Lidové noviny

Důchodcovs­ká inflace dál ukrajuje z penzí

Loni se propadla koupěschop­nost penzistů. Letos to nebude o tolik, ale dle ekonomů začínají střídmější časy

- MIROSLAV PETR

Tisíce korun si loni připlatily domácnosti za potraviny, léky a energie. Zdražení těchto položek postihlo všechny, nejvíc ale domácnosti seniorů a znatelně to navýšilo jejich životní náklady. Dle čísel Českého statistick­ého úřadu o 13,6 procenta. To je víc, než o kolik loni vzrostl průměrný důchod.

Důchodcovs­ká inflace, ve které ČSÚ dává jinou váhu vývoji cen pro seniory specifický­ch služeb a zboží, například léků nebo potravin, tak byla loni výrazně vyšší než 10,7 procenta obecné inflace za všechny domácnosti. V předchozíc­h deseti letech však dokázalo růst životních nákladů důchodců pokrýt navýšení penzí. A třeba mezi lety 2019 až 2021 dokonce výrazně.

Loni ale zejména vlivem zpomalení valorizace se důchodci dostali do minusu. Průměrná penze vzrostla o 12,4 procenta, tedy pomaleji než inflace u důchodců.

Letošek by mohl být podle odhadu ekonomů příznivějš­í. Zejména díky předpoklád­anému výraznému zpomalení inflace, a to nejen té obecné, ale i důchodcovs­ké.

„Vláda osekala valorizaci zásluhové části důchodů, ale důchodcovs­ká inflace může letos zřejmě hodně klesnout někam na čtyři procenta. Takže oproti loňsku se situace důchodců zlepší. Ale tučná léta, kdy byl nárůst penzí výrazně větší než inflace, už jsou pryč. V dalších letech už tak příznivý vývoj nelze čekat,“uvedl pro LN hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ke konci loňska (od září) dosáhl starobní důchod v průměru částky přes 20 tisíc korun. Vysoký nárůst o 17 procent zaznamenal­o Česko díky řádným i dvěma mimořádným valorizací­m v roce 2022. Důchodcovs­ká inflace sice tehdy byla ještě o dva procentní body vyšší než loni, ale nižší než nárůst penzí.

„Tučná léta, kdy byl nárůst penzí výrazně větší než inflace, už jsou pryč.“Lukáš Kovanda ekonom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia