Lidové noviny

Přiznání k dani podává i dárce

Lidé musejí finančnímu úřadu nahlásit nejen získání nemovitost­i, ale i její darování či prodej

- IVANA PEČINKOVÁ

Poslední hodiny do podání přiznání daně z nemovitých věcí nezbývají jen majitelům garáží či těm, kdo třeba pronajímaj­í část své nemovitost­i. Ale i těm, kdo loni například darovali byt či pozemek svým dětem anebo tyto nemovitost­i prodali. Musejí tak učinit do 31. ledna, tedy do zítřka. Mnoho lidí o této povinnosti vůbec netuší, jak LN potvrdili i zaměstnanc­i jednoho z finančních úřadů.

„Darovali jsme s manželkou dceři garsonku. Dcera podala daňové přiznání a zaplatila daň. Mysleli jsme si, že je to tím vyřízeno, ale úřednice na finančním úřadu, kam jsme zašli kvůli pomoci s výpočtem daně, nás upozornila, že musíme formulář daňového přiznání k dani z nemovitých věcí podat i my. To pro mě bylo obrovské překvapení, a to dělám daně z nemovitost­í pro naši širokou rodinu už asi 25 let,“popsal LN Jan Kopic z Prahy.

„Pokud třeba přiznáváte dům, garáž a garsonku a garsonku jste loni darovala dceři, tak byste měla podat daňové přiznání a zaznamenat tam tu změnu. Tedy že už nepřiznává­te tři, ale nově jen dvě nemovitost­i. Finančnímu úřadu tím dáváte najevo, že vám má poslat platební výměr ne na tři, ale jen na dvě nemovitost­i,“řekl LN mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í Tomáš Weiss.

Nutnost oznámit finančnímu úřadu, že člověk už nevlastní tu či onu nemovitost, protože ji daroval či prodal, není novinkou, na rozdíl od nového zdanění garáží a ostatních změn, které v souvislost­i s vládním konsolidač­ním balíčkem přinesla novela zákona o dani z nemovitost­í. Povinnost oznámit úbytek části nemovitost­í ve vlastnictv­í ukládá zákon už po léta.

Pokud ale člověk změnu neoznámí, vyměří mu finanční úřad pokutu – nejméně 500 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia