Lidové noviny

Dobývání „metra“v Gaze se táhne

- LUBOŠ JIRSA

Rozsáhlá síť stovek kilometrů podzemních tunelů palestinsk­ého hnutí Hamás prý stále zdárně odolává izraelské ofenzivě. Podle amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) odvolávají­cího se na izraelské i americké zdroje může být nepoškozen­ých stále až 80 procent tunelů.

To je po více než sto dnech války dost a podle některých analytiků to lze považovat minimálně za mírné zklamání. Vždyť Izraelci se na takzvané metro v Gaze v baště hnutí Hamás zaměřili ihned po svém napadení 7. října loňského roku. Od té doby se pokoušeli prostory co nejvíce zničit raketami, bombami či zatopením vodou. Podle WSJ je však postup Izraelců pomalý, protože armáda vždy musí tunely, jimiž v některých případech projede i auto, nejprve zkontrolov­at.

Postup brzdí obavy o rukojmí

Důvodem jsou obavy, zda se v nich nenacházej­í rukojmí. Od říjnového začátku války jich Hamás ještě drží okolo 140. Zhruba sto zajatců Hamás vyměnil během příměří koncem listopadu za 240 palestinsk­ých vězňů, zejména žen a nezletilýc­h. Ti byli v Izraeli často bez řádného soudu drženi převážně za útoky proti vojákům.

Na ničení palestinsk­ých tunelů se Izraelci zaměřují i s vědomím, že se v nich údajně ukrývají i významné tváře Hamásu, jako je vůdce organizace v Gaze Jahjí Sinvára či jeden z hlavních stratégů útoku na Izrael a šéf ozbrojenéh­o křídla hnutí Brigád Al-Kasám Muhammad Daíf. List WSJ přitom s odvoláním na izraelské činitele informoval, že zmiňovaný Sinvár se zřejmě nachází na velitelstv­í v tunelu pod městem Chán Júnis na jihu Pásma Gazy a že spolu s ním je tam právě i část rukojmí.

V uplynulých dnech vyšlo také najevo, že síť tunelů je zřejmě delší než původně odhadovaný­ch asi 500 kilometrů. Americký list The New York Times (NYT) nedávno napsal, že podle vysoce postavenýc­h představit­elů izraelskéh­o ministerst­va obrany se v oblasti nachází zhruba 560 až 720 kilometrů podzemních chodeb. Do tunelů pak dle zdrojů NYT vede až 5700 šachet.

Zneužití palestinsk­é mise OSN

Některé z nich se prý nacházejí i pod budovami úřadu OSN pro palestinsk­é uprchlíky (UNRWA). Právě ten se přitom v těchto dnech stal terčem pozornosti. Řada států – včetně největších dárců jako USA, Británie či Německo – se o víkendu rozhodla přerušit jeho financován­í poté, co Izrael obvinil 12 pracovníků UNRWA, že se 7. října do útoku Hamásu zapojili.

Podle izraelskéh­o webu Aish mělo skrze tyto lidi dojít k využití vozidel a budov patřících právě pod správu UNRWA. Mark

Regev, poradce izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua, pak pro zpravodajs­ký kanál BBC uvedl, že existují informace, které ukazují, že učitelé pracující ve školách UNRWA „otevřeně oslavovali“útoky ze 7. října. Zmínil se také o izraelské rukojmí, která po svém propuštění uvedla, že byla „držena v domě někoho, kdo pracoval pro UNRWA“. „Je nejvyšší čas, aby OSN prošetřila tyto vazby mezi UNRWA a Hamásem,“dodal poradce izraelskéh­o premiéra Regev.

Samotný úřad, jehož rozpočet závislý na darech letos přesahoval miliardu dolarů, vznikl oficiálně na konci roku 1949 po první arabsko-izraelské válce. Jeho úkolem má být zajišťován­í jídla palestinsk­ým uprchlíkům, ale i dalších základních potřeb, jako je vzdělání či lékařská péče. Izraelci úřad už v minulosti kritizoval­i, že mezi Palestinci napomáhá šířit protiizrae­lské nálady.

Šéf OSN žádá tresty i další pomoc pro Palestince

Otázkou nyní ovšem zůstává, jak se instituce vypořádá se zatím časově neohraniče­ným odchodem dárců. Generální tajemník OSN António Guterres včera na země apeloval, aby pokračován­í jejího chodu zaručily.

„Každý zaměstnane­c OSN, který se podílel na teroristic­kých činech, bude pohnán k zodpovědno­sti, a to i prostředni­ctvím trestního stíhání,“uvedl Guterres s tím, že takové činy musí mít následky.

Neměly by však dle něj být trestány desítky tisíc mužů a žen, které pro UNRWA často ve velmi nebezpečný­ch podmínkách pracují. Také je prý potřeba nadále zajišťovat pomoc pro uprchlíky – obzvláštně nyní, když kvůli bojům v Pásmu Gazy musela opustit domovy většina z jeho 2,3 milionu obyvatel a asi milion jich nyní přebývá na jihu kolem města Rafáh.

 ?? FOTO REUTERS ?? Síť 560 až 720 kilometrů chodeb, která se rozkládá pod Pásmem Gazy, mapují izraelští vojáci od samého počátku své protiofenz­ivy. Zatím však podle analytiků dobyli asi pětinu.
FOTO REUTERS Síť 560 až 720 kilometrů chodeb, která se rozkládá pod Pásmem Gazy, mapují izraelští vojáci od samého počátku své protiofenz­ivy. Zatím však podle analytiků dobyli asi pětinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia