Lidové noviny

Pavel: Hrad o prověrku Koláře žádat nebude

-

Konec Jany Vohralíkov­é na postu kancléřky není podle prezidenta Petra Pavla spojen s personální­mi ani jinými otřesy. Hlava státu to uvedla v pořadu Dvacet minut Radiožurná­lu. Pavel okomentova­l také boj s dezinforma­cemi a válku na Ukrajině, kterou podle něj také provází klamavé informace.

Vohralíkov­á v tiskové zprávě minulý týden uvedla, že pracovní tlak a společensk­é povinnosti spojené s funkcí kancléřky byly vysilující, v budoucnu se proto chce věnovat jiné práci.

Personální změny se podle Pavla dějí běžně. „Čtu titulky jako ,zákulisní mocenské boje‘, tady v tom nic takového není,“řekl Pavel. Odchod Vohralíkov­é označil za civilizova­nou personální změnu.

Vohralíkov­ou ve funkci nahradí Milan Vašina. „Na jedné straně je to velice respektova­ný manažer. Navíc je to člověk, který má přesah do oblasti akademické,“řekl Pavel. Vašina má podle něj dobrou reputaci jako bývalý generální ředitel české a slovenské pobočky operátora T-Mobile.

Vašina na Hrad přichází z Aspen Institutu. Organizace bojuje za „lepší svět“, působí v ní například také Pavlův „přítel po boku“Petr Kolář. „Máme obecně rádi příběhy. Vždycky když se někde rýsuje nějaký příběh, vypadá to mnohem zajímavěji,“okomentova­l Pavel fakt, že několik jeho spolupraco­vníků má vazby právě na Aspen Institute.

Bývalý diplomat Petr Kolář podle Pavla nemusí mít bezpečnost­ní prověrku, zda o ni sám požádá, je jeho vlastní rozhodnutí. „Nemá žádnou smlouvu s Hradem. Není tedy ani důvod, aby měl kartičku.

Hrad jeho prověrku žádat nebude, protože k tomu není důvod,“řekl Pavel. Vyzdvihl například Kolářovy zkušenosti a rozhled.

Boj s dezinforma­cemi

Pavel okomentova­l i problém s dezinforma­cemi, jimž čelí někteří členové vlády. Například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se stal terčem deepfake videa. „Neustálé klamání nás může dostat do situace, kdy budeme žít v několika virtuálníc­h realitách a ztratíme přehled o tom, co je a není realita,“řekl Pavel. Záměrně zkreslovan­é informace podle něj mohou vést k šíření paniky či násilí mezi skupinami obyvatel a destabiliz­aci států.

Klamavé informace provázejí také například průběh války na Ukrajině. O tom, že boje probíhají jen ve východní části země, mluvil v minulosti například slovenský premiér Robert Fico či předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Prezident Petr Pavel
FOTO PROFIMEDIA Prezident Petr Pavel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia