Lidové noviny

Zákaz starých kotlů se blíží a má rizika

Lidé mají možnost čerpat řadu dotací, výměna zdroje tepla se jim může vyplatit, čeká na ně ale řada nástrah

- ROMAN ŠITNER

Hlavně pro starší lidi jde o další komplikaci života. Kvůli životnímu prostředí nebude možné používat od září staré a dnes již nevyhovují­cí kotle. Jenže jsou tu také desítky firem, které toho chtějí využít a snaží se těmto lidem vysvětlit, že musí zvolit právě jejich řešení. Jednak ale nemusí, a jednak to může být to nejhorší, co mohou udělat.

Od září nebude možné provozovat kotle 1. a 2. emisní třídy a všechny, které emisní třídu nemají přidělenou, tedy všechny vyrobené před rokem 2000. Týká se to kotlů s výkonem 10 až 300 kilowattů. Pokud má někdo jen menší kotel, například pro malý domek, změna se ho netýká. Naopak se to podle různých odhadů týká 150 až 250 tisíc domácností. Za provoz starého kotle bude od září hrozit pokuta až 50 tisíc korun, kterou lze navíc ukládat i opakovaně.

„Cílem je snížit znečištění ovzduší, a tak zlepšit kvalitu života všech obyvatel ve městech a obcích,“říká mluvčí ministerst­va životního prostředí Dominika Pospíšilov­á. Limity ukazují, že moderní kotle mají i o řády nižší emise oxidu uhelnatého, celkového organickéh­o uhlíku a prachu.

„Bohužel většina majitelů těchto kotlů změnu neplánuje, protože o ní dosud buď nevědí, nebo nevěří, že bude jakkoli kontrolová­na a vymáhána. Výrobci tepelných zařízení se shodují, že informovan­ost je v této věci velmi slabá,“říká Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Lidé ale přeceňují sousedské vztahy. Stačí, aby se více kouřilo z komína, a některý ze sousedů může nabýt dojmu, že se porušují předpisy. Úřady pak nemusí nikam chodit, vyzvou k předložení dokladů o kotli a jeho revizích. Takové doklady musí mít každý. Částečným uklidněním může být, že úřady samy říkají, že trestem může být i samotné vyzvání k nápravě. To znamená, že až když někdo domácnost se starým kotlem přistihne, může hrozit jen to, že nařídí jeho výměnu.

Může se to vyplatit

Snaha řešení odkládat se vůbec nemusí vyplácet. Hlavním důvodem je to, že staré kotle jsou zpravidla velmi neefektivn­í. Starší mají účinnost kolem 50 procent, ty nové přes 80 i 90 procent. Mohou tedy mít téměř poloviční spotřebu paliva a investice se může rychle vrátit. Moderní kotle nabízejí také vyšší komfort.

Je třeba zmínit, že možností, čím starý kotel nahradit, je mnoho. Stále je možné zůstat u uhlí a pořídit modernější kotel, zvážit lze kotle na dřevo, pelety a další biomasu, plynový kotel, různé formy elektrické­ho topení, ale i elektrická či plynová tepelná čerpadla.

Každá domácnost by se měla rozhodovat podle své konkrétní situace. Dotace (viz grafika) mohou výsledek ovlivnit, ale neměly by být tím jediným, co se zvažuje.

Klíčová je spotřeba energie domu a také to, zda uvažujete o zateplení. Otázkou pak může být i to, jak se bude dům využívat. Tam, kde dnes žije celá rodina, může být za pár let jen stárnoucí pár, naopak tam, kde je jediný senior, může být rostoucí rodina.

Například tepelné čerpadlo je nevhodné pro nezateplen­é domy a může se v nich výrazně prodražit. Nevýhodné může být i pořízení výkonného kotle do domu, u kterého později dojde k výraznému zateplení.

Také finanční srovnání může u každého domu vycházet jinak, a to i třeba díky možnostem dostat se k vlastnímu dřevu. Jiné budou také možnosti jednotlivý­ch domácností ohledně starosti s vytápěním – někdo bude kvůli úspoře ochoten přikládat dřevo, jiný raději rovnou zvolí plyn. Pro úsporné zateplené domy může být jasnou volbou tepelné čerpadlo.

Pozor na celkové náklady

Logickou volbou je kotel na uhlí nahradit novým. Spotřeba paliva díky větší účinnosti výrazně klesne. Uhlí jako palivo ale nemá jasnou budoucnost. Jeho cena může výrazně růst kvůli uhlíkovým daním a může být i hůře dostupné. Neplatí úvaha, že ho bude přebytek s tím, jak budou ukončovat provoz uhelné elektrárny. Spolu s nimi se budou uzavírat i doly. O uhlí ale nemá smysl uvažovat kvůli financím, na takový kotel nelze získat žádnou dotaci.

Proto je logickou volbou takzvaná biomasa, což je vše, jako je dřevo, dřevní pelety, dřevěné brikety, ale i sláma nebo obilí. Doba se změnila a už jde topit dřevem bez nutnosti neustále přikládat, s akumulační nádrží je snadné udržovat komfortní teplotu, u pelet může být topení zcela automatick­é, se zásobníkem lze bez přikládání topit i celou sezonu. Jenže ne každý má prostor na palivo i ochotu věnovat systému potřebnou péči.

„Odklon od kotlů na tuhá paliva je zřejmý. Přechod na moderní vytápění jde ruku v ruce s přechodem na zelenou energii, což právě moderní technologi­e v podobě tepelných čerpadel ideálně v kombinaci s fotovoltai­kou splňuje,“říká Karel Náprstek, technický ředitel společnost­i Woltair.

Stačí, aby se víc kouřilo z komína, a soused může nabýt dojmu, že se porušují předpisy. Úřady pak nemusí nikam chodit, vyzvou k předložení dokladů o kotli a jeho revizích.

Obavy o nedostatek topenářů nemusí být namístě. Kdo bude mít nové vytápění objednané, pokutu nedostane, i kdyby to do září nestihl.

Tepelná čerpadla jsou logickou volbou, další možností jsou plynové kotle. Zde je otázka dostupnost­i plynu v lokalitě, náklady na plynovou přípojku a obecně budoucnost­i plynu v Evropě kvůli emisím a také stabilitě dodávek. Možností jsou i přímotopy či elektrokot­el, což může u některých domácností stále dávat smysl.

S volbou nejlepšího řešení by měl pomoci někdo nezávislý, mohou to být i energetičt­í poradci z Místních akčních skupin či poradenské sítě EKIS (kontakty lze najít na webu Novazelena­usporam.cz). Ti také poradí s většinou zádrhelů – například tepelná čerpadla pracují s nízkou teplotou topné vody, kdo má tedy staré radiátory, musel by je v celém domě vyměnit. Právě takové drobné detaily a s nimi spojené náklady mohou výběr zcela zvrátit.

Čistě teoreticky lze také za kotlíkovou dotaci pořídit moderní kotel na dřevo a pelety včetně akumulační nádrže. Jenže některé instalační firmy si umí účtovat drobný materiál a práce i za násobky běžných cen. Celková faktura může být náhle o desítky tisíc vyšší, než je limit dotace. Někdy tak může být výhodnější pořídit si zvlášť kotel a materiál a zvlášť si sehnat technika.

Obavy o nedostatek topenářů nemusí být namístě. Úřady samy říkají, že kdo bude mít nové vytápění objednané, pokutu nedostane, i kdyby to do září nestihl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia