Lidové noviny

Marže pump už stát nehlídá

Marže prodejců PHM jsou podle resortu financí jedny z nejnižších v EU, ale konkrétní výsledky kontrol tají

- MIROSLAV PETR

Mimořádná situace na trhu prodeje pohonných hmot se uklidnila, není už důvod k průběžným kontrolám čerpacích stanic. Tak zdůvodňuje ministerst­vo financí ukončení kontrol marží, které probíhaly až do konce loňského roku. O jejich výsledcích resort dlouhé měsíce neinformov­al a zdálo se, že už ani žádné kontroly neprobíhaj­í.

Kontroly měly probíhat podle původních představ vlády jen krátce. Nejprve se mluvilo o jejich skončení už po měsíci, tedy v dubnu 2022, pak se termín prodloužil do konce září, poté až do konce roku 2022 a nakonec s nimi ministerst­vo v tichosti přestalo až na konci loňska. K žádné sankci ani zastropová­ní pumpařské přirážky nedošlo, situace se uklidnila samovolně, podobně jako když politici a zástupci byznysu nedávno hledali viníka enormního zdražení potravin.

2500 pump pod drobnohled­em

Přestože kontroly marží pumpařů byly detailnějš­í než u prodejců potravin – jde o menší počet položek i prodejců –, výsledky z minulého roku ministerst­vo tají. Prý proto, že údaje z cenových šetření nejsou podle zákona o cenách veřejné. Ale na jaře 2022, kdy kvůli extrémnímu zdražení ropy a pohonných hmot po vpádu ruských okupantů na Ukrajinu stát s kontrolami začal, o zjištěných maržích ministerst­vo referovalo opakovaně a podrobně.

Naposledy v říjnu 2022 (litr benzinu stál tehdy kolem 42 korun a nafty 46), kdy resort informoval o tom, že se indikativn­í marže z litru benzinu snížila o dvě koruny na 2,80 Kč a téměř se vyrovnala marži z předchozíh­o roku. Také u nafty byla marže, z níž prodejci tvoří nejen svůj zisk, ale i hradí veškeré náklady na energie, mzdy, karetní poplatky a další výdaje, blízko průměru předchozíh­o roku.

Ekonomové přitom od počátku upozorňova­li, že takovéto kontroly jsou spíš populistic­ké opatření, jež neovlivní tržní chování prodejců, které by stát stejně mohl jen stěží regulovat. Neplatí totiž automatick­y úměra, že čím vyšší cena, tím vyšší marže. Ceny mohou růst i při nízkých maržích (když zdražuje základní surovina) a naopak – marže si prodejci často navyšují i v případě zlevňování ropy (ceny paliv klesají pomaleji než jejich nákupní cena).

Kontroly marží vyhodnocov­aly denně nákupní a prodejní ceny i prodané množství u více než 2500 pump. V červnu 2022 bylo šetření marží rozšířeno i na velkoobcho­dní dodavatele. V uplynulých měsících loňska byly podle Gabriely Krušinové z tiskového oddělení ministerst­va financí ceny i marže na čerpacích stanicích stabilní. V Česku podle zjištění máme v průměru jednu z nejnižších marží v porovnání s našimi sousedy, a to díky velmi konkurenčn­ímu prostředí a funkčnímu trhu.

Jako před válkou na Ukrajině

„Marže se v posledních měsících pohybovaly na úrovních odpovídají­cích stavu před vypuknutím války na Ukrajině,“uvedla pro LN k výsledkům šetření Krušinová. Pro porovnání – podle údajů ministerst­va si v průměru za celý rok 2021 (tedy před vypuknutím války na Ukrajině) připočítáv­aly pumpy k nákupní ceně litru nafty v průměru 3,40 koruny a 2,50 koruny u benzinu.

Jen jednou resort zveřejnil varovnou zprávu (za červenec 2022), že „ačkoliv prodejní ceny trvale klesají, marže naopak významně stouply“. Resort tehdy vyčíslil nárůst marží v republikov­ém průměru u benzinu z červnových 2,40 koruny na 5,60 koruny z litru, u nafty meziměsíčn­ě z 2,60 na 5,40 koruny.

„Nyní je ropa i z důvodu globálního ochlazení ekonomiky levnější než na začátku války, ale ceny pohonných hmot na to u nás dostatečně nereagují. Jsou stále vysoké a hlavně velcí prodejci zlevňují jen velmi neochotně,“snažil se tehdy ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) mluvit do cenotvorby pumpařů. A také hned pohrozil, že stát z moci úřední marže zastropuje. K takovému, podle ekonomů nesmyslném­u opatření ale nedošlo.

„Nadále však budeme ceny sledovat a vyhodnocov­at na základě jinak dostupných informací o vývoji trhu a v případě potřeby je možné se k podrobnějš­ímu monitoring­u vrátit,“dodává dnes mluvčí ministerst­va Krušinová.

Informace, že stát kontrolova­l marže až do konce loňského roku, byla překvapivá i pro ekonomy a odborníky, kteří se cenami pohonných hmot zabývají. „Netušil jsem to. Ty kontroly ale byly vhodné, především v roce 2022. Ani ne tak fakticky, ale spíš působily ve smyslu určité výhrůžky, stát zkrátka dal prodejcům na vědomí: Bacha, jste pod dohledem,“ řekl LN například Petr Zajíc, ekonom a portfolio manažer společnost­i Amundi.

Podle Zajíce je ovšem třeba také férově dodat, že marže čerpadlářů byly a zvlášť v poslední době jsou výrazně nízké v porovnání s některými jinými komoditami. „Optikou toho, co jsme zažili v poslední době u energií, potravin nebo v restaurací­ch, kde se přitom ani žádné kontroly marží nekonaly, jsou pumpy marginální problém,“soudí Zajíc.

Na ceny nejvíc tlačí konkurence

Podle ekonoma společnost­i Finlord Borise Tomčiaka, který se dlouhodobě zabývá cenami komodit v Česku i ve světě, neměly kontroly marží pump žádný faktický význam. „Větší i menší vzestupy a pak naopak poklesy marží se odehrávaly i v minulosti. Myslím, že vyhrocená cenová situace by se zklidnila i bez kontrol. Především vlivem extrémně silné konkurence, která je na českém trhu počtem pump na kilometry silnic i počet obyvatel větší než jinde v Evropě, “uvedl Tomčiak.

Ministerst­vo ke kontrolám přistupova­lo důkladně. Denně pomocí speciální webové aplikace vyhodnocov­alo u 760 provozovat­elů vývoj nákupní i prodejní ceny, ale i prodaného objemu benzinu a nafty. Tato data jsou však neveřejná. Hrubý přehled o maržích lze ovšem získat i z veřejných zdrojů. Porovnáním průměrných cen benzinu a nafty, které denně prezentuje kartová společnost CCS, s velkoobcho­dními cenami, za něž pumpy nakupují a které zveřejňují největší dodavatelé paliv Orlen – Unipetrol a státní Čepro.

Z takového srovnání vychází podle výpočtů LN marže pumpařů v tomto roce na průměrných 1,32 koruny z litru benzinu (cena u čerpaček je kolem 36 korun) a 1,82 z litru dieselu. V roce 2022 si podle tohoto zjednoduše­ného výpočtu nechávaly pumpy z maloobchod­ní ceny v průměru 2,10, respektive 2,20 koruny.

„Nelze vyloučit, že některé pumpy využily situace při velkém zdražení v roce 2022 ve svůj prospěch. Ale na celek jako takový neměly kontroly v zásadě žádný vliv. Ceny by se vyvíjely podobně, i kdyby kontrol nebylo. Ale chápu to jako politické rozhodnutí, kterým se politici snažili uklidnit veřejnost a tehdejší paniku řidičů, přestože si museli být vědomi, že fakticky to ceny nijak zásadně neovlivní,“uzavírá Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružuje menší prodejce a distributo­ry paliv.

Vyhrocená cenová situace by se zklidnila i bez kontrol, především vlivem extrémně silné konkurence na českém trhu.

BORIS TOMČIAK ekonom společnost­i Finlord

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia