Lidové noviny

Tři byty na pidipozemk­u

- ROMAN ŠITNER

Vysoké ceny bytů v Česku jsou dané hlavně slabou výstavbou. Japonsko ukazuje, co všechno je možné postavit na 44 metrech čtverečníc­h. V dnešním projektu jde o tři malé byty, garáž a parkovací místo.

Obecně je Japonsko dáváno za příklad, co se městského plánování týče. V Praze by takový dům nešlo postavit, přinejmenš­ím by potřeboval více parkovacíc­h ploch.

Dnešní stavba stojí na uzoučkém pozemku (pouze 4,7 metru) nedaleko nádraží Nakano na západě Tokia. Může být inspirací pro všechny malé pozemky a úzké proluky. V Japonsku a konkrétně v této čtvrti je to dáno historický­m vývojem, je zde dlouhá tradice úzkých samostatně stojících rodinných domů na úzkých pozemcích.

Projekt získal cenu Architectu­re Masterpriz­e 2023 a stojí za ním architekt Rjúiči Sasaki, který se už v této rubrice před dvěma lety taktéž s oceněnou stavbou objevil.

Tentokrát zaujal například tím, že dům opticky stojí na jediném sloupu. Hned vedle je dům s prakticky stejnými proporcemi, ale ten má sloupy dva a zdaleka nevypadá tak zajímavě.

Maximum se podařilo vytěžit i z dispozice jednotlivý­ch bytů. Pomohlo tomu i jediné přímé schodiště, které spojuje všechny čtyři úrovně a ze kterého si jednotlivá patra podle možností ukrajují trochu prostoru.

Garáž je naplánován­a tak, aby šla případně použít k přespání, například pro hosty, tedy aby v ní byla potřebná ventilace a osvětlení.

Tokijský dům stojí opticky na jedné noze a je záhadou, proč je tak úzký. Původně zde stály dva domy, oba byly zbořeny a pozemek byl pak prodáván scelený. Vyrostl ale zatím jen jeden uzoučký dům s minimalist­ickými byty a vedle něj parkoviště. Ta jsou v Japonsku natolik zisková, že v podstatě pomáhají vydělat na pozdější stavbu domu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO A SCHÉMA: SHERPA, BAUHAUS NEO A RYUICHI SASAKI ARCHITECTU­RE ??
FOTO A SCHÉMA: SHERPA, BAUHAUS NEO A RYUICHI SASAKI ARCHITECTU­RE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia