Lidové noviny

Chřipková epidemie je tu. Jde o děti

-

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respirační­mi infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu na 1750 na 100 000 obyvatel. Podle Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravs­kém a Karlovarsk­ém kraji a na Vysočině, informoval ústav.

Podle informací profilu Hygienické služby ČR na sociální síti X, který spravuje ministerst­vo zdravotnic­tví (MZd), nebylo zatím hodnoty pro epidemický práh dosaženo ve všech krajích.

„Nemocnost akutními respirační­mi infekcemi v ČR ve čtvrtém kalendářní­m týdnu roku 2024 dosáhla úrovně 1750 nemocných na 100 000 osob, což je vzestup o 22,2 procenta oproti minulému týdnu. Nárůst je evidován ve všech krajích i všech věkových skupinách,“uvedl vedoucí Oddělení epidemiolo­gie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Covid-19 je na ústupu. V nemocnicíc­h leží 78 lidí

O epidemii akutních respirační­ch infekcí odborníci hovoří, pokud nemocnost přesáhne 1600 až 1700 nemocných na 100 000 obyvatel. SZÚ posuzuje počet případů přepočtený na počet obyvatel České republiky, krajské hygienické stanice v jednotlivý­ch krajích. „Z lokálního hlediska lze epidemiolo­gickou situaci v některých krajích ČR hodnotit jako rozvíjejíc­í se epidemii,“uvedl mluvčí MZd Ondřej Jakob. Jde o kraje Karlovarsk­ý, Liberecký, Vysočinu, Jihomoravs­ký a Moravskosl­ezský.

Dominantní­m původcem akutních infekcí je podle Kynčla v současné době chřipka, od předchozíh­o týdne přibylo lidí, kteří mají chřipkové příznaky, při přepočtu na 100 000 obyvatel o 75 procent. Nejvyšší nemocnost je podle MZd u malých dětí do pěti let věku, nejnižší u seniorů nad 65 let. Nejvyšší nárůst nemocnosti lékaři zaznamenal­i podle Jakoba mezi dětmi ve věku šest až 14 let, kde se zvýšila o více než 25 procent.

Naopak klesá od přelomu roku počet pozitivně testovanýc­h na covid-19. Od předchozíh­o týdne se jejich počet snížil zhruba o jednu pětinu na 11 případů na 100 000 obyvatel. V nemocnicíc­h bylo podle dat ministerst­va zdravotnic­tví 78 pozitivně testovanýc­h, osm na jednotkách intenzivní péče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia