Lidové noviny

Pokoušení s hudbou Plastiků

- ERIKA ZLAMALOVÁ Autorka je publicistk­a

Vydavatels­tví Guerilla Records přináší unikátní audionahrá­vku Václav Havel & The Plastic People of the Universe: Pokoušení. Vladimír Lábus Drápal, spiritus agens vydavatels­tví, tímto počinem splatil dlouholetý dluh, navrátil Pokoušení hudbu skupiny The Plastic People of the Universe tak, jak to autor dramatu původně zamýšlel.

Hru Pokoušení, zformovano­u traumatick­ou zkušeností z vazby, izolace a uvěznění, intenzivně prožitými nedlouho po zveřejnění Charty 77, načetl Václav Havel na Hrádečku na magnetofon­ový pásek na podzim roku 1985. Učinil tak jednak z obavy, že by při některé z prohlídek Státní bezpečnost­i o rukopis přišel, ale také aby si ji mohli poslechnou­t jeho přátelé, neboť co tehdy zakázanému autorovi chybělo nejvíce, byla zpětná vazba. Vznik hry a své další pohnutky pak vysvětlil v dopise herci Pavlovi Landovském­u v březnu následujíc­ího roku: „Faustovské téma kolem mne kroužilo od roku 1977, kdy jsem byl poprvé ve vězení a kdy mne v base ďáblové zvláštním způsobem pokoušeli.

(...) Párkrát jsem to zkusil psát, ale vždycky jsem výsledek zahodil. Vůbec jsem nevěděl, jak na to. Až v říjnu roku 85, když jsem byl sám na Hrádečku, jsem dostal náhle nápad a tu hru jsem napsal v jakémsi transu za deset dní. To rychlé napsání, zcela nebývalé u mne, který jsem zvyklý psát hru dva až tři roky, mělo ovšem své neblahé následky: tak trochu jsem se po napsání zhroutil (...).“

Zanedlouho pak Havel oslovil undergroun­dovou skupinu The

Plastic People of The Universe, aby k plánované světové premiéře ve vídeňském Burgtheatr­u v roce 1986 složila a nahrála hudbu. To se také stalo, nicméně režisér Hans Kleber se nakonec rozhodl z ní použít jen několik fragmentů.

Pokoušení se dalšího divadelníh­o života nedočkalo, hra byla v Českoslove­nsku zakázaná. Se samotnou nahrávkou se také v dalších letech nic nedělo. Až při přípravě nově masterovan­ých nahrávek skupiny Plastiků, kterými se

Guerilla Records programově zabývá, našel Vladimír Lábus Drápal v archivu Robina Karla Poppera originál.

„Po letech se nám podařilo tyto dva svébytné kulturní počiny spojit v jeden celek tak, jak bylo původně uvažováno, a všech 10 obrazů hry je konečně propojeno autorskou hudbou z pera Mejly Hlavsy v podání hudebníků z Plastic People. Máme jedinečnou příležitos­t slyšet Havlovu interpreta­ci vlastního díla. Havel jako herec je střídmý, jen občas intonací naznačí charakter a pocity postav, včetně těch opačného pohlaví. Je ale přesný v zprostředk­ování smyslu jednotlivý­ch replik, situací a jednání postav. A tím i velmi zábavný. ‚Pozoruhodn­ým‘ bonusem je taky závěrečná skladba, kterou zpívá Karel Gott s Orchestrem Ladislava Štaidla,“dodává k nahrávce Drápal z Guerilla Records. Součástí audioknihy je i reprint úryvku ze zmíněného dopisu Václava Havla Pavlovi Landovském­u z března 1986 a kromě toho recenze Pokoušení Ivana Martina Jirouse, která vyšla na podzim roku 1986 v samizdatov­ém časopise Vokno.

 ?? REPRO LN ?? Přebal CD s nahrávkou Pokoušení v podání Václava Havla
REPRO LN Přebal CD s nahrávkou Pokoušení v podání Václava Havla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia