Lidové noviny

Jak kontrolova­t OSN

Pomáhá víc trpícím Gazanům, nebo Hamásu?

- Zbyněk Petráček

Že v Gaze je skoro nemožné rozlišit ozbrojence (teroristy Hamásu) a civilisty, se ví už léta. Je to jádro argumentu, který Izraeli vyčítá plošný postup proti Hamásu a podráží samu možnost obrany. Nelze-li v Gaze rozlišit vojenské a civilní cíle, je lepší příměří. Což nahrává Hamásu. Jenže o víkendu přišel otřes. Generální tajemník OSN Guterres propustil devět zaměstnanc­ů UNRWA (Úřad OSN pro palestinsk­é uprchlíky) obviněných z toho, že se 7. října podíleli na masakru Izraelců společně s Hamásem.

Ta zpráva není blesk z čistého nebe. Už dříve se psalo, že reportéři světových médií – většinou místní Palestinci pracující pro agentury typu Reuters – byli 7. října až podezřele včas a blízko útoku Hamásu, fotili a natáčeli. Tato podezření řešily agentury samy. Ale teď jsme o ligu výš. Můžete si myslet cokoliv, třeba že obvinění palestinsk­ých zaměstnanc­ů OSN je účelové či propagandi­stické. Jenže oficiální reakce jsou až nezvykle rychlé a tvrdé. Propustí-li šéf OSN okamžitě podezřelé lidi, zastaví-li západní mocnosti (USA, Británie, Francie, Itálie, Německo...) financován­í UNRWA, tak zřejmě ne proto, že by podlehli dezinforma­cím.

Tím není řečeno, že OSN pomáhá Hamásu cíleně a systematic­ky. Je to spíš ukázka toho, kam až může vést cesta dlážděná dobrými úmysly, schází-li nejen kontrola, ale i sama vůle kontrolu provádět. Roční rozpočet UNRWA činí miliardu dolarů. Je napájen dárci, kteří nyní vycouvali. V praxi to znamená, že v Gaze bude méně peněz na stavbu tunelů, zbrojních skladů, ale i na vyučování k zášti vůči všemu izraelském­u.

Určitou satisfakci si dopřeje Česko a Jana Černochová. Když Česko v OSN hlasovalo proti rezoluci, jež žádala příměří, ale ani nezmínila útok Hamásu ze 7. října, sklízelo kritiku. Stejně tak i ministryně obrany, když OSN tvrdě napadla. Jistě, přehnala to, vystoupení Česka z OSN by nic nevyřešilo. Ale že je v OSN nezbytný dohled a kontrola, je teď zřejmější a doloženějš­í než kdy dříve.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia