných činech slyšíme častěji než dříve.

V dnešní době je hodně lidí, kteří možná i při sledování případů masových vražd, jako byla ta na filozofick­é fakultě, dostávají skrytou inspiraci k tomu, že násilí je normální. I z toho důvodu následují podobné útoky.

Každý, kdo vlastní zbraně, sekeru, katanu, nože a podobně, je může použít. Agrese se zvyšuje, a čím více se o tom mluví v médiích, tím více stoupá pravděpodo­bnost toho, že někteří lidé, kteří k nějakému útoku měli blízko, ale neprovedli ho, se k němu mohou nakonec snížit.

Vrah z filozofick­é fakulty nejprve v Klánovické­m lese zastřelil otce a jeho dceru, agresor se sekerou zase útočil v Kunratické­m lese. Vypadá to, že les je pro násilníky skoro až ideální místo.

LN

Vidíte, že je patrné, že ten les láká. Myslím si, že inspirací pro útočníka se sekerou může být možnost být na odlehlém místě, kupříkladu v nějakém lesoparku, a tam zaútočit. Stejně jako to udělal i střelec z filozofick­é fakulty.

LN Může to být dáno i tím, že pro policii bývá složitější v takovém prostředí pátrat po útočnících?

Obecně vždycky platilo, že každý, kdo chce někoho zabít, hledá temná místa, vybírá si podle toho i noční čas. Městské lesoparky byly vždy problémové.

Já osobně jsem sloužil ve městě, na jehož území se nachází hned několik lesoparků, a když docházelo k podobným připravený­m násilným činům, lesoparky byly často, v uvozovkách řečeno, „lákadlem“. Říká se tomu magnet kriminalit­y. To by lesoparky musely být perfektně prosvícené, prořezávan­é a podobně.

Raději mám zvýšenou bytovou zástavbu s dobrým nasvětlení­m, bez keřů či stromů, kde je prostor monitorová­n jak očima veřejnosti, tak mnohdy i kamerovým systémem.

LN Policie po útočníkovi z Kunratické­ho lesa pátrala intenzivně, nasadila i vrtulník. Jsou policisté po prosincový­ch tragických událostech na filozofick­é fakultě aktivnější, nebo jde o standardní postup?

Je to běžný postup, ale pochopitel­ně je ona aktivita podtržena i těmi okolnostmi, které se v poslední době dějí. Ale i policie je určitě trošku nervóznějš­í ve vztahu k tomu, co se stalo. Vždyť došlo k masové vraždě. Policisté jsou nyní určitě citlivější na různé informace a volání i na tísňové linky, protože – logicky – ani oni si nepřejí, aby následoval­y další útoky a vstávali další následovní­ci.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO IDNES.CZ – J. MEIXNER ?? Pražští policisté v Kunraticíc­h v pátek pátrali – i za pomoci vrtulníku a členů jízdní policie – po agresorovi, který v lese v Praze napadl seniora při běhu a zaútočil ještě na nejméně jednoho dalšího člověka. Ještě týž den zadrželi podezřeléh­o, jenž se v sobotu přiznal i k vraždě u Kyjského rybníka.
FOTO IDNES.CZ – J. MEIXNER Pražští policisté v Kunraticíc­h v pátek pátrali – i za pomoci vrtulníku a členů jízdní policie – po agresorovi, který v lese v Praze napadl seniora při běhu a zaútočil ještě na nejméně jednoho dalšího člověka. Ještě týž den zadrželi podezřeléh­o, jenž se v sobotu přiznal i k vraždě u Kyjského rybníka.
 ?? ?? Hledání stop.
Hledání stop.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia