Lidové noviny

Pojďte ze sálu ven mezi lidi!

Rojící se policisté u domu kultury v Sokolově dávali už z dálky vědět, že se tu bude něco dít. Včera v podvečer sem dorazil ministr vnitra Vít Rakušan na druhou ze svých debat „Bez cenzury“.

- DOMINIK STEIN

Po Karviné zamířil předseda STAN Vít Rakušan do Karlovarsk­ého kraje. Právě zde je podpora vlády nižší než v jiných oblastech. Sál v Městském domě kultury Sokolov pojme asi stovku lidí, zhruba půl hodiny před začátkem akce už byl plný. „Vždycky je to překvapení, jak to půjde,“prohodil Rakušan směrem k novinářům a členům svého týmu, když vstupoval do sálu. Na rozdíl od Karviné, kde pil pivo, se včera spokojil s vodou. Jenže další minimálně dvě desítky lidí zůstaly čekat na schodišti před sálem, protože se už nevešly. „Když pronajme sál pro sto lidí a mnozí z nich jsou ze STAN, tak to není žádná férová debata,“rozčiluje se pan Petřík, který „si přál udělat na Víta Rakušana osobní názor“. Z televize je mu prý ministr vnitra velmi nepříjemný. Chtěl se Rakušana zeptat na válku na Ukrajině.

„Je vás víc, než jsme předpoklád­ali,“odpovídal Rakušan na výtky nevpuštěný­ch. „Pojďte ven mezi lidi,“zaznělo na to od jednoho stolu ze sálu. Ačkoliv většina lidí stála o slušnou debatu, ve které se nebudou lidé navzájem překřikova­t, osazenstvo dvou stolů uprostřed sálu mělo opačný názor. Jedním ze zhruba deseti přísedícíc­h byl aktivista a pravicový extremista Jiří Černohorsk­ý. „Jste nacisté?“ptal se Rakušana kvůli tomu, že Česko podporuje

Ruskem napadenou Ukrajinu. „Demisi!“ozvalo se od stejných lidí.

„Buď je tu křik, nebo otázka. Odpovídám na druhé,“reagoval ministr na „křiklouny“. Těm nejvíce hlasitým však zhruba po hodině došel dech a symbolicky opustili sál. „Kolik vám zaplatili za to, že je nekritizuj­ete?“zněla jejich poslední slova. Poté se již debata výrazně zklidnila. Lidé se nejvíce ptali na Ukrajinu a pomoc uprchlíkům, také je hodně zajímala prosincová střelba na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy.

A tak Rakušan vysvětlova­l, že sedm z deseti uprchlíků v produktivn­ím věku v ČR již pracuje a že jsou v ekonomické­m smyslu přínosem. Deklaroval, že se nestydí pomáhat napadeným. Nebo že ministr vnitra nemůže zasahovat do probíhajíc­ího šetření policejníh­o zásahu na filozofick­é fakultě ze strany Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Některé lidi také zajímalo, jak zlepšit regionální situaci, co se odlivu mladých a vzdělaných „mozků“týče. „Zde je odpověď složitější. Jedním z řešení jsou lokální pobídky,“reagoval ministr. Někteří z přítomných děkovali ostatním za slušnou debatu. „Nechtěl jsem, aby to tu dopadlo jako v Karviné,“líčil jeden senior. Právě tam byla debata vyhrocená téměř po celou dobu trvání akce.

Image silného vůdce

Podle marketingo­vého experta Roberta Le Veneura není cílem zastávek Rakušanovy tour „přesvědčit odpůrce, protože to je v podstatě nemožné“. Skutečný záměr je podle něj dvojí.

„Za prvé vyvolat u skutečné cílové skupiny, která sedí doma u obrazovek, pocit ohrožení. Ten spočívá v tom, že by se k moci dostali představit­elé proudů, které chodí na mítinky s panem Rakušanem vyvolávat konflikty. Za druhé ukázat pana Rakušana jako jediného neohrožené­ho bojovníka proti nim,“zhodnotil Le Veneur.

Hnutí STAN podle něj „nikdy nemělo nějaké výrazné myšlenky, které by neměly ostatní strany“. „Jeho pozice je: Když vás zklamali ODS, TOP 09, Piráti a lidovci, volte nás. Nová marketingo­vá strategie tak není a nemůže být založená na nových myšlenkách, ale na image silného vůdce,“uvedl.

Šlo o druhou ze série Rakušanový­ch debat „Bez cenzury“. Jejich cílem je podle STAN vrátit se ke kořenům starostens­kého hnutí a vést s lidmi dialog o tom, co je pro ně skutečně podstatné i v čem vidí chyby současné vlády. V dalších týdnech budou následovat debaty třeba v Mostě či České Lípě.

 ?? ??
 ?? ?? Po Karviné se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vydal mezi lidi do Sokolova. Další zastávkou bude Most nebo Česká Lípa.
Po Karviné se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vydal mezi lidi do Sokolova. Další zastávkou bude Most nebo Česká Lípa.
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ
 ?? ?? V kotli.
V kotli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia