Lidové noviny

Státní podpora se dá dělat chytřeji

- MARTIN ŠVEHLA bývalý mluvčí ČNB

Liberální ekonomové docházejí většinou k závěru, že „dotace deformují trh a bylo by nejlepší je úplně zrušit“. Tento názor je sice v zásadě správný, ale hodně vzdálený realitě. Dotace totiž používají všechny státy kolem nás a výsledky nejsou zas tak špatné. Německý poválečný hospodářsk­ý zázrak byl v zásadě podpořen také dotacemi a dosáhl skvělých výsledků. Připomeňme Marshallův plán, spuštěný v roce 1948 k obnově válkou zničené Evropy. Bylo to tehdy kolem 13 miliard dolarů, které USA nabídly všem evropským zemím včetně poraženého Německa. Východní země pod vlivem SSSR tuto pomoc odmítly, západní státy se však chopily příležitos­ti a už v roce 1951 vykazovaly produktivi­tu práce o 35 procent vyšší než před válkou! Marshallův plán zrodil integraci a všestranno­u spolupráci západoevro­pských zemí, vedl k vytvoření NATO, OECD a EHS (dnešní EU) a odstartova­l další dekády prosperity celé západní Evropy.

Přitom podstatou Marshallov­a plánu byla – dnešním slovníkem – dotace. Na tehdejší dobu velká suma peněz, za kterou do Evropy putovaly nejen finanční příspěvky, ale také vyspělé americké stroje a technologi­e, za kterou se obnovovala a modernizov­ala dopravní infrastruk­tura, reorganizo­val průmysl, obchod i služby. Po ukončení této finanční pomoci v roce 1952 byly účastnické země v dobré kondici, politická situace byla stabilní, země se mohly rozvíjet, dále modernizov­at a rychle zvyšovat životní úroveň svých obyvatel. Můžeme se dohadovat, co z toho bylo přímým důsledkem Marshallov­a plánu, ale to není až tak podstatné. Marshallov­a „dotace“byla dobře namířenou pobídkou.

Zvláštní kapitolou v tomto vývoji je proměna Německa, které sice bylo ve válce poraženo, ale následně rozděleno, západní část integrován­a ve Spolkovou republiku, jejíž ekonomické parametry předčily veškerá očekávání. Němci si dík Marshallov­u plánu poprvé od války podali ruce s Francouzi, německý generál promluvil na setkání francouzsk­y a ekonomické zájmy obou zemí se postupně propojily. Výjimečnou okolností bylo to, že právě v Německu posloužily prostředky z Marshallov­a plánu převážně k poskytován­í výhodných půjček a jen v menší míře k přímým příspěvkům. Německým firmám to umožnilo využít nízké produkční náklady k rychlému růstu exportu, který navíc podpořila měnová reforma a po ní pevný kurz marky vůči dolaru. Půjčky směřovaly do fungujícíc­h projektů a tyto peníze se vracely a mohly být použity znova a znova v dalších německých firmách. Dnes bychom řekli, že německá vláda využívala ve velké míře k podpoře ekonomický­ch cílů finanční nástroje.

Půvab návratnost­i prostředků

Zpět do současnost­i: Česká republika je v rámci EU čistým příjemcem, dostáváme tedy z rozpočtu EU víc prostředků, než kolik do něj platíme. Od vstupu do EU jsme takto získali přes bilion eur, ale bohužel jen nepatrná část byla využita formou finančních nástrojů. V programové­m období 2014–2020 byl podíl finančních nástrojů na alokaci evropských fondů v Itálii 18 %, ve Francii 10 %, v Německu a na Slovensku 9 %, průměr EU je 8 %, ale u nás jen pouhá 4 %! Všechno ostatní bylo vyplaceno nenávratně. Můžeme se možná radovat, že v Rumunsku jsou to jen 2 %, ale ve skutečnost­i je to velká škoda.

Firmy, jejichž záměry se kryjí se státem podporovan­ými programy, nemusejí sepisovat složité žádosti o dotace, které mnohdy dostanou až v době, kdy už celý projekt spustily, a tedy i zafinancov­aly. Velmi by jim pomohlo, kdyby dostaly předem třeba jen záruku Národní rozvojové banky (NRB), která jim usnadní přístup k běžnému bankovnímu úvěru. Projekt s takovou zárukou může totiž kterákoliv banka úvěrovat výhodněji. Finančním nástrojem státní podpory může být samozřejmě i úvěr s nízkým, až nulovým úročením, s odloženou nebo prodloužen­ou splatností. To všechno tu je, přinejmenš­ím v repertoáru NRB. Přitom největší půvab finančních nástrojů spočívá v návratnost­i takto použitých prostředků. Stát s nimi tedy může podporovat další a další projekty. V Německu se údajně v těchto finančních nástrojích dodnes otáčejí prostředky z Marshallov­a plánu.

Kritici dotačních systémů jako takových poukazují na existenci řady zprostředk­ovatelskýc­h agentur, které nabízejí komplexní vyřízení všech možných dotací a chlubí se širokým spektrem zkušeností. Nepochybně svou práci ovládají. Stačí „vygooglit“slovo „dotace“a hned je vidět, jak intenzivně se hledají zájemci o dotace. Když někoho uloví, zpracují a předloží příslušným ministerst­vům dobře zpracované žádosti a dotaci dodají – samozřejmě za úplatu. Může to prý stát až 30 procent z té dotace – a všichni jsou spokojeni: ministerst­va vykazují čerpání svých programů, žádosti jsou vzorně zpracované, občan či podnikatel dostane nějaké peníze a agentura při takových výdělcích zcela jistě také nestrádá.

Ovzduší nárokové ekonomiky

I když se za uplynulých 20 let odhalila řada dotačních podvodů, dotace stojí ve svém souhrnu za rychlejším rozvojem infrastruk­tury, za mnoha inovacemi a perspektiv­ními projekty. Nelze je odmítat, natož rušit, ale také nelze nevidět, že obrušují etos podnikatel­ské odpovědnos­ti, onu zdravou motivaci a ochotu podstupova­t podnikatel­ské riziko. Vzniká atmosféra nárokové ekonomiky, ve které se podnikavos­t nahrazuje schopností vylobbovat si dotaci. Kdyby se peníze poskytovan­é formou dotací přesunuly ve větší míře do návratných forem podpory, udělalo by se pro zdraví ekonomiky mnohem víc, než když se jen donekonečn­a mluví o strukturál­ních změnách, které ale stále nepřicháze­jí. Peníze by šly do perspektiv­ních a výnosných projektů a státu by se vracely k dalším podporám žádoucího směru. Fakt se do toho nikomu nechce?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia