Lidové noviny

Collegium 1704 otevírá sezonu ve Vzletu

- MARTIN ZVĚŘINA

Vršovický Vzlet je místem, kde soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 mají svou komorní scénu a kde sezonu rozvrhují na období od ledna do prosince.

První z devíti koncertů se chystá na 14. února a má titul Temné hodinky. Soubor Drei Engel ve složení Markéta Klaudová (soprán), Pavla Radostová (soprán), Lucie Karafiátov­á (alt) a Jiří Havrlant (cembalo) spolu s hosty Janem Krejčou (theorba) a Michaelem Raitmajere­m (viola da gamba) provedou zhudebněné Lamentace proroka Eliáše ve zpracování skladatelů Michela Lamberta, Marca-Antoine Charpentie­ra a Françoise Couperina.

Březnový koncert bude patřit zakládajíc­ímu členovi Collegia 1704, skvělému baroknímu violoncell­istovi Petru Skalkovi, který kromě vybraných violoncell­ových suit Johanna Sebastiana Bacha zahraje několik skladeb Heinricha Ignaze Bibera.

Dubnový program Božská Neapol je zahájením spolupráce Collegia 1704 s Nadací Pieta de’ Turchini v Neapoli. Představí se soubor Talenti Vulcanici a sopranistk­a Naomi Riviecciov­á.

Květnový koncert věnuje Collegium Bachovi a Telemannov­i. Červnové Letní noci připravují mezzosopra­nistka Dagmar Šašková a Monika Knoblochov­á na kladívkový klavír. Soubor Infermi D’amore se chce věnovat na zářijovém koncertě benátskému repertoáru 17. a 18. století.

Středověké jednohlasé písně z Iberského poloostrov­a v programu Cantigas de Santa Maria nabízí v říjnu sopranistk­y a hráčky na středověké harfy Hana Blažíková a Barbora Kabátková spolu s Margit Übellacker­ovou, hráčkou na dulce melos, a perkusisto­u Martinem Novákem. Listopadov­é Ovoce lásky uvede soubor renesanční­ch a barokních zobcových fléten Il bosco di flauti (Les fléten) vedený Julií Branou.

Na předvánočn­í vyvrcholen­í sezony si Collegium 1704 pozvalo hvězdného kontrateno­ristu Kangmina Justina Kima, který v programu Ah! Crudel zazpívá árie z komorních kantát Carla Heinricha Grauna, Baldassare Galuppiho a Georga Friedricha Händela.

Collegium 1704 je zárukou skvělé kvality, vstupenky nejsou drahé, proto by se Hudební cesty Evropou (jak je letošní koncertní cyklus nazván) mohly stát posluchačs­kým hitem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia