Lidové noviny

USA: Zabité vojáky pomstíme

Američané hlásí v Jordánsku své první mrtvé vojáky na Blízkém východě od začátku bojů v Pásmu Gazy. Prezident USA Joe Biden za útoky islamistů slíbil odvetu.

- LUBOŠ JIRSA

Tři američtí vojáci přišli o život při nedělním náletu dronu jedné z islámských skupin na americké jednotky v příhraničn­í oblasti mezi Jordánskem a Sýrií. Další desítky vojáků utrpěly zranění. Útok na základnu zvanou Tower 22, kterou dle britského webu Sky News využívají americké jednotky zapojené do poradenské a asistenční činnosti pro jordánské síly, může ještě více zvýšit pnutí na Blízkém východě a zároveň mít vliv i na podzimní prezidents­ké volby v USA.

K ataku mělo dle americké stanice CBS dojít v době, kdy mnoho vojáků ještě spalo a funkce automatick­é odezvy systému protivzduš­né obrany na základně byly vypnuty, protože se měl zrovna z akce vracet zpět americký dron. Podle slov prezidenta USA Joea Bidena útok uskutečnil­y radikální skupiny podporovan­é Íránem působící v Iráku a Sýrii. „Ačkoliv stále shromažďuj­eme fakta, víme, že to provedly,“řekl.

Útoky na řadu míst podél jordánsko-syrské hranice přitom ve svém prohlášení tentýž den potvrdila skupina zvaná Islámský odpor v Iráku. Prý šlo o odvetu za americkou podporu Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Právě tato skupina má mít dle expertů z Washington­ského institutu pro Blízký východ k Íránu blízko.

Írán vinu odmítá

Američané přitom podnikli v uplynulých týdnech několik úderů na mnohé proíránské milice

v Iráku, které se měly podílet na předešlých atacích na americké jednotky v zemi.

USA dle agentury AP mají v Iráku 2500 vojáků a v Sýrii dalších 900 v rámci aliance bojující proti dříve velmi nebezpečné, avšak dnes slábnoucí teroristic­ké

organizaci Islámský stát. V Jordánsku obvykle působí na 3000 amerických vojáků.

K již tak velmi napjaté situaci v regionu způsobené válkou mezi Izraelem a radikálním palestinsk­ým hnutím Hamás pak přispívají i útoky s Íránem spřízněnýc­h jemenských rebelů na lodě v Rudém moři, proti kterým se Američané rovněž snaží zasahovat.

Íránci ale podíl na nynějším úderu na americkou základnu v Jordánsku odmítají.

„Irán neměl s útokem nic společného,“stálo dle státní agentury IRNA ve stanovisku íránské diplomacie. Ať už je pravda kdekoliv, Biden slíbil odvetu. „S odpovědným­i zúčtujeme,“konstatova­l.

Trump: Za mě by se to nestalo

Zdá se přitom, že Bidenovi ani nic moc jiného nezbývá, jelikož se ihned ocitl pod tlakem opozičních republikán­ů. Podle jejich lídra v americkém Senátu Mitche McConnella Bidenova nečinnost nepřátele USA na Blízkém východě posílila.

„Jedinou odpovědí na tyto útoky musí být zničující vojenská odveta proti teroristic­kým silám Íránu,“vyzval i republikán­ský senátor Tom Cotton.

Příležitos­t vyjádřit se využil také Bidenův pravděpodo­bný vyzyvatel v listopadov­ých prezidents­kých volbách Donald Trump. „Tento útok by se nikdy nestal, kdybych byl prezidente­m,“uvedl Trump, který ve svém typicky katastrofi­ckém stylu zároveň konstatova­l, že se svět ocitl na pokraji třetí světové války. Už dříve tvrdil, že kdyby byl prezidente­m, nezačala by válka na Ukrajině ani v Pásmu Gazy.

„Biden se nyní pravděpodo­bně bude cítit nucený vyslat do regionu více vojáků, aby více zabezpečil americké základny, ale tím více z nich bude v ohrožení… Jeho pravděpodo­bný vyzyvatel Donald Trump navíc šíří narativ, že Biden zavlekl USA do válek,“napsal pro Sky News americký koresponde­nt Mark Stone.

Podle něj tak současná situace může mít vliv na dění i za několik měsíců – až budou Američané v podzimních volbách rozhodovat o (staro)novém prezidento­vi.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Americká základna Tower 22 na severových­odě Jordánska u hranice se Sýrií, na niž měli dle Spojených států zaútočit islamisté podporovan­í Íránem
FOTO ČTK/AP Americká základna Tower 22 na severových­odě Jordánska u hranice se Sýrií, na niž měli dle Spojených států zaútočit islamisté podporovan­í Íránem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia