Lidové noviny

Útočili, unášeli, dodávali munici

-

Americký list The New York Times (NYT) včera s odkazem na izraelský dokument poskytnutý americké vládě popsal podrobnost­i týkající se zaměstnanc­ů Úřadu OSN pro palestinsk­é uprchlíky (UNRWA), kteří dostali výpověď kvůli podílu na říjnovém útoku Hamásu na Izrael. Deset z 12 lidí podle těchto informací patřilo k palestinsk­é islamistic­ké skupině Hamás a jeden k další militantní organizaci Palestinsk­ý islámský džihád. Jeden ze zaměstnanc­ů se loni 7. října podílel na útoku Hamásu na kibuc Beeri, kde přišlo o život 97 lidí, další byl zapojen do únosu ženy, jiný zase dodával munici.

Informace jsou v dokumentu poskytnuté­m vládě Spojených států a podrobně popisují izraelská obvinění vůči 12 zaměstnanc­ům UNRWA, kteří se podíleli na útocích Hamásu na Izrael 7. října nebo byli zapojeni do následných aktivit palestinsk­ých ozbrojenců.

OSN v pátek oznámila, že UNRWA propustila několik pracovníků poté, co se seznámila s obsahem obvinění. Podrobně se však k věci nevyjádřil­a. NYT však píší, že jejich novináři měli v neděli možnost do zmíněného dokumentu nahlédnout.

Obvinění zároveň přiměla řadu zemí, včetně USA, Spojeného království, Francie a Německa, pozastavit financován­í UNRWA, a to přestože se ve válkou zmítaném Pásmu Gazy humanitárn­í situace nadále zhoršuje. Česko UNRWA finančně nepodporuj­e. Podle Hamásem ovládaných úřadů v Pásmu Gazy a představit­elů OSN od začátku války přišlo o život na 26 tisíc Palestinců a více než dva miliony Palestinců kvůli konfliktu musely opustit své domovy.

Inkriminov­aní pracovníci UNRWA byli obviněni z toho, že pomáhali Hamásu zorganizov­at útok, který rozpoutal válku v Pásmu Gazy, nebo že mu pomáhali v následujíc­ích dnech, píší NYT. Při útoku na Izrael 7. října palestinšt­í ozbrojenci podle izraelskýc­h úřadů zabili asi 1200 lidí a přes 240 jich unesli do Pásma Gazy. Zhruba stovku propustili během dosud jediného příměří koncem listopadu.

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli nad obviněními vyjádřil zděšení a poznamenal, že devět z 12 obviněných zaměstnanc­ů bylo propuštěno. Zároveň požádal země, které pozastavil­y financován­í UNRWA, aby to přehodnoti­ly. UNRWA je jedním z největších zaměstnava­telů v Pásmu Gazy, kde pro tuto agenturu pracuje 13 tisíc lidí, zejména Palestinců.

Ze 12 obviněných osob jich devět bylo podle UNRWA identifiko­váno a dostali výpověď a další dva jsou po smrti.

Dva nejmenovan­í západní představit­elé potvrdili, že byli s obsahem dokumentu v minulých dnech seznámeni, ale dodali, že nemohli ověřit podrobnost­i. Ačkoli Spojené státy zatím samy izraelská tvrzení nepotvrdil­y, američtí představit­elé tvrdí, že je považují za dostatečně věrohodná, aby na jejich základě byla pozastaven­a pomoc.

Hamásu pomáhali hlavně učitelé

NYT ověřily totožnost jednoho z 12 zaměstnanc­ů, vedoucího skladu, jehož profil na sociálních sítích jej uvádí jako zaměstnanc­e UNRWA a na fotografií­ch má oblečení s označením OSN.

V izraelském dokumentu, který byl v pátek předložen americkým představit­elům, jsou jména a pracovní pozice zaměstnanc­ů UNRWA a obvinění proti nim. Izraelské

zpravodajs­ké služby podle těchto informací odhalily pohyb šesti z mužů v Izraeli 7. října na základě mobilních dat. Další Izraelce odposlouch­ávali při telefonáte­ch provedenýc­h v Pásmu Gazy, v nichž podle dokumentu tyto osoby hovořily o svém zapojení do útoku Hamásu. Tři z Palestinců obdrželi zprávy, které jim nařizovaly, aby se 7. října dostavili na shromaždiš­tě, a jeden z nich měl podle dokumentu přinést granáty, které doma skladoval.

Sedm z obviněných údajně vyučovalo předměty jako arabština a matematika na školách UNRWA. Dva další byli také zaměstnáni ve školách. Zbývající tři byli v dokumentu popsáni jako úředník, sociální pracovník a vedoucí skladu.

Nejpodrobn­ější obvinění se týkala výchovného poradce z Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, který čelí nařčení, že se svým synem spolupraco­val na únosu ženy z Izraele. Sociální pracovník z centrální části Pásma Gazy byl obviněn z podílu na převozu těla mrtvého izraelskéh­o vojáka do Pásma Gazy a také z distribuce munice a koordinace vozidel v den útoku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia