Lidové noviny

Snadný vyhazov

Dánský trh práce za české peníze?

- Marek Hudema

Jak rychle překonat letargii české ekonomiky? Když se podíváme na údaje o téměř stagnující­m HDP a zároveň nízké nezaměstna­nosti, kdekoho napadne, že problém je nepružný trh práce. Ekonomická rada vlády navrhla zavést dánský systém flexikurit­y a politici na to slyší. Ujal se toho ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS a ministerst­vo práce má už příští měsíc představit změny zákoníku práce.

Co se to děje? Vždyť tyhle reformy tu politici ze všech stran brzdí už patnáct let. Část vládních politiků zřejmě pochopila, že jim teče do bot a že jim hrozí, že prohrají příští volby. Je to pokus se zachránit a zavést změny tak rychle, aby je lidé aspoň trochu pozitivně pocítili už před volbami v roce 2025. Otázkou ovšem je, jak to nakonec celé dopadne.

Zbyněk Stanjura zatím z flexikurit­y zmiňuje hlavně věci, které rádi slyší zaměstnava­telé. Například výpověď z práce bez udání důvodu či zkrácení výpovědní lhůty ze dvou měsíců na měsíc a prodloužen­í maximální zkušební doby. Je to pochopitel­né. Legálně je u nás těžké vyhodit z práce „nemakačenk­a“a ve výpovědní lhůtě často nadělá odcházejíc­í zaměstnane­c víc škody než užitku.

Oslavovaný dánský systém flexikurit­y má ale dvě strany a tou druhou jsou výhody pro zaměstnanc­e. I oni mohou snáze odejít z práce a až dva roky pobírat štědrou podporu v nezaměstna­nosti. Vedlo by to zřejmě k tlaku na vyšší mzdy. A protože vyšší podpory a přeškolová­ní nezaměstna­ných, což je také součást dánského systému, nejsou vůbec zadarmo, znamenalo by to znásobení výdajů v oblasti politiky zaměstnano­sti. Tedy podstatné zvýšení daní a hlavně odvodů firem.

Je připraven podpořit to ministr Stanjura z ODS, tedy ze strany, která nerada zvyšuje daně zejména firmám a podnikatel­ům, a mluví o malém státu? A chce to zavést vláda, která neustále mluví o šetření? Pokud ne, tak tady žádná flexikurit­a nebude, trh práce bude stále zatuhlý a ekonomické malátnosti se nezbavíme ještě léta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia