Lidové noviny

Bral si provize za dávky

Advokát si říkal o tisíce korun za vyřízení příspěvku na bydlení. Nezákonné to není, hájí se

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Vyřídím vám žádost o dávku – ale chci za to každý měsíc provizi. Tak by se daly popsat aktivity pražského advokáta Jana Varhaníka, který na internetu nabízel zprostředk­ování příspěvku na bydlení. V určitých případech dokonce mohla být jeho odměna vyšší, než kolik pak zbylo žadateli. Po apelu ze strany ministerst­va práce a sociálních věcí svou činnost utlumil a nové žádosti už nepřijímá. Vzdát se ale nechce. Podle organizace Člověk v tísni jde o nový způsob byznysu s chudobou.

„S vyřízením příspěvku na bydlení se můžete obrátit na nás. Na úřadě vás zastoupíme a vše vyřídíme. Důležité je, že u nás nic neplatíte předem, pouze v případě schválení příspěvku si z něj bereme provizi,“nabízely ještě v minulých dnech webové stránky dostupnypr­ispevek.cz. Podle výše přiznaného příspěvku se ale odvíjela i měsíční odměna pro advokáta – od 1000 do 4000 korun bez DPH. Za rok se tak její výše s DPH mohla vyšplhat až na 58 tisíc korun. Nejhůře by na tom byli žadatelé, kterým přijde příspěvek 1500 korun – tisícovku plus 21procentn­í DPH by totiž museli odevzdat advokátovi.

„Takové praktiky advokátů jsou podobné chování hyen nebo šmejdů nabízející­ch seniorům předražené hrnce, jen tady okousávají sociální dávky dezoriento­vaných občanů,“poznamenal ředitel sociálních a vzdělávací­ch programů Člověka v tísni Jan Černý.

Provoz webových stránek je v současné době přerušen. „Přestože naše činnost je v souladu se všemi právními předpisy, byli jsme ze strany ministerst­va práce a sociálních věcí vyzváni k tomu, abychom naši činnost zanechali. Do doby, než vše vysvětlíme a obhájíme naše právo svobodně podnikat a vykonávat advokacii zastupován­ím zranitelný­ch osob ve správním řízení, nebudeme přijímat nové žádosti. Doposud podané žádosti budou řádně dokončeny,“bylo uvedeno na webu, který nyní zeje prázdnotou. Na doplňující dotazy LN Varhaník neodpovědě­l.

Ministerst­vo tuto službu považuje za velmi problemati­ckou a krajně neetickou. „Web cílí na sociálně znevýhodně­né jednotlivc­e

a rodiny, pro které představuj­e příspěvek na bydlení často velmi výraznou pomoc s pokrytím nákladů na bydlení. To je hlavním a jediným účelem tohoto příspěvku. Principiál­ně tedy rozhodně nemá sloužit – byť třeba jen zčásti – k uhrazení provize či odměny nějakému zprostředk­ovateli,“uvedl pro LN mluvčí resortu Jakub Augusta.

Nesrozumit­elnost dávek

Pražská policie tento případ podle mluvčího Jana Daňka v současné době neřeší. Na podnět ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se jím ale zabývá Česká advokátní komora. „Kontrolní rada prošetří, zda advokát nejednal v rozporu se zákonem o advokacii a dalšími stavovským­i předpisy, zejména etickým kodexem. Pokud dospěje k závěru, že advokát pochybil, podá předseda Kontrolní rady na dotyčného kárnou žalobu. V kárném řízení může být advokát zproštěn kárného obvinění nebo mu může být v případě prokázání kárné viny uloženo některé z kárných opatření,“popsala pro LN mluvčí komory Iva Chaloupkov­á s tím, že více k dané věci sdělit nemůže.

Augusta dodal, že neexistuje jediný důvod, proč by někdo byl nucen podobnou službu využívat. „S podáním a administra­cí žádosti není spojen žádný správní poplatek. Pokud někdo potřebuje s vyřízením příspěvku na bydlení pomoci, od toho je tu Úřad práce ČR. Samotné podání žádosti nicméně nevyžaduje žádné zvláštní znalosti, MPSV navíc umožňuje příspěvek na bydlení vyřídit zcela online pomocí naší klientské zóny Jenda, která je maximálně přívětivá a intuitivní,“řekl mluvčí resortu.

Podle Černého ale tento případ poukazuje na nesrozumit­elnost a složitost systému sociálních dávek. „Je skvělé, že se dnes už dá o příspěvek požádat i online, ale řada lidí stále přijde na úřad práce fyzicky, a pokud z nějakého důvodu neuspějí, může se stát, že pak využijí i placeného zprostředk­ování advokátem,“doplnila vedoucí sociálních služeb Člověka v tísni Kateřina Dosoudilov­á.

Řada organizací včetně Člověka v tísni přitom nabízí bezplatné poradenstv­í. Fungují v rámci krajských sítí sociálních služeb nebo jako sociální služby s celorepubl­ikovou působností. Za právní službu pro domácnosti s příjmy do výše trojnásobk­u životního minima navíc zaplatí na základě žádosti České advokátní komory stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia