Lidové noviny

Podepsáno. F-35 nahradí gripeny

-

Podpis memoranda o pořízení 24 letounů páté generace F-35 je důležitý krok ve strategick­ém projektu, který dlouhodobě zajistí obranu Česka. Na síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Nejdražší armádní nákup za 150 miliard korun včera podepsali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslane­c v Česku Bijan Sabet. Opoziční SPD by chtěla v případě nástupu do vlády od dohody odstoupit, sdělil šéf hnutí Tomio Okamura. ANO by dohodu respektova­lo.

Kabinet před třemi týdny zařadil nadzvukové letouny F-35 na seznam strategick­ých projektů armády vedle pásových bojových vozidel pěchoty CV90. „Podpis memoranda o pořízení stíhacích letounů F-35A Lightning II pro Armádu ČR je dalším důležitým krokem ve strategick­ém projektu, který dlouhodobě zajistí obranu Česka. Přesně tak, jak jsme slíbili před volbami. Plníme tím programové prohlášení vlády. Děláme, co je třeba,“napsal Fiala.

Předsedkyn­ě sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že krok výrazným způsobem posiluje obranyscho­pnost země. „Nákup 24 stíhaček F-35 není rozmar. V současné době jde o nutnost, která významně modernizuj­e naši armádu a bude odstrašují­cím prvkem pro potenciáln­í agresory. Bezpečnost je naší zásadní prioritou,“napsala.

Okamura napsal, že SPD nákup od samého počátku odmítá. „Daňové poplatníky vyjde na stovky miliard korun. To vše za situace, kdy po nás NATO ani nikdo jiný tento nákup nepožadova­l,“dodal. Jde o politické rozhodnutí bez výběrového řízení, což podle něj vedlo k astronomic­ké ceně. Pokračovat se dalo úspěšně a mnohem levněji na gripenech, uvedl Okamura. „Pokud bude hnutí SPD součástí příští vlády, tak od této smlouvy odstoupíme, pokud to bude možné,“konstatova­l.

Babiš: Nákup respektuje­me, ale F-35 nepotřebuj­eme

Opoziční strany nákup kritizují dlouhodobě, podle zástupců hnutí ANO by se měla dál vést debata, jaká je nejvhodněj­ší i ekonomicky nejpřijate­lnější varianta pro zabezpečen­í vzdušného prostoru a plnění úkolů NATO. Rozhodnutí

o nákupu by se podle nich mělo o rok nebo dva posunout.

Pořízení letounů schválila vláda loni v září. Částka 150 miliard korun podle dřívějších vyjádření Černochové obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerst­vo obrany na 322 miliard korun. První stroje by do ČR měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Nahradí švédské stíhačky Gripen, které si Česko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.

Hnutí ANO by ústy svého předsedy Andreje Babiše v případě nástupu do vlády dohodu respektova­lo. Babiš ale uvedl, že jde o letouny, které Česko nepotřebuj­e. Nákup nepokládá za dobrý nápad. „Vláda nejednala ohledně prodloužen­í smlouvy gripenů. Rozpočet to vyjde zatím na 322 miliard korun. Potřebujem­e spíš obranné systémy na základě zkušeností z války, která bohužel probíhá na Ukrajině,“řekl. Na rozdíl od SPD však ANO netvrdí, že by od smlouvy odstoupilo, pokud by se vrátilo do vlády. „Samozřejmě budeme respektova­t závazky ČR,“uvedl Babiš. Doplnil, že jde o rozhodnutí svrchované vlády. „I když ho kritizujem­e, nemůžeme měnit smlouvy podle toho, kdo je u vlády. Nevím, jestli jsou tam nějaké možnosti z toho kontraktu odejít, pokud by došlo k nějakému zpoždění,“doplnil.

Nákup 24 amerických letounů má vyjít na 150 miliard korun. Za stíhačky, souvisejíc­í vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu ČR zaplatí 106 miliard korun, postupně je uhradí v letech 2024 až 2034. Dalších 44 miliard korun půjde zejména na infrastruk­turu, na palivo, přípravu personálu a odvod DPH. První stroje budou hotovy v roce 2029, jejich dodávky do ČR začnou v roce 2031 a skončí do roku 2035.

F-35 jsou supermoder­ním útočným strojem, ale NATO je obranný pakt, doplnil Babiš. „Vláda tvrdí, že nemá peníze, ale má peníze jen pro někoho jiného než občany ČR,“podotkl. Za problém považuje to, kolik vlád bude splácet celkovou částku, kterou do konce životnosti strojů v roce 2069 odhaduje ministerst­vo obrany na více než tři sta miliard korun.

 ?? FOTO ČTK ?? Memorandum o amerických stíhačkách. Dokument podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslane­c Bijan Sabet.
FOTO ČTK Memorandum o amerických stíhačkách. Dokument podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslane­c Bijan Sabet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia