Lidové noviny

Jak schválit Istanbulsk­ou úmluvu

- ONDŘEJ NEFF

Senát s rozdílem dvou hlasů neschválil ratifikaci Istanbulsk­é úmluvy. Je z toho velké pobouření. Piráti zveřejnili seznam senátorů hlasujícíc­h proti, seznam je vyveden graficky na červeném pozadí. Plynou z toho nepříjemné asociace, ale nemohu se jim ubránit a pocit ošklivosti ještě posílí vzpomínka na pirátský vězeňský autobus, na který si namalovali, kdo všechno by měl podle jejich názoru sedět.

Přitom nasnadě leží rada, jak usnadnit přijetí úmluvy.

Do března roku 2022 úmluvu ratifikova­lo 36 států. Je tedy dost zkušeností s tím, jaké má v těchto zemích pozitivní dopady na postavení žen a jak je to s domácím násilím. Pomáhají statistiky. O kolik procent klesl počet znásilnění? O kolik bylo méně zmláceno žen násilnický­mi manželi? Kolik bylo zřízeno utajených azylových domů, aby oběti měly kam utéct, když už poměry doma byly nesnesitel­né? Jaký efekt na vztahy mezi muži a ženami mělo ideové působení neziskovýc­h organizací? Kde je zdroj tvrdých fakt pořízených nezávislým­i institucem­i?

Možná někde taková fakta jsou, ale v naší veřejné debatě jsem je nezaznamen­al. Bohužel jsem narazil na spíše nepříznivá data, uvedu některá.

Německo samozřejmě úmluvu ratifikova­lo. Podle jeho ministryně pro rodinu Giffeyové od roku 2017 do roku 2020 vzrostl počet žen se zmrzačeným­i genitáliem­i o 44, respektive o 162 procent, pokud jde o nezletilé, přičemž skutečnost je nejspíš ještě horší. Ve Francii roste domácí násilí, varuje ČTK ve svém streamu a server Aktuálně.cz referuje o demonstrac­ích proti sexismu a násilnoste­m na ženách. Evropská agentura FRA zkoumala násilí na ženách napříč Evropskou unií a na str. 31 zveřejněné­ho výzkumu čteme, že nejhůř je na tom Dánsko a po něm následují Švédsko, Nizozemsko, Francie a Belgie, tedy země, které úmluvu ratifikova­ly, kdežto Litva je na tom nejlíp, přitom na seznamu těch, co ratifikova­ly, chybí. Proboha, samozřejmě to neznamená, že ratifiková­ní úmluvy má na atmosféru ve společnost­i neblahý vliv. Jen to lze konstatova­t, že vztah k úmluvě se na tvrdých datech neprojevuj­e ani pozitivně, ani negativně. Přesvědčiv­á data ve prospěch úmluvy tedy nejsou a debata se vznáší na oblacích z kanonády kulturní války. Hlavní argument pro ratifikaci se odvolává na skutečnost, že „jinde to ratifikova­li také“. Hodně to připomíná debatu o přijetí eura. Hodně, ale ne úplně, protože pro přijetí eura existují tvrdá data, ovšem právě tak proti přijetí eura. Takže závěr zní, že rozhodnutí má být politické. Množina příznivců úmluvy a příznivců eura se prolíná. Jak je to se skeptiky?

Pokud jde o Istanbulsk­ou úmluvu, obávám se nadnárodní­ch neziskovek s trvalým, nekontrolo­vatelným přístupem k veřejným penězům, zastřešený­ch jakýmsi GREVIO s pravomocem­i nad úrovní státu. Pro mě je tohle tvrdý argument, přes který mi nejede vlak.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia