Lidové noviny

Korunovace v Melbourne

Tenisové Australian Open má (staro)nové šampiony. ovládli singly na úvodním grandslamu sezony.

- STANISLAV KUČERA

Vprvní patnáctce světového žebříčku figurují jen dvě tenistky, které vlastní víc než jeden grandslamo­vý titul. Čtyřmi trofejemi ověnčená Iga Šwiateková a čerstvě dvojnásobn­á šampionka Australian Open Aryna Sabalenkov­á. Obě zároveň okupují první dvě příčky pořadí a nejnovější výsledky naznačují, že budou zbylé soupeřky převyšovat i v dalších měsících, možná i sezonách.

Dvaadvacet­iletá Polka je známá tím, že protivnice dokáže zcela rozebrat, rankingu vévodí s krátkou přestávkou od dubna 2022. Loni na přelomu září a října ji na pět týdnů sesadila právě Sabalenkov­á, která dominanci ve stylu velké rivalky vystřihla nyní na Australian Open.

Prestižní událostí v Melbourne protančila bez ztráty setu až k obhajobě titulu, získala tak svůj druhý grandslamo­vý pohár.

Ukázala, že v pětadvacet­i letech vyspěla ve spolehlivě fungující mašinu na esa, vítězné údery a prudké rány. Jelikož odstranila dřívější výkyvy, při nichž nedokázala svůj riskantní styl udržet na potřebné úrovni, hlavně na betonových kurtech platí za těžko zdolatelno­u překážku.

Navíc teď srší sebedůvěro­u a touhou přidávat další úspěchy. „Říkala jsem si, že nechci být hráčka, která vyhraje jen jeden titul a pak zmizí. Chtěla jsem ukázat, že umím být konzistent­ní a zvítězit znovu,“líčila po sobotní finálové výhře nad Číňankou Čeng Čchin-wen 6:3 a 6:2.

„Doufám, že trofejí získám víc než dvě, ale právě ta druhá pro mě byla hodně důležitá.“

Mnohem lepší než dřív

Druhého zápisu do listiny velkých šampionek si cenila i díky tomu, že splnila cíl, který si vytyčili společně s otcem Sergejem, jenž nečekaně zemřel v listopadu 2019 ve věku 43 let.

Společně snili o tom, že Sabalenkov­á do 25 let vyhraje minimálně dva grandslamy. „Táta byl mou největší motivací, jsem vděčná za vše, co pro mě udělal. Bez něho bych tady nebyla,“líčila.

Ujistila, že bude pokračovat v tvrdé práci, aby sbírku úspěchů rozšířila. Že tento úkol splní, jí předpovída­jí i odborníci.

„Hraje tvrdší údery než kdokoli jiný na ženském okruhu, myslím, že to přetaví v další dobré výsledky,“zamýšlí se sedminásob­ný grandslamo­vý šampion a expert Eurosportu Mats Wilander. „A nemyslím si, že vyhraje jen dva nebo tři další tituly, věřím, že v příštích sezonách získá sedm nebo osm grandslamů. Hraje mnohem líp než před dvěma lety.“

Právě při porovnání s Australian Open 2022 její vývoj vyniká, tehdy se trápila s podáním, kupila spoustu dvojchyb a vypadla v osmifinále. „Ale pomohlo mi to pochopit, že i když mi servis nefunguje, tak dokážu bojovat a pomáhat si returnem,“ohlížela se po letošním finále v Melbourne.

„Hodně se zlepšila v tenisových aspektech i zvládání emocí. Vidíte, že to je holka, která velmi tvrdě pracuje a má ambice,“všímá si další expertka Eurosportu Justine Heninová.

Až si Sabalenkov­á zdárnou obhajobu vychutná, vrhne se zpátky do tréninku. Hlavní pozornost bude upínat k Roland Garros, kde opět zaútočí na účast v pozdní fázi. Momentálně se chlubí působivou sérií, že se na posledních šesti grandslame­ch probojoval­a vždy minimálně do semifinále.

A v Paříži se rovněž pokusí narušit dominanci úhlavní protivnice Šwiatekové, která na tamní antuce opanovala tři ze čtyř posledních ročníků.

Skvostná Sinnerova otočka

Vítěz mužské dvouhry Jannik Sinner se v Melbourne naopak radoval z premiérové­ho grandslamo­vého titulu, navíc po úchvatném obratu. Italský tenista v epickém finále proti Daniilu Medveděvov­i povstal ze stavu 0:2 na sety a nakonec po třech a půl hodinách vyhrál 3:6, 3:6, 6:4, 6:4 a 6:3.

Sinnerovi, který v semifinále šokoval největšího favorita Novaka Djokoviče, dlouho trvalo, než setřásl nervozitu ze svého prvního vystoupení v grandslamo­vém finále. Ale nakonec přesto slavil.

„Vývoj zápasu byl nesmírně složitý, jsem moc šťastný, jak jsem všechno zvládl. Snažil jsem se zůstat pozitivní a držet se plánu, jenže jsem ho musel maličko pozměnit. Od brejku ve čtvrtém setu jsem začal věřit, že můžu uspět,“vysvětlova­l první italský vítěz v historii Australian Open.

Naopak Medveděv smutnil, ve svém šestém kariérním finále grandslamu promrhal nadějné vedení a druhý pohár nezískal.

„Myslím, že to asi nebude tvůj poslední grandslam, ale ten další bych rád vyhrál já,“kývl Rus směrem ke svému přemožitel­i.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Premianti Australian Open. Aryna Sabalenkov­á získala vítěznou trofej ve dvouhře podruhé, Jannik Sinner slavil premiérový grandslamo­vý titul.
FOTO ČTK Premianti Australian Open. Aryna Sabalenkov­á získala vítěznou trofej ve dvouhře podruhé, Jannik Sinner slavil premiérový grandslamo­vý titul.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia