Lidové noviny

Přiznání podává i dárce

-

Nové přiznání k dani z nemovitých věcí, které odráží změnu majetkovýc­h poměrů vlastníka, ať už tím, že člověk nemovitost prodá nebo daruje, či koupí anebo dostane, je třeba podat vždy do konce ledna následujíc­ího roku, v němž ke změně došlo.

Oznamovací povinnost se týká i lidí, kteří se zbavili všech nemovitost­í, tedy například vše prodali či darovali a odešli do nájemního bydlení anebo do domu s pečovatels­kou službou či domova důchodců. „Protože zákon v tomto případě nestanoví formu podání, nebyl pro ně vydán zvláštní tiskopis, ale uvedenou skutečnost lze sdělit místně příslušném­u správci daně neformální­m podáním. Obvykle dopisem, ze kterého je zřejmé, že daňový subjekt přestal být poplatníke­m daně z nemovitých věcí,“uvádí informace na webu Finanční správy. Lidé, kteří vlastníky nějaké nemovitost­i zůstali i po prodeji bytu či pozemku, změny hlásí na běžném formuláři přiznání daně k nemovitým věcem anebo na takzvaném dílčím podání. Obojí je k dispozici na stránkách Finanční správy.

Pozor na sankce

Při nedodržení termínu, do kdy se má přiznání k dani podat, přicházejí na řadu sankce. Na zapomnětli­vého daňového poplatníka čeká pokuta v minimální výši 500 korun. Finanční úřad totiž na neohlášeno­u změnu přijde při každoroční kontrole, kdy mu systém, napojený na katastr nemovitost­í, nahlásí nesrovnalo­st.

A v případě, kdy člověk neoznámil, že některou ze svých nemovitost­í prodal či daroval, navíc zaplatí daň i z této nemovitost­i. Ta mu sice poté bude vrácena, ale je určitě lepší mít ony peníze v mezičase k dispozici než na účtu u finančního úřadu.

Žádné sankce ovšem nečekají na majitele nemovitost­í, který podá daňové přiznání opožděně, ale z vlastního popudu.

Může se ovšem také stát, že prodej, darování či nabytí bytu proběhne v prosinci a katastr nemovitost­í nestihne změnu vlastníka zapsat do konce roku, ale až na začátku ledna. V takovém případě se lhůta pro předání informace o rozšíření, či naopak zúžení nemovitost­ního portfolia finančnímu úřadu rozšíří o tři měsíce.

Portál Moje daně

Povinnost hlásit finančnímu úřadu veškeré změny ve vlastnictv­í nemovitost­í, a to jak v případě nabytí, tak i třeba darování či prodeje bytu nebo pozemku, tedy novinkou není. Novinek ale přinesl letošní rok v oblasti nemovitost­í v souvislost­i s vládním konsolidač­ním balíčkem mnoho. Samotný zákon o dani z nemovitých věcí jich obsahuje 40.

LN informoval­y o tom, že nové daňové přiznání musejí podat také vlastníci garáží, kteří mají garáž zapsanou v katastru nemovitost­í, ale nemají ji v minulém daňovém přiznání. Ne každý ovšem ví, co v jeho daňovém přiznání, kterým si svou garáž přihlásil třeba před 30 lety, stojí. Podle mluvčího Generálníh­o finančního ředitelstv­í Tomáše Weisse lze tyto informace získat na portálu Moje daně, do nějž mohou vstoupit i lidé, kteří žádná daňová přiznání nepodávají. Takzvanou daňovou identifika­ční schránku má každý.

Pokud prodej, darování či nabytí bytu proběhlo v prosinci a katastr nestihl změnu zapsat do konce roku, lhůta se rozšiřuje o tři měsíce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia