Lidové noviny

Hašek na cestách: Musí to být

Nový reprezenta­ční kouč českých fotbalistů vyrazil na Pyrenejský poloostrov, aby viděl v přípravě Slavii, Spartu i Plzeň

- JAN PALIČKA reportér LN v Portugalsk­u

Zasedli na vlhké dřevěné lavičky těsně vedle hřiště a pečlivě sledovali, jak se jim před očima míhají fotbalisté, které možná za čtyři měsíce pozvou na mistrovstv­í Evropy. Do zápisníčků si nic nepsali, ale celou dobu si tiše vyměňovali postřehy.

Nový reprezenta­ční trenér Ivan Hašek s asistentem Jaroslavem Köstlem vyrazili na svou první inspekční cestu. „Logistika je trochu náročná, ale musí to být,“pravil Hašek mezi dvěma sobotními zápasy, po kterých Slavia ukončila své třítýdenní soustředěn­í v Portugalsk­u.

Ve středu je svazový šofér svezl do Mnichova, kde viděli v akci záložníka Krále. Z bavorské metropole se letělo do Valencie, vypůjčeným autem do Benidormu, kde je na soustředěn­í Plzeň. Následoval přelet do Sevilly a pak autem do portugalsk­ého Lagosu, kde se usídlili slávisté. Za volantem seděl technický vedoucí Michal Černý. A potom už trenérská dvojka nabrala směr Marbella, kde trénuje Sparta. Všude je na programu přípravný zápas, aby inspektoři viděli reprezenta­ční adepty přímo v akci. Na Strahově přitom mají seznam zhruba šedesáti jmen, na která se chtějí soustředit.

LN Trenére, k čemu taková inspekční cesta vlastně je?

Zajímá nás, jak se hráči připravují,

v jaké jsou fázi, jaké mají podmínky. Je to pro nás daleko lepší než streamy v televizi.

LN Turné po Evropě táhnete od středy. Konečně začátek práce?

Už se začalo dávno. I když jsme předtím necestoval­i, viděli jsme prakticky všechny zápasy, ve kterých byli Češi. Hráče máme na videu a pod kontrolou. Najdeme si je v programu Wyscout. Snažíme se mapovat všechny ze širšího kádru. Známe každý jejich pohyb, víme, kdo je zraněný.

LN V čem spatřujete výhodu, že kandidáty vidíte na vlastní oči?

Je to velký rozdíl. Vnímáte, jak se hráč pohybuje, jak se chová v určitých situacích. Sedíme hned u hřiště, takže jsou kousek od nás.

Máme detail toho, co v televizníc­h záběrech neuvidíte.

LN Předpoklád­ám, že za rok podobnou cestu podnikat nebudete. Je to teď nutnost, když jste nový a Euro začíná už v červnu?

Chceme vidět co nejvíc a být s hráči v kontaktu. Něco se dá zařídit po telefonu, ale ne všechno. Vždycky je užitečnějš­í bavit se osobně. Máme sice trochu cestovku, protože pořád jezdíme, ale to nám nevadí. Jedinou nepříjemno­stí je, že jsme v každém hotelu spali jen jednou, takže jsme si ani nestačili vybalit. Až teď v Marbelle se vyspíme dvakrát.

LN Jak ta cestovka vypadá? Michal Černý asi řídí.

A řídí spolehlivě. Já sedím vzadu a dělám si tam svoji práci. Sleduju záznamy, pracuju na plánu, jak obsáhnout další zápasy s českými hráči. Logisticky je potřeba vyřešit, kdo a kam za nimi vyrazí do zahraničí. Navíc brzo začíná naše liga, takže si to budeme muset rozdělit. Času je málo.

LN Na Strahově máte na plachtě rozpis všech ligových zápasů, které se budou hrát před vaší březnovou premiérou proti Norsku.

Když už vyjedeme ven, je vhodné, abychom viděli aspoň tři kluky. Dejme tomu dva zápasy ve třech dnech. Třeba sever Německa spojit s cestou do Holandska.

V Mnichově jste sledovali v akci záložníka Alexe Krále z Unionu Berlín. Jaký ve vás zanechal dojem?

LN

Proti Bayernu si pochopitel­ně hodně zaběhal, ale patřil k nejlepším. Pak jsme spolu mluvili a jen jsem se utvrdil, že je top profesioná­l. Kluk, který nic nepodcení. Navíc je mladý a bude se zlepšovat.

LN Král si jako jeden z mála českých fotbalistů na podzim zahrál Ligu mistrů, ale zároveň ho fanoušci nehodnotí moc pozitivně.

Alex patří mezi hráče, kteří ještě budou růst. Liga mistrů mu přinesla zkušenosti i sebevědomí. Je to aktuálně jediný Čech, který hraje pravidelně bundesligu. Možná neměl největší talent, ale má to založené na pracovitos­ti a poctivosti.

LN Ze slávistů, kteří v národním týmu ještě nikdy nehráli, vás na první pohled tady v Albufeiře zaujal kdo?

Je tady jeden rozdílový hráč, ale nechci ho jmenovat. Museli jste ho taky vidět.

LN Matěj Jurásek. Jen kdyby při svých drzých akcích tolik neriskoval, že ho soupeř zraní...

No... Ve Slavii a ve Spartě je hodně hráčů, kteří přicházejí v úvahu. Jen je potřeba, aby byli zdraví a ve formě. A pak z nich musíme správně vybrat.

LN Když se zranil Jindřich Staněk, vaše potenciáln­í brankářská jednička, zamrazilo vás?

Lýtkový sval je ošidné zranění, ale věřím, že se Jindra dá do kupy.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – JAN PALIČKA ?? Na vlastní oči. Ivan Hašek (uprostřed) se svými pobočníky sledují přípravu Slavie v Albufeiře.
FOTO MAFRA – JAN PALIČKA Na vlastní oči. Ivan Hašek (uprostřed) se svými pobočníky sledují přípravu Slavie v Albufeiře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia