Lidové noviny

Opatrné vrtulníky Ukrajině

Německo začalo s posilování­m ukrajinské protivzduš­né obrany, rakety ale nedodá

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Ukrajinské letectvo už brzy získá flotilu západních strojů – nebudou to ale zatím ještě proklamova­né F-16, ale transportn­í vrtulníky Sea King Mk41 od německého bundeswehr­u. Šest kusů by se mělo na Ukrajinu dostat zhruba v polovině roku. „Sea King je osvědčený a robustní vrtulník, který Ukrajincům pomůže v mnoha oblastech: od průzkumu nad Černým mořem až po přepravu vojáků. Je to první německá dodávka svého druhu,“řekl německý ministr obrany Boris Pistorius.

Nejde o žádné převratné posílení ukrajinské armády. Dva sea kingy už na Ukrajině létají, objevily se před rokem a poprvé o nich v dubnu 2023 informoval­a v reportáži BBC. Předtím létaly čtyřicet let v Británii, zažily i válku a Falklandy.

„Vláda v Kyjevě žádala moderní stíhačky se střelami delšího doletu, aby pomohly v široce očekávané ofenzivě proti ruským silám,“zmínila britský dar loni v dubnu BBC v reportáži na svém webu. „Jenže Británie nedala žádný ze svých erofighter­ů, protože jich nemá nazbyt a výcvik by trval dlouho. A jsou tu také obavy z eskalace konfliktu, pokud by Ukrajina tato letadla obdržela,“konstatova­la stanice.

Dopadlo to tedy klasicky – místo stíhaček Ukrajina musela vzít zavděk dvěma vyřazenými vrtulníky. Tento jev existující v různých podobách, kdy reakcí na žádosti o sofistikov­ané zbraně byly dodávky letitého šrotu, se spolu s dalšími faktory podílel na krachu proklamova­né ofenzivy.

Německo jako tahoun podpory

Ani šest německých vrtulníků není žádný zázrak. Signalizuj­e to však ochotu dodávat ve větším měřítku lepší zbraně a navíc takové, které přece jen potřebují důkladnějš­í výcvik jak letových osádek, tak i pozemních specialist­ů.

Německo poslední dobou projevuje směrem k Ukrajině značnou vstřícnost. Země ztrojnásob­ila podporu až na 12,6 miliardy eur a Berlín se dostává do pozice tahouna podpory Ukrajině, a to nejen v evropském měřítku. „Příspěvky, které evropské země dosud vyčlenily na rok 2024, nejsou dostatečně vysoké. Naši přátelé v Evropě musí masivně zvýšit svou pomoc,“vyzval další země EU kancléř Olaf Scholz. Součástí nejnovější­ho balíčku jsou nejen sea kingy, ale také dalších 80 tanků Leopard a výcvik deseti tisíc vojáků. Země chce také nabídnout Kyjevu zatím blíže nespecifik­ované bilateráln­í záruky.

Scénáře ruské rozpínavos­ti

Obrat si lze vysvětlit možná hlavně tím, že se v poslední době v Německu roztrhl pytel s analýzami, které varují před růstem ruského válečného potenciálu. Jednu takovou zveřejnil na základě scénářů německého bundeswehr­u deník Bild, další Německá rada pro zahraniční vztahy, další varování zaznělo od ministra Pistoriuse v rozhovoru pro Der Tagesspieg­el.

Varování mají společná to, že pokud se nepodaří výrazně oslabit tamní režim nebo ho vyměnit za přátelštěj­ší, potom bude Rusko v horizontu šesti až deseti let schopné zaútočit na některý stát NATO. Podmínkou takového vývoje je i předpoklad, že skončí boje na Ukrajině, nebo alespoň zamrznou v podobné formě jako mezi lety 2015 až 2022 na tehdejší donbaské frontě. Ve Spojených státech přitom vše směřuje ke zvolení Donalda Trumpa prezidente­m a je třeba počítat s omezením americké podpory.

Víc dát nechceme, nahrálo by to ruské propagandě

Šest německých vrtulníků není žádný zázrak. Signalizuj­í však ochotu dodávat ve větším měřítku lepší zbraně místo letitého šrotu.

Poskytnutí­m vrtulníků udělalo Německo rovněž i symbolický krok, ukazující, že je odhodláno rozvíjet i nejsofisti­kovanější zbraň, letectvo, západními typy strojů. Mohlo by to otevřít dveře pro další dodávky, třeba i bojových vrtulníků a letadel.

Na poli bitevního letectva (či blízké vzdušné podpory v terminolog­ii NATO), které je na bojišti velmi důležité, Ukrajina oproti svému nepříteli totiž výrazně zaostává. Rusko má k dispozici vrtulníky Mi-28 či Kamov Ka-52 vybavené protitanko­vými řízenými střelami Ataka s dosahem až osm kilometrů, navíc díky daleko pokročilej­ší avionice tyto stroje víc vidí ve dne i v noci a to je pro boj zcela zásadní. Ukrajina má k dispozici jen staré stroje Mi-8 či v lepším případě Mi-24 většinou s neřízenými raketami a minimální ochranou.

Kyjev se nedávno pokoušel získat americké vrtulníky AH-64 Apache, které se ruským protějškům vyrovnají. Podle agentury Reuters chtěli kromě toho Ukrajinci i protivzduš­ný systém THAAD (sofistikov­anější než Patriot), transportn­í letoun C-17 Globemaste­r a stíhačky F/A-18. Odpovědí však bylo kategorick­é NE.

Také německý Spolkový sněm odmítl poskytnutí raket Taurus, které jsou na rozdíl od stávající výzbroje schopné zničit Krymský most, zásobovací tepnu na poloostrov, jenž má být dle představ ukrajinské­ho velení bitevním polem blízké budoucnost­i.

Poslanci a částečně i kancléř Scholz odůvodňují opatrnost obavami, aby německé rakety nevyvoláva­ly analogie s druhou světovou válkou a neposkytov­aly režimu Vladimira Putina propagandi­stickou munici. Jenže to už je, zdá se, stejně marné. Tezi, že se Rusko brání agresi novodobých nacistů z NATO, oficiální média notnou dobu přemílají, a kdo jí chtěl uvěřit, uvěřil.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia