Lidové noviny

Důchodcovs­ká inflace krájí z penzí

-

Ekonom Lukáš Kovanda vyčíslil za minulé roky na základě průměrné výše penzí v porovnání s důchodcovs­kou inflací reálný vývoj důchodů. Loni tak byly životní náklady důchodců, vyjádřené v „důchodcovs­kém“spotřebním koši (tisíce položek od potravin po elektronik­u, ubytovací služby a podobně) statistick­ého úřadu, o 1,2 procenta vyšší než průměrná penze. K podobné mínusové bilanci došlo předtím naposled v roce 2013.

Kovanda připomíná, že spotřební koš seniorů se podstatně odlišuje od spotřebníh­o koše běžné populace. „Důchodci například více utrácejí za léky. Současně jsou omezeny jejich možnosti investovat do energetick­y úspornější­ch řešení vytápění. Přitom nezřídka obývají, často již jen jako samostatně žijící osoby, energetick­y náročná, nezateplen­á venkovská stavení,“uvedl ekonom.

Senioři jsou z těchto důvodů citlivější také na růst cen energií, a i proto jim statistick­ý úřad dává v „důchodcovs­kém“spotřebním koši vyšší váhu než v koši běžné populace. A naopak – seniorská generace utrácí relativně méně než běžná populace za oděvy, obuv, elektronik­u nebo třeba i cestování a dopravu.

Zlepší se to. Ale dřívější tučné roky jsou pryč

„Loňský pokles životní úrovně se nejspíš opakovat nebude, ale zlepšení ve formě většího nárůstu penzí nad důchodcovs­kou inflaci už těžko očekávat. V lepším případě budou důchodci (v této bilanci) do budoucna na nule,“soudí Kovanda.

Penzisté by v takovém případě byli v nevýhodě oproti zaměstnanc­ům. Nárůst mezd se u řady podniků letoš očekává v rozmezí o pět až sedm procent, takže i po odečtení „klasické“inflace, která má letos vycházet kolem tří procent, budou zaměstnanc­i reálným příjmem „nad nulou“.

Nepříliš optimistic­ký je, co se týče letošního vývoje bilance reálných penzí, někdejší předseda komise pro důchodovou reformu Martin Potůček, který působí v Institutu sociologic­kých studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Všechny prognózy říkají, že (obecná) inflace v tomto roce klesne pod pět procent, což znamená, že na mimořádnou valorizaci v tomto roce nedojde.

A vzhledem k tomu, že řádná valorizace důchodů od letošního ledna činí necelé jedno procento, se budou nůžky důchodcovs­ké koupěschop­nosti rozevírat. Takže pro důchodce nic moc potěšiteln­ého,“uvedl Potůček.

Naopak podle hlavního ekonoma BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpána Křečka, který před lety přednášel na VŠE o důchodovýc­h systémech, bude důchodcovs­ká inflace letos znatelně klesat a loňský velký rozdíl od té všeobecné, počítané pro všechny domácnosti, se zmenší. „Je nutné brát v potaz, že položky pro výpočet indexu spotřebite­lských cen, které byly loni výrazně inflační, výrazně narůstaly na ceně, mají pro letošní rok vysokou srovnávací základnu. A další nárůst u těchto položek následně nemusí být už tak markantní,“uvedl Křeček.

Jako příklad uvádí řadu potravin, kde u mnohých už dochází ke snižování ceny, ať už vlivem nižší sazby DPH, snižováním cen zemědělský­ch komodit, energií na dopravu a podobně.

„Klasická inflace už za letošní leden pravděpodo­bně výrazně klesne a důchodcovs­ká by se už za celý leden neměla příliš odlišovat. A myslím, že už v únoru uvidíme na datech statistick­ého úřadu, že by se důchodcům v porovnání s výší penzí už výdaje neměly dramaticky zvyšovat,“prorokuje Křeček.

Drahota a menší valorizace

Loňský rozdíl mezi klasickou inflací, počítanou ze všech domácností, a tou vyšší, důchodcovs­kou na úrovni 2,9 procentníh­o bodu je dlouho a nevídaně vysoký. Oba indexy se běžně liší jen minimálně. Příčinou bylo nejen pokračujíc­í zdražování potravin, léků, ale i stále vysokých cen energií a řady dalšího zboží a služeb. Podstatnou roli hrálo také oproti roku 2022 menší zvyšování důchodů, ovlivněné zejména vládou od června zpomalenou mimořádnou valorizací.

Loni tohle sporné opatření, prosazené po dlouhých opozičních obstrukcíc­h, napadlo u Ústavního soudu hnutí ANO. Minulý týden však plénum Ústavního soudu námitky opozice neuznalo a loňské červnové přidání 760 místo 1770 korun (snížené narychlo změněným zákonem) je platné.

Stát tak jen letos ušetří na zadluženém důchodovém účtu 20 miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia