Lidové noviny

Kdo si počká, ten se dočká. Svého konce

Lidovci svého šéfa Jurečku neodvolali a nic neřeší

- Marek Hudema

Přepřahat za jízdy, nebo ne? Tohle dilema řešili před pár dny lidovci, když jejich celostátní výbor rozhodoval o vyjádření důvěry jejich šéfovi Marianu Jurečkovi. KDU-ČSL se nakonec rozhodla pokračovat v jízdě s Jurečkou. Jenže je to zároveň jízda směřující k minimální podpoře ze strany voličů a možná i k zániku strany.

O Jurečkovi rozhodoval­i jeho straníci kvůli tomu, že neukončil vánoční večírek na ministerst­vu, které řídí, poté, co se dozvěděl o tragédii na filozofick­é fakultě, a jak říkají jeho spolustran­íci, chybně komunikova­l s médii. Tedy lhal. Jenže to byla jen záminka. Nespokojen­ost s Jurečkou ve straně rostla dlouho a důvodem jsou padající voličské preference. Pro lidovce by hlasovala zhruba dvě procenta voličů, což je hodně pod pětiprocen­tní hranicí nutnou pro vstup do parlamentu. Část straníků v některých místních organizací­ch má oprávněný dojem, že vedení strany personifik­ované Jurečkou nedělá dost pro oslovení voličů. Nebo dokonce že se odklání od tradičních lidoveckýc­h příznivců a hodnot. A začali volat po odstřelu Jurečky.

Má to ale dva zádrhele. Zaprvé nebylo jasné, kým Jurečku nahradit a jak by mohl změnit orientaci strany. Nikdo nebo skoro nikdo totiž nechtěl Jurečku odvolat ani z postu místopředs­edy vlády a ministra práce a sociálních věcí. Ovšem představa, že se někdo stane předsedou měnícím politiku strany a zároveň bude mít na ministerst­vu podřízenéh­o, který nebude v tomto směru dělat nic, nebo dokonce sabotovat tuto linii, není vůbec lákavá.

Navíc strana jako celek ani neví, kdo jsou její potenciáln­í voliči, a komu se tedy věnovat. V KDU-ČSL jsou dvě křídla: konzervati­vní, zaměřené více na katolické hodnoty a důchodce, a pak liberálněj­ší, zaměřené více na mladé a podporujíc­í třeba zelenou politiku. Reprezentu­jí dvě skupiny lidoveckýc­h voličů. Kterou ale zvolit? Podle starších průzkumů jsou obě podobně velké a strana potřebuje pro vstup do parlamentu získat obě.

U lidovců navíc chybí nápad, co by šlo pro tyto voliče udělat na ministerst­vech, které má KDU-ČSL ve vládě k dispozici, a nepotopit přitom vládu. Lidovecké ministerst­vo práce a sociálních věcí je tak nyní známo hlavně jako ministerst­vo brzdící růst důchodů a dávek a lidovecké ministerst­vo životního prostředí jako rozdavač dotací, jež je ale složité získat. Možná je to nespravedl­ivé, ale je to tak a voliče to odpuzuje.

Vedení lidovců tak nezbývalo nic jiného než Jurečku podpořit, což se také stalo. U některých členů vedení KDU-ČSL za tím stál evidentně kalkul, že se na Jurečku svezou případné neúspěchy ve volbách do Evropského parlamentu a v krajských volbách a teprve pak přijde čas mu podtrhnout nohy. Zároveň je ale jeho setrvání i pobídkou k tomu pokračovat ve stávající politice, která moc voličů nepřitahuj­e. A když se ukáže, že evropské volby byly docela úspěšné, protože do nich jde KDU-ČSL v koalici s ODS a TOP 09 a má jistá místa, povede to k úvahám, zda nebude lepší jít v koalici s jednou z těchto stran i do českých parlamentn­ích voleb. Lidovci pak v takovém spojenectv­í budou velmi juniorním partnerem a může to vést k jejich sloučení s větší stranou. Podobně jako kdysi skončila KDS ve smrtícím objetí ODS.

V KDU-ČSL jsou dvě křídla: konzervati­vní, zaměřené více na katolické hodnoty a důchodce, a liberálněj­ší, zaměřené více na mladé a podporujíc­í třeba zelenou politiku. Jaké upřednostn­it? Podle průzkumů jsou obě podobně velká.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia