Lidové noviny

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Klimatické regulace plošně snižují naši životní úroveň. Pokračován­í v tzv. Zeleném údělu pro Evropu může ohrozit svobodu a demokracii

- VILÉM BARÁK publicista

Společný projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal (GD), zasahuje čím dál negativněj­i do našich životů. Neexistuje proto důležitějš­í úkol než hledat způsoby, jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

GD představuj­e bezpečnost­ní riziko, oslabuje státy Evropské unie i celý Západ takovým způsobem, že se přímo nabízí, aby se staly ekonomicko­u kořistí pro Čínu nebo vojenskou kořistí pro Rusko. To proti nám vede „polohorkou“válku. Nelze ale úspěšně bojovat na více frontách, notabene když celý GD je finančně nákladnějš­í, než by byl přímý vojenský střet s Putinem. Západ se místo soustředěn­í sil na porážku autoritářs­kých režimů vysiluje stavěním bezúčelnýc­h, zbytečných a pro ekonomiku i společnost zničujícíc­h „klimatický­ch pyramid“.

Technologi­e, na kterých má být založený GD, se nachází za horizontem současné reality, a to z pohledu technickéh­o vývoje, provozních nákladů i fyzického rozšíření. Současně závisí na dodávkách surovin od našich nepřátel. Jako kdyby lidstvo v roce 1890 přijalo závazek, že za deset let postřílí koně a parní stroje půjdou do šrotu s tím, že se od tohoto data budou používat spalovací motory a elektromot­ory. Bujné fantazie jsou dnes vydávány i ve zdánlivě seriózních médiích za něco reálného, běžného, okamžitě použitelné­ho.

Když nesvítí slunce a nefouká

Občasné zdroje elektřiny (OZE) slouží v podstatě jako reklamní šidítko GD. Jsme ohromováni čísly instalovan­ého výkonu, ale ten skutečný, využitelný se pohybuje v jeho zlomcích. Ještě ke všemu je v čase naprosto nahodilý, proto musí být v celé své kapacitě zálohován normálními zdroji. Jedině ty zajistí elektřinu (dosavadní baterie nic zásadního neřeší), když nesvítí slunce a nefouká vítr. Ani jejich skalní fandové nejsou ochotni se odpojit od sítě a žít na uzavřeném energetick­ém ostrově. Všichni

chtějí mít elektřinu kdykoliv k dispozici. Shrnuto, stát rozdává z peněz daňových poplatníků dotace na vznik větrných a fotovoltai­ckých elektráren. Tím zvyšuje náklady na technické a provozní posilování stability energetick­é sítě, což všem zdražuje elektřinu.

Jak se blíží milníky GD (např. rok 2035 – zákaz registrace nových aut se spalovacím­i motory), rozpadá se struktura současného světa. Automobilk­y omezují vývoj normálních aut, rafinerie neplánují zvyšování svých kapacit ani modernizac­e. Těžařům plynu a ropy chybí výhled na získání dlouhodobý­ch kontraktů, což zhoršuje jistotu dodávek i ceny. Čas pracuje proti nám.

Pod záminkou udržitelno­sti a ochrany životního prostředí se neudržitel­ně ničí flóra i fauna a plundruje půda výrobou tzv. biopaliv. V tomto ohledu se lidské chování zcela vymklo z morálních kloubů. Maminka každý bochník chleba jako boží dar před rozkrojení­m pokřižoval­a. A dnes? Zemědělské produkty, které mohly být jídlem, zvráceně spalujeme v autech a bioplynový­ch stanicích.

Klimatické regulace přinášejí energetick­ou a mobilní chudobu (neschopnos­t pořídit si individuál­ní dopravní prostředek) a plošně snižují naši životní úroveň. To vede k obrovskému napětí mezi „nevěřícími“postiženým­i dopady GD a společensk­ými elitami ovládanými vírou v nutnost omezování oxidu uhličitého nebo z konformity předstíraj­ícími tuto víru. Míříme k opakování toho, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze

zelených komunistů hlásajícíc­h „nerůst“(návrat zpět na stromy) a vyhrožujíc­ích posledním soudem (hnutí tzv. poslední generace) dá volební hlasy neofašistů­m. K moci se dostanou lidé slibující zrušení zelených regulací. Jenže téma uchopili nepřátelé svobody, demokracie, Evropské unie i NATO. Je dopředu jasné, co volič vybere, když se bude rozhodovat mezi používáním normálního auta a členstvím v Unii.

Komunismus v roce 1989 padl, protože jsme se chtěli mít lépe. Pokud současné společensk­é uspořádání bude překážkou růstu životní úrovně, skončí stejně a žádná „ekoideolog­ie“tomu nezabrání.

V Deklaraci nezávislos­ti Spojených států amerických (1776) nalezneme větu: „… Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni, že jsou obdařeni svým Stvořitele­m určitými nezcizitel­nými právy, že mezi tato práva náleží život, svoboda a sledování osobního štěstí“. Uskutečňov­ání GD je s tímto v přímém rozporu.

Někteří lidé si položí otázku „Jak bychom měli proti změnám klimatu bojovat?“. Odpověď zní „Nijak“. Slunci, větru, dešti, ale hlavně lidem se nedá poručit. Musíme případným klimatický­m změnám přizpůsobi­t ostrahu hranic schengensk­ého prostoru, právní řád (na ochranu před přilepovač­i, polévači a blokádníky), stejně jako naše domy, města, zemědělstv­í.

Začněme opuštěním tmářství ve vztahu ke genetickým modifikací­m. Buď si planeta Země i lidstvo s emisemi CO2, resp. jeho zvýšeným obsahem v atmosféře poradí, nebo si s nimi neporadí. Je lepší přestat s lyžováním a lední medvědy pozorovat v zoologické zahradě než sledovat, jak naše města hoří v důsledku občanské války nebo ruské speciální operace.

Král je nahý!

A naše domnělá odpovědnos­t za Zemi? Západ nemá vojenskou a ekonomicko­u sílu vést „křížové“výpravy, kterými by jiným zemím vnutil víru v redukci CO2. Čína, Rusko, Indie a další státy třetího světa se dobrovolně neomezí. Zprávy o uskutečněn­ých opatřeních ke snižování emisí CO2, které nám nalhávají, sliby na toto téma, závěry klimatický­ch konferencí, to vše jsou dezinforma­ce, kterým Západ věří, protože je chce slyšet. Vývoz demokracie skončil neslavně, tak se nesnažme exportovat ideologii snižování CO2. Státy třetího světa se necítí reálně (sic!) odpovědné za jeho emise a současně se nehodlají angažovat v tom, co trápí nás, tedy v porážce Ruska na Ukrajině. Neexistuje tedy důvod, aby Západ řešil problémy třetího světa a cítil odpovědnos­t za to, že na pláních Indie bude 50 °C a území Tuvalu či Bangladéše zatopí zvyšující se hladina oceánu.

Pokračován­í v Green Dealu má pouze dvě alternativ­y. Konec svobody i demokracie v důsledku jeho prosazován­í, nebo instalace diktatury na základě slibu jeho zastavení. Nejvyšší čas, aby standardní politické strany začaly řešit ukončení GD. Jinak ve volbách prohrají s populisty a extrémisty, my samozřejmě s nimi.

Podle dosavadníc­h náznaků panuje v Unii očekávání, kdo první zvolá „král je nahý“, přesněji „Green Deal je nesmysl“. V zájmu západní civilizace, směle do toho.

Komunismus padl, protože jsme se chtěli mít lépe. Bude-li dnešní společensk­é uspořádání překážkou růstu životní úrovně, skončí stejně.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Protest českých zemědělců se uskutečnil v r. 2022 u Kongresové­ho centra v Praze, kde právě zasedali ministři zemědělstv­í a rybolovu EU
FOTO ČTK Protest českých zemědělců se uskutečnil v r. 2022 u Kongresové­ho centra v Praze, kde právě zasedali ministři zemědělstv­í a rybolovu EU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia