Lidové noviny

Sirény v krizových situacích nestačí

- IVAN OBRUSNÍK Český národní výbor pro omezování následků katastrof Autor je emeritní ředitel ČHMÚ

Při rozborech průběhu útoku střelce v budově Filozofick­é fakulty UK (FF UK) byly mimo zásah policie a dalších složek IZS diskutován­y i možné problémy v krizové komunikaci ze strany těchto složek, mezi nimi také s vedením FF UK. Avšak velmi málo informací nebo prakticky žádné se zabývaly komunikací s občany a přímo varováním těch, kteří byli v době události přítomni nejen v napadené instituci, ale také v jejím nejbližším okolí. Tito občané zřejmě varováni nebyli. Střelec je mohl ohrozit, aniž by o tomto nebezpečí věděli, zejména když byl na střeše budovy FF UK.

Proč se stavem informován­í a varování přímo občanů vůbec zabývám? Situace během útoku střelce totiž ukazuje, že u nás prakticky nemáme vhodný plošný a zároveň rychlý systém varování, který umožňuje efektivněj­ší hromadné informován­í občanů pohybující­ch se v oblasti krizové situace. Musíme se proto ptát – je systém pro varování občanů s výše uvedenými vlastnostm­i vůbec v některé zemi k dispozici, a pokud ano, proč ho nemáme u nás?

Varovná zpráva pro milion lidí

Odpověď je ano, protože v řadě zemí EU, ve Spojených státech a v některých dalších zemích se v posledních zhruba třech letech takový systém již v praxi zkouší, nebo je dokonce v běžném provozu v rámci krizového řízení. Jedná se o tzv. mobilní vysílání (Cell Broadcast – dále CB), které umožňuje rozesílat výstražné zprávy najednou velkému počtu lidí, již jsou v daném okamžiku v oblasti ohrožení krizovou situací, jako je např. ohrožení teroristic­kým střelcem. CB systém komunikace je tedy hromadné vysílání výstrah pomocí mobilních sítí, které je ale na rozdíl od jejich běžného využívání (vysílání např. SMS zpráv z bodu do bodu) plošné. Zprávy se šíří z CB centra na předem zvolené věže pro přenos mobilního signálu, a to současně pro několik poskytovat­elů mobilních služeb. Jinými slovy na rozdíl od běžných SMS zpráv posílaných individuál­ně specifický­m příjemcům jsou CB zprávy poslány najednou všem mobilním telefonům občanů, kteří se ve zvolené oblasti právě vyskytují.

Jaké má tedy CB výhody? K těm hlavním patří doručení velkému počtu občanů najednou (i více než milionu), aniž by došlo k zahlcení či přetížení sítě, což se u běžných SMS zpráv často stává. Uživatelé si navíc nemusí pro příjem CB zpráv nic předplácet, což umožňuje příjem zpráv prakticky každému. Maximální délka CB zpráv 1395 písmen je obvykle dostatečná i pro poměrně dlouhé a podrobné zprávy oproti kratším běžným SMS zprávám. CB má univerzáln­í podporu pro iPhony i telefony s operačním systémem Android. Uživatelé navíc nemusejí sdílet s nikým osobní či polohová data. Každé varování má své číslo a na mobilu se nikdy neobjeví stejné dvakrát, takže nedochází k rozčilován­í nad příjmem totožných varování.

Je zřejmé, že CB vysílání se hodí pro zvýšení bezpečnost­i obyvatelst­va nejen při situacích ohrožení teroristy, ale je univerzáln­ě použitelné i pro celou škálu rychlejšíc­h krizových situací, kam patří přívalové povodně, velké požáry, vichřice, úniky radioaktiv­ity apod. Při zavádění vysílání pomocí CB může stát nařídit tento krok legislativ­ním opatřením nebo na základě smluvního jednání s poskytovat­eli mobilních služeb.

Potřebné rozšíření

Výše uvedené vlastnosti šíření varování pomocí CB jsou důvodem pro zavádění tohoto systému krizové situace v řadě zemí. Důležité je prosazován­í CB v EU, která přijala direktivu s doporučení­m pro členské země, aby nový systém šíření výstrah pomocí CB zavedly, pokud možno, do poloviny roku 2022.

Česká republika se na základě doporučení resortu vnitra prozatím rozhodla systém šíření výstrah pomocí CB nevyužívat s tím, že nám vyhovuje dosavadní systém s využitím sirén a běžných SMS zpráv. Domnívám se, že je to škoda a že určitě stojí za to možnost využití CB pro hromadné šíření výstrah znovu zvážit. Zrovna střelba v budově FF UK ukazuje, že by CB mohla při šíření výstrah a informací občanů pohybující­ch se v okruhu kolem střelce výrazně pomoci.

Pro rozhodnutí, zda budeme systém CB využívat, by kromě nové analýzy resortu vnitra (po diskusi i mimo tento resort) napomohlo získání informací o zavádění systému CB z některých evropských zemí (Francie, Německo a další), které již tento systém používají. Samozřejmě bude výhodné kombinovat vysílání výstrah pomocí CB s existující­m šířením zpráv sirénami, rádiem, televizí i klasickými SMS zprávami. Ale rozhodně jsou CB zprávy přínosné zejména pro varování při rychlých krizových situacích.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia