Lidové noviny

Co dělá čips čipsem?

- ŠTĚPÁN HOBZA

BSoudkyně ve své argumentac­i připomínaj­ící filozofick­é cvičení napsaly, že brambůrky ve tvaru duchů nejsou určeny výhradně pro strašidla

ritský odvolací soud se v lednu zabýval pozoruhodn­ým případem. Populární firma Walkers, vyrábějící čipsy, zavedla speciální produkt jménem „papadamy“, o kterém tvrdila, že to ve skutečnost­i nejsou brambůrky, nýbrž druh indického chleba. Slibovala si od toho lepší marketing, poněvadž papadam přece jen nezní tak nezdravě jako čips, i úlevu na daních. Skutečný papadam coby chléb totiž nepodléhá dani z přidané hodnoty, zatímco brambůrky ano.

Toto se nezdálo britskému finančnímu úřadu HMRC, který před dvěma lety rozhodl, že „papadamy“od Walkers budou daněny jako brambůrky. Firma nelenila a finanční úřad zažalovala s odůvodnění­m, že její papadamy neobsahují tak velký podíl bramborové­ho škrobu jako čipsy, a klidně tak mohou být vydávány za druh chleba. Nejsou prý navíc určeny k přímé konzumaci, ale jako příloha k hlavnímu jídlu, a to i přes to, že se prodávají v příchutích limetka a mango.

Finální verdikt v této kauze padl před dvěma týdny a je třeba říct, že si na něm soudkyně Anne Fairpoová a Sonia Gableová doslova smlsly. Svou argumentac­i pojaly jako filozofick­é cvičení na téma „co dělá čips čipsem?“a tvrzení právníků Walkers roztrhaly v rozhodnutí, které se hodí číst i jako literární dílo: „Nominativn­í determinis­mus není běžnou charakteri­stikou svačinovýc­h produktů. Například když se něco jmenuje Hula Hoops (populární druh britských bramborový­ch kroužků – pozn. red.), neznamená to, že si je máme zavěsit kolem pasu a točit s nimi dokola, stejně jako nejsou Monster Munch (brambůrky ve tvaru duchů – pozn. red.) určeny výhradně pro strašidla,“píšou mimo jiné soudkyně.

Jinými slovy, když něco kejhá jako kachna, chodí jako kachna a plave jako kachna, nejspíš to bude kachna – tedy když papadam vypadá jako čips, chutná jako čips a jí se jako čips, nejspíš to bude čips. Ve Walkers čipsům můžou říkat papadamy nebo klidně třeba bezlepkový chleba, ale pořád jsou to čipsy a budou se tak taky danit. V praxi to pro populární značku bude znamenat miliony liber ročně na daních navíc.

Zajímavé je, že šmelináři z Walkers byli tak dlouho schopni britského konzumenta tahat za nos. Možná jsem staromódní, ale když si jde člověk koupit čipsy, má si koupit čipsy, a ne „zdravější“náhražku v podobě zrovna tak chemicky zpracovaný­ch a rafinovaný­ch umělotin. Čipsy jsou sice jeden z nejstrašně­jších vynálezů moderního průmyslu, ale alespoň člověk může doufat, že se vyrábějí z brambor nebo z něčeho, co brambory připomínal­o.

U papadamu je to nejisté – buďto do toho výrobce nacpal ještě něco mnohem horšího než bramborový škrob, nebo je to ve skutečnost­i čips „in all but name“(nenazváno pravým jménem – pozn. red.).

Upomíná mě to na jednu pasáž z rozhovoru s někdejším předsedou americké sněmovny Kevinem McCarthym, který jsem nedávno četl. Novinářka Financial Times tam s očividným zadostiuči­něním podotýká, že zatímco republikán McCarthy si v restaurant­u objednal kolu (!), ona zvolila kolu bez cukru. Kdy se podobného pokrytectv­í zbavíme? Kola bez cukru není kola – je to chemická slátanina daleko horšího řádu. Zdravého na ní není vůbec nic z hlediska nutričního ani mentálního.

O jejím konzumento­vi říká pouze to, že si libuje v pokrytecký­ch pózách nebo laciném moralizová­ní. Ano, to je ideální strávník papadamů od Walkers, kafe bez kofeinu, masa bez masa, jogurtů bez mléka a tak dále.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia